Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
> Evenementen
> Bierreclame-café
> Koopzondagen
> Naar de markt
> Terraszitten op zondag
> Uitagenda Breda e.o.
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Holly Jolly Snoepwinkel
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Hieronder treft u een overzicht van geplande evenementen:
   
Evenementen in Etten-Leur 

Etten-Leur is een plek waar het goed toeven is. Makkelijk bereikbaar vanuit Princenhage per auto en bus (vanaf de haltes aan de Ettensebaan), een prachtig en groot winkelcentrum, onlangs nóg groter geworden doordat de Bisschopsmolenstraat werd her-ingericht met ook een prachtig overdekt stuk waarin bijvoorbeeld een supermarkt van Dirk van den Broek te vinden is van 2000 m2, naar onze begrippen erg groot. Ook vind je er de nummer 1 markt van Brabant  én vol met activiteiten. De website Stappen en Shoppen produceert een volledige lijst: up-to-date.
  

Repaircafé Dobbelsteen  

Op zaterdag 22 april van 12.00 tot 16.00 uur Repaircafé in de Dobbelsteen aan de Doelen 36.
Open inloop waar deskundigen aanwezig zijn voor allerlei reparaties aan o.a. kleine huishoudelijke apparaten, kleding, fietsen, speelgoed, sieraden en horloges. De reparaties zijn gratis, behoudens onderdelen of materialen. Donaties om de kosten te dekken zijn altijd welkom.  

Coördinator: Henk Oomen, tel. 0615 242474 of e-mail henk.oomen1948 @ hotmail.com. Ben je zelf deskundig en wil je graag iets repareren, neem contact op met Henk Oomen. Ook voor naaimachinereparaties moet met hem contact worden opgenomen: de naaimachinereparateur komt namelijk alleen op afspraak. 
 

Veilig en praktisch wonen met dementie. 

Mensen met dementie blijven vaker thuis wonen. Dat vraagt veel van henzelf, partner en familie. U krijgt informatie om veilig en praktisch wonen met dementie mogelijk te maken.

De informatie wordt gegeven door Lia Dijkers, Pauline van der Stoel van de Geheugenwinkel Breda en Nienke Valbracht van Ergotherapie Breda, in samenwerking met Alzheimer Nederland afdeling Breda en het dementienetwerk Breda e.o. 

De bijeenkomst is op vrijdag 9 juni van 10.00-12.00 uur in Huis van de Heuvel, Mgr. Nolensplein 1
 

vr 23 juniKerkennacht 2017  

23 juni van 19.00-23.00u in de Michaelkerk en de Markuskerk

Op veel plaatsen in Nederland gaan op vrijdag 23 juni de kerkdeuren open voor de Kerkennacht. Ook in Breda! De Bredase Raad van Kerken organiseert de Kerkennacht dit jaar in en rond de Michaelkerk en de Markuskerk, twee kerken in de wijk Heusdenhout.

Het programma is heel gevarieerd! Bij de opening, om 19.00u, staat een blanco kerkdeur centraal. Die verwijst naar de beroemde deur van Maarten Luther. Precies op 12 oktober 1517, 500 jaar geleden, spijkerde Luther zijn stellingen over de kerk toen op een kerkdeur. De hele avond kunt u op onze Lutherdeur uw eigen gedachten schrijven over de kerk van 2017. Om 19.15 uur is er in de Michaëlkerk een korte viering rondom een icoon, speciaal gericht op kinderen. Tijdens en na de viering kunnen kinderen hun eigen icoon inkleuren. Wie wil, kan na een kop koffie in de Michaelkerk verder praten over de iconen of over de opmerkingen op de Lutherdeur. 
 


meer..
za 24 juniOutdoor Dance Festival Breda 

In Breepark: de vijfde verjaardag van het Dance Festival Breda met dit jaar op de lijst o.m. Benny Rodriguez, Broederliefde, Dave Roelvink en nog veel meer anderen. Tickets en info op de website http://www.dancefestivalbreda.nl
 

za 24 juni100 Biersoorten proeven voor 20 euro 

De bierliefhebbers hebben tussen 19 en 22 uur een BierXperience in het Amrâth Hotel Brabant aan de Heerbaan in Breda. Bezoekers kunnen bij 20 verschillende brouwerijen een 100-tal verschillende bieen proeven. Kaarten reserveren (20 euro) bij
https://www.ticketkantoor.nl/shop/BXBreda
 

za 24 juniRepaircafé Dobbelsteen  

Op zaterdag 24 juni van 12.00 tot 16.00 uur Repaircafé in de Dobbelsteen.
Open inloop waar deskundigen aanwezig zijn voor allerlei reparaties aan o.a. kleine huishoudelijke apparaten, kleding, fietsen, speelgoed, sieraden en horloges. De reparaties zijn gratis, behoudens onderdelen of materialen. Donaties om de kosten te dekken zijn altijd welkom. Locatie: Doelen 36. Coördinator: Henk Oomen, tel. (06) 15242474 of e-mail henk.oomen1948 @ hotmail.com. Ben je zelf deskundig en wil je graag iets repareren, neem contact op met Henk Oomen. Ook voor naaimachinereparaties altijd van tevoren contact met hem opnemen. 
 

za 24 juniBingo in wijkcentrum Princenhof  

Op zaterdag 24 juni organiseert de KBO in samenwerking met WIJ in wijkcentrum Princenhof een bingo met kans om mooie prijzen te winnen in 11 rondes. Kaarten € 9,00 (KBO leden € 7,00). Bij aanvang gratis één kopje koffie of thee. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 13.00 uur.
Wijkcentrum Princenhof, Princentuin 1, tel. (076) 5309791. 
 

za 24 juniGrote BBQ in het Oderkerkpark in Etten 

Gezellig met je gezin, familie of vrienden BBQ’en in het park? Dat kan! Op zaterdag 24 juni vanaf 13.00 uur ben je van harte welkom in het Odekerkpark in Etten-Leur. Daar staan de BBQ’s klaar en kun je genieten van een heerlijke BBQ, de BBQ Grillmaster wedstrijd of gewoon op een kleedje gezellig samenzijn. Hapje, drankje, voor alles wordt gezorgd. De kosten bedragen 17,50 pp.

Met dit evenement steunt ‘Lions club De Vryeheydt Etten’  Jeugdland Etten-Leur! 
Schrijf je in via grillmasterbrabant.nl. Dan ben je er zeker van een plekje en een gezellige middag!

Datum: 24 juni 2017
Tijd: 11:00 uur
Locatie: Oderkerkpark
Oderkerkpark, 4872 Etten-Leur, Nederland,
Prijs: €17,50 

 

za 24 juniOpen dag Zorgboerderij De Beukenhof 

De zorgboerderij voor volwassenen op antroposofische grondslag houdt op 24 juni tussen 10.30 en 15.00 uur een open dag. U kunt dan komen kijken wat voor geweldige producten er worden vervaardigd en die ter plekke getoond worden. De catering verzorgt lekkere taarten en soep en er is een verkooppunt met verse groenten en fruit uit de eigen boomgaard. Ze maken zelfs appelsap!

Zorgboerderij De Beukenhof
Vuchtschootseweg 41, De Rith, Princenhage
 

vr 30 juniSamen Eten in wijkcentrum Princenhof  

Op vrijdag 30 juni bent u welkom om samen te genieten van een koud buffet. Op het menu staat: allerlei kleine hapjes, koude schotel/hors d’oeuvre. Aanvang 17.30 uur (zaal open 17.00 uur). Kosten € 15,00 (BredaPas € 12,00). Inschrijven: woensdag 21 juni vanaf 13.30 uur.
Wijkcentrum Princenhof, Princentuin 1, tel. (076) 530 97 91. 
 

za 1 juliFeestelijke 2de editie Nolens Food festival  

Eten en muziek uit alle windstreken

Op 1 juli 2017 vindt alweer de tweede editie van het Nolens Food festival plaats. De vorige editie was al een groot succes. Grootste wens van kraamhouders en bezoekers was om het festival eerder in het seizoen te laten plaatsvinden. Deze wens is nu uitgekomen!

Ruim twintig kramen met heerlijke gerechten uit alle windstreken staan op 1 juli van 14:00u tot 22:00u op het mgr. Nolensplein in Heuvel-Breda. Het festival wordt dit jaar gezamenlijk georganiseerd door NOL & zo en ’t Licht. Beide organisaties hebben als doel om ontmoetingen en verbindingen in de wijk Heuvel tot stand te brengen. Samen runnen zij ook een klein buurthuis aan de Heemskerkstraat 55 vlak naast het Nolensplein. Het festival is het perfecte middel om de bewoners van Heuvel en ver daarbuiten bij elkaar te brengen.

Antilliaanse klanken van Fakier el Magnate gemixt met heerlijke Syrische hapjes bijvoorbeeld. Maar ook echte Hollandse hits van Alfred Schrieks met een biertje in de hand. Alles kan op het Nolens Food Festival. Dansen is gratis! 

Wij hopen u te verwelkomen op het Mgr Nolensplein! 
 

za 1 jul - zo 2 julSKIP Kinderweekend 2017 

SKIP organiseert een weekend voor de kinderen van de  lagere scholen. Op zaterdag wordt voor de groepen 1/5 gestart om 13 uur, op de Dorpswei, waar de nodige speeltoestellen staan opgesteld en waar spelletjes worden gedaan. Aan het eind van de dag een gezamenlijke maaltijd gevolgd door Bingo! De ouderen van groep 6/8 starten om 14:30, maar die gaan na het avondeten naar de disco in De Koe en maken er nog een leuk feestje. Spannend vooruitzicht voor de groepen 7 en 8, die mogen meedoen met een spookspeurtocht. 

De zondag, vanaf 13 uur, spelletjes, workshops als voetbal, bloemschikken, cupcakes maken, verven....

Meer info en opgeven op de scholen. Kosten op zaterdag: 2,00 per kind. Let op: opgeven vóór 23 juni 2017!
 

zo 2 juliJaarmarkt in Alphen 

De Raadhuisstraat en de Stationsstraat van Alphen zijn vandaag gevuld met de jaarmarkt. Veel streekprodukten, lekkere geitenkaas van Kaasmakerij De Jong, nostalgie alom.
 

zo 2 juliBoerendart oftewel veel lol in Zundert 

De Zundertse Boerendart zal gehouden worden op het CLTV-terrein te Zundert (molenstraat 155, 4881 GD Zundert). Het is mogelijk om op het CLTV-terrein de auto te parkeren, maar eventueel kun je hiervoor ook terecht op het nabijgelegen Oranjeplein. Na 14 geslaagde edities van Boerendart organiseert de Boerendart Commissie van Buurtschap Veldstraat ook in 2017 alweer de 15e editie van dit evenement waarbij met hooivorken op de doelen wordt gegooid. Verplaats eventuele vastgelegde afspraken op de eerste zondag van juli, want de Boerendart Commissie nodigt u ook dit jaar weer uit op de eerste zondag van juli! Vanaf heden is het ook mogelijk om uzelf weer in te schrijven voor een gezellig dagje uit voor de hele familie, vrienden en/of kennissen! Het belooft weer een groot spektakel te worden. 
 


meer..
vr 7 juliDiner in Ontmoetingscentrum de Vlieren  

Op vrijdag 7 juli wordt in Ontmoetingscentrum de Vlieren een asperge-maaltijd geserveerd. Op het menu staat: aspergesoep met gehakt ei, asperges met beenham en aardappeltortilla en als nagerecht advocaatbavarois. De prijs van deze driegangen-maaltijd is € 12,50 (BredaPas € 9,75). Aanvang 17.30 uur. Aanmelden bij Nelly van Duuren, tel. 5141573 of bij de receptie van Zorg voor elkaar Breda, tel. 5251500 tot en met vrijdag 30 juni.
O.C. De Vlieren, Mgr. Nolensplein 1, tel. 5142855 
 

za 8 juliGrote Princenhage Reünie op 8 juli! Meld je aan!  

Op zaterdag 8 juli 2017 a.s. gaan we onder de vlag van de stichting Princenhage, dorp in Breda een Princenhage reünie organiseren. Oud-bewoners, bewoners van Princenhage worden uitgenodigd voor een reünie in en rondom de Koe. Er wordt een dagprogramma aangeboden te starten met onder meer een lunch in De Koe en een bezoek aan het Princenhaags Museum. In de avond zal de reünie op een bijzondere wijze worden afgesloten. 

Op 1 januari 2017 was het 75 jaar geleden dat Princenhage geannexeerd werd door de Gemeente Breda. Voor Princenhage, die de status van zelfstandige gemeente inruilde voor stadswijk, is dat genoeg reden om eens terug te kijken. Dit jaar willen we zien en benadrukken wat er in de afgelopen 75 jaar voor initiatieven zijn geweest (of al waren), die er voor gezorgd hebben dat de bewoners nog steeds een dorpsgevoel hebben. Als je met bewoners van Princenhage praat, zullen ze het steeds hebben over ons dorp. Of je er nu al vanaf je geboorte woont of er later bent bijgekomen. 

Wil je je aanmelden voor deze reünie mail dan je gegevens (naam, adres) naar het mailadres: reunie @ princenhage.net 
Je ontvangt dan tijdig alle informatie. 

Met vriendelijke groeten

Rini van der Linden, voorzitter

Stichting Princenhage dorp in Breda
Haagsemarkt 23
4813 BB Breda


meer..
za 8 juliPrincenhage Jazz in de Koe 8 juli 2017  

De voormalige Jazzclub Princenhage organiseert van 20.30 tot 00.30 uur een Oude Stijl Jazz avond in de Vlaamse Schuur van De Koe. Uiteraard worden de reunisten hier verwacht, de toegang is gratis voor ALLE Jazzliefhebbers. 
 

zo 9 juliDerde jeugdzeskamp bij zwembad De Kuil 

De Jeugdraad Prinsenbeek organiseert voor de derde keer op rij een zeskamp bij zwembad De Kuil. Het evenement staat gepland op zondag 9 juli en de raad hoopt dit keer op net zo'n groot succes als vorig jaar. 
 

zo 9 juliPrincenhage Klassiek 

Op het menu van Princenhage 75 staat vandaag de uitvoering van (meestal klassieke) muziek op een twaalftal lokaties in ons dorp. Tussen 14 uur en 16.30 uur starten er concerten op het hele en halve uur die u helemaal kunt bijwonen, maar ook kunt u 'hoppen' al wandelend of fietsend. Een compleet overzicht met route hangt op de dag zelf bij Het Roode Hert; vanaf juni kunt u hier op de site deze informatie downloaden. Om vast een tipje van de sluier op te lichten: te horen zijn Bert Haan (saxofoon en piano), Bocca Bella (zang), Capella ex Occasione (zang), Cappella Quatro (zang), dwarsfluit ensemble Nieuwe Veste van Marjet Krekels, harp ensemble Nieuwe Veste van Annelies Houtman, Ensemble Kleurrijk (zang), Famuze (klassieke zang en snaarinstrumenten), Giocoso (blaasinstrumenten), Saxofour (saxofoon), strijkkwartet Bovini en Kwartet SLIM (strijkmuziek).

Mis het niet!
 

zo 9 juliZomermarkt aan de Loswal van Baarle 

Vandaag weer niet parkeren maar uitgebreid shoppen op de Loswal van de Baarles. Van alles te koop, te eten en te drinken. 
 

di 11 juliEen Duurzame en Groene Rith 

Op dinsdag 11 juli 2017 nodigt wijkraad Buitengebied Breda Zuid-West en de Gemeente Breda u uit voor de vijfde en laatste bijeenkomst van het wijkplanproces motie Trots op buitengebied Breda Zuid. Tijdens deze vergadering zal verantwoordelijk wethouder Paul de Beer een persoonlijke terugkoppeling geven welke budgetten Gemeente Breda beschikbaar wil stellen voor uitvoering van de voorgestelde maatregelen om te komen tot een Duurzame en Groene Rith

De bijeenkomst vindt plaats op:
Dinsdag 11 juli 2017
Inloop: 19.30 uur
Start: 20.00 uur – 22.00 uur
Gemeenschapshuis Liesbos, Liesstraat 4, Princenhage-Breda

Verder zal deze avond een korte toelichting gegeven worden per thema op het proces van projectvoorbereiding richting de uitvoering. Uiteraard kunt u ook deze avond weer met elkaar in gesprek gaan om vragen te stellen en opmerkingen te maken zodat deze meegenomen kunnen worden in het vervolgtraject. 

Wij zien u graag op dinsdag 11 juli!
 

za 15 juliMidzomernachtfair in de Baarles  

Het jaarlijkse grensoverschrijdende evenement vindt dit jaar plaats op zaterdag 15 juli. Beide dorpen worden weer bijna geheel autovrij, vanaf de rotonde tot de Loswal en tot voorbij het Belze kerkhof, vanwege de vele marktkranen, attracties en podia die de Midzomernachtfair ook in 2017 weer te bieden heeft. Ook de winkels en horecagelegenheden zijn open en de terrassen beslaan grote delen van de weg.
 

zo 16 juliGrote jaar- en snuffelmarkt in Wernhout 

Het illustere Gilde St Jan van Wernhout organiseert de grote jaar- en snuffelmarkt (zeg maar braderie en rommelmarkt) in het pittoreske en gastvrije Wernhout. Locatie: Wernhoutseweg vanaf Café De Bocht tot Oude Weimerstraat in Wernhout. Wie houdt van gezelligheid en vermaak zal er een leuk dagje uit aan hebben. 
 

vr 4 aug - zo 6 augPasar Malam in Etten-Leur 

Pasar Malam staat voor Indische Markt en het vindt plaats in het Oderkerkpark in Etten Leur. Er is van alles te koop, er is exotische muziek, er zijn modeshows én je kan er natúúrlijk heel lekker eten bij veel stands. Proef de sfeer van Insulinde en kom kijken...
 

za 5 augustusBoerendag in Rijsbergen 

De Boerendag in Rijsbergen is een gezellig dagje uit voor het gehele gezin. Een dag bruisend van nostalgie, spectaculaire demonstraties en optredens, veel paarden, schapen en pony’s. Het boerenleven van zo'n 65 jaar geleden komt elk jaar in Rijsbergen opnieuw tot leven op de eerste zaterdag van augustus.

Op de website vindt u informatie over de Boerendag, de Boerendag Afterparty op zaterdagavond, Boerendag museum “de Karkooi” en tal van andere wetenswaardigheden.

Het bestuur en de werkgroepen met de vele vrijwilligers zijn druk doende het programma voor zaterdag 5 augustus 2017 gereed te krijgen. Zodra dit vaste vormen heeft kunt u dit programma op de website terug vinden. Noteer alvast wel de datum: Zaterdag 5 augustus 2017. Klik hier voor het programma!
 

za 5 aug - zo 6 augBaarle Proeft: maak kennis met regionale horeca 

Het weekeinde van 5 en 6 augustus staat voor 'Baarle proeft' het proef- en eetfestijn om het St Annaplein waar je kennis kunt maken met de specialiteiten van de regionale horeca. Gewoon even proeven voor niks óf meteen vol er tegenaan met een complete verwennerij. In de middag en avond.
 

za 12 augustusBoerendag en oldtimershow in Alphen 

34e Boerendag en Oldtimer-show, zaterdag 12 augustus aan de Oude Rielseweg in Alphen

Een Boerendag van grote cultuurhistorische waarde. Het leven van 100 jaar geleden tot nu toe wordt op een natuurlijke wijze getoond. Geen stress; de commercie naar de achtergrond gedrukt en gesteund door vele vrijwilligers zet de organisatie een Boerendag neer, tot ver in de omtrek bekend.

Vanaf de binnenkomst heb je het gevoel terug te gaan in de tijd. Het jachtige van alle dag verdwijnt als je het terrein oploopt. De Brabantse gemoedelijkheid overspoelt je gewoon en je wordt opgeslokt in de nostalgie.

Op het moment van plaatsen was het programma nog niet bekend maar op de volgende pagina kunt u nog een nalezen wat er in 2016 te doen was. Dat het méér en groter is in 2017 is in elk geval al zeker!

 


meer..
za 19 aug - zo 20 augRijsbergse Vliegerdagen 

Rijsbergse Vlieferdagen in het derde weekeinde van augustus is een feest voor het ook met honderden vliegers.Op 19 en 20 Augustus 2017 vindt de negende editie plaats van de Rijsbergse Vliegerdagen. (jaarlijks het derde weekend van augustus)

De Rijsbergse Vliegerdagen is een weekend waarin we u kennis willen laten maken met de vliegersport. Tijdens dit weekend staan er honderden vliegers in de lucht, ook zijn er demonstraties en wordt er uitleg gegeven over de vliegers. We hebben ook Rabo workshops voor de kinderen waarin ze leren hun eigen vlieger te bouwen. Ook is er gezorgd voor de animatie, springkussens, kinderschminken en zandbak (dit alles is gratis!). Op zaterdagavond voor het nachtvliegeren komen er nog prinsessen op bezoek !

Indien de weersomstandigheden het toe laten is er ook een heteluchtballon die gaat candlelighten.
  


meer..
za 26 augustusDe glimlach van Breda verjaagt je tranen 

Geen Tranen van Cooth meer, maar niet getreurd want op de laatste dag van de Braderie van 't Ginneken kunt u genieten van De Glimlach van Breda. Op een drietal podia, van Ome Jan tot aan het Overakkerplein wordt een groot meezingfeest georganiseerd. Meer informatie volgt nog.

za 26 augustusVierde Heusdenhout Festival 

Een gezellige dag voor jong en oud met live optredens, wervelende workshops, activiteiten voor de jeugd, leuke kraampjes en natuurlijk lekker eten. Een prachtig uitje om de zomervakantie mee af te sluiten. 
 

za 2 septemberEvenement Hartje Ginneken 

In het Ginneken bouwen ze op 2 september een feestje op het Schoolakkerplein met als optredende artiesten De Dijk, Jan Smit, Nielson en Xander de Buisonjé en coverband Beethoven met als verrassing een Surprise Feest Uurtje. Het is opgezet als een buurtfeestje met (vorig jaar) 6.500 bezoekers maar voor de snelle broeders onder u zijn er nog kaartjes te koop, in prijs varierend tussen 29,95 (plebs) en 150 euro (VIP), maar er is maar plaats voor 7.000 man, dus vlug wezen. Zie de website http://www.hartjeginneken.nl
 

zo 3 sep - ma 4 sepBloemencorso Zundert (én jaarmarkt!) 

Zondag
De corsostoet op zondag vormt het hoogtepunt van het bloemencorso. Maar daarnaast is er in Zundert nog veel meer te beleven. Dweilbandjes, levende standbeelden en diverse jaarmarkten maken van het corso een afwisselend dagje uit. Wanneer de wagens 's ochtends hun plaats opzoeken op het startterrein kunt u al heerlijk vertoeven op de jaarmarkt in de Eikenlaan en Beukenlaan. Al jaren lang staan hier vanaf 10.00 uur tientallen kramen opgesteld waar u lekker kunt rondstruinen. Vanuit hier kunt u een plekje zoeken om de optocht te bekijken.

Maandag
Op corsomaandag staat het centrum van Zundert in het teken van sfeer en gezelligheid. Een bezoek aan de jaarmarkt of één van de vele terrassen in de Molenstraat of op de Zonnewende mag op deze dag zeker niet ontbreken. U vindt de jaarmarkt in de Molenstraat, de hoofdstraat van Zundert, vanaf 12.00 uur. Heeft u het gezien op de jaarmarkt? Dan bent u natuurlijk altijd welkom om nog eens van de wagens te genieten op het tentoonstellingsterrein. 
 

za 9 sep - zo 10 sepOpen Monumentendagen 2017 

Voor de Open Monumentendagen 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd. 

Tijdens Princenhage 75 wordt op deze dagen ingegaan op het landelijk karakter van ons dorp en de vele mooie plekken die er nog zijn. We zien o.m. oude ambachten uitgevoerd en uiteraard zijn er bezoekmogelijkheden aan verschillende gebouwen.  Details volgen in augustus.
 

zo 10 septemberRommelmarkt CC ‛t Aogje 

Op zondag 10 september 2017 vindt van 11.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse rommelmarkt van Stichting C.C. ’t Aogje plaats in gemeenschapshuis De Koe, Ambachtenlaan 1 in Princenhage. De entreeprijs bedraagt slechts € 1,00 en komt ten goede aan de activiteiten van Stichting C.C. ’t Aogje.

Vanaf heden kunt u uw kraam reserveren. Huur van de kramen à 4 meter: € 14,00 voor een kraam binnen en € 17,00 voor een overdekte kraam buiten.

Voor inlichtingen of reserveringen kunt u telefonisch contact opnemen met : Jacqueline Dekkers, tel. 076-5415371 of Aschwin Donkers, tel. 0621-439905 of stuur een e-mail naar: aschwin.donkers @ hetnet.nl 
  

za 16 septemberInternational Sushi Festival in Rotterdam 

 

Probeer je voor te stellen dat je in het verre Tokio zit waar een cafetaria festival is georganiseerd: frietjes oorlog, mayo, kroketten, frikandellen, vlammetjes.... zou je er heen gaan? In elk geval proberen de Japanners het met de Sushi, hun nationale trots. De lángste sushibar ter wereld en heel erg veel oosterse ambiance en verrassende lekkernijen. Later dit jaar kun je lezen hoe je er komt en wat het kost. Het staat op de website en de facebookpagina van de organisatie.

Facebookpagina

 

zo 17 septemberDe dertiende Tien van t Aogje alweer Op zondag 17 september staat de 13de editie van de Tien van ’t Aogje in de agenda van vele wedstrijd en recreatieve lopers.
Elk jaar drukker: verwacht wordt dat er een historisch hoog aantal deelnemers zal zijn. Het deelnemers aantal zal ver boven de 1000 uitkomen, mede door de deelname van 3 basisscholen. De Boomgaard, Eerste Rith en Sinte Maerte, zullen vele kinderen en hun ouders op de been brengen, tijdens de Familieloop, om 16.30u. 

Daarvóór start de Tien met de 5km prestatieloop, om 12.30u. Het bestuur van de Tien is zeer verheugd om hierbij de burgemeester van Breda, Paul Depla, aan de start te mogen begroeten. Hij is in training voor de Bredase Singelloop en ziet de Tien van ’t Aogje als een mooie voorbereiding hierop. 

Hierna zal de 10km wedstijd aanvangen, waarbij vele regionale atleten met elkaar de strijd aangaan. Deze wedstrijd is voor atleten die de 10km binnen de 45 min. lopen. Bij de dames ligt die tijd op 48 min. Voorafgaand aan deze wedstrijd zullen de wheelers van start gaan.
Het hoogtepunt van deze dag ligt bij de 10km prestatieloop. Hierbij verwacht de organisatie zo’n 400 atleten aan de start. 

Mocht je je nog in willen schrijven voor dit, waarschijnlijk gezelligste loopevenement van de regio, dan kan dat tot een halfuur voor aanvang van de diverse onderdelen. Kosten zijn €8,00, familieloop €2,00, bij voorinschrijving 5 of 2 euro.

Voor meer informatie: www.detienvantaogje.nl en het parcours vind je op deze pagina
 

za 23 sep - zo 24 sep35e KAM in het Chassé Theater 

Al voor de 35e keer wordt er dit jaar weer een Kulturele Amateur Manifestatie georganiseerd in het Chassé Theater. Verschillende Bredase amateurs op gebied van dans, zang, toneel, acrobatiek en muziek zullen dit weekend weer optreden! Een geheel gratis evenement en voor zowel jong als oud erg leuk! Zie de website voor alle informatie.
 

zo 8 oktoberHerdenking Vloeiweide 

Hierbij nodigen wij U uit op zondag 8 oktober 2017 aanwezig te zijn bij de 73ste herdenking van het Vloeiweide-drama. Voorafgaande aan de herdenking op de Vloeiweide begint om 10.30 uur in de St Bavokerk een gezinsviering. 

Om 12.00 uur begint de "Stille Tocht" aan het einde van de Hellegatsweg. Vanwege het opstellen van de "Stille Tocht" wordt de Sintelweg om 11.45 uur afgesloten. Aan de herdenking wordt medewerking verleend door leerlingen van groep 7 en 8 van de
St.Bavoschool. De muzikale begeleiding wordt verzord door het gemengd koor en het dameskoor uit Rijsbergen. De bijeenkomst wordt gesloten met het uitspreken van het dodenappèl en het gezamelijk zingen van het Wilhelmus. Ook Uw aanwezigheid zal een bijdrage zijn aan deze sfeervolle en plechtige herdenking. Zie de Wikipedia-encyclopedie voor een overzicht van alle gebeurtenissen rondom het drama. De bekende Brabantse schrijver Rinie Maas schreef er een werk over dat eer doet aan alle slachtoffers. Het is te koop bij de betere boekhandels in Breda.
 

zo 15 oktoberLaatste jaarmarkt in Baarles 

De laatste jaarmarkt van de Baarles aan de Loswal. Er waren er al een paar dit jaar, maar zeg nu zelf: is het de moeite waard of niet? Veel streekprodukten en bijzondere hebbedingetjes in een horeca-vriendelijke omgeving.
 

vr 20 okt - zo 22 oktJoti-Jota 2017. Scouting St Martinus doet weer mee 

Komend weekend is het weer zover. Het is weer JOTI-JOTA. Dit betekent dat scouts van over de hele wereld met elkaar praten via de radio en sinds 1996 ook al via Internet.  De vorafgaande weken zijn er flink veel voorbereidingen getroffen. De laatste dagen, vooral in de avonduren, wordt er echter het hardst gewerkt om alles klaar te krijgen. Achter het scoutinggebouw verrijst langzaam een toren van wel 14 meter hoog. Hierop komt de antenne te staan. Op de vrijdag gaat de JOTA van start en duurt tot zondagmiddag. Zaterdagmiddag 21 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur is iedereen aan de Doelen 36 welkom om een kijkje te komen nemen.
 

zo 29 oktoberVan Oers Marathon: dé herfstloop van de regio 

Van Oers Marathon Brabant - De klassieke herfstmarathon

2017 de 35e editie

Het wordt een feestelijk evenement dat je niet mag missen in je "loopbaan" en wel om de volgende redenen: 

• deze herfstklassieker staat bekend om de verscheidenheid in haar mooie parkoers: het centrum met zijn bruisende sfeer, de ruime vlakke wegen in het buitengebied en het prachtig natuurgebied Pannenhoef, getooid in mooie herfstkleuren. En… het is overal verhard en vlak! Dat loopt lekker. Bovendien zijn de 10 km, hele en halve marathon gecertificeerd door de Atletiek Unie;
• volop keus in afstanden: een hele marathon, een halve marathon, 5 km, 10 km, familieloop, bedrijvenloop en een estafette marathon.
• bekend om zijn goede organisatie en service;
• lage inschrijfgelden, de hele marathon is zelfs de goedkoopste in Nederland. 

Vul dus nu het inschrijfformulier in en tot 29 oktober a.s. in Etten-Leur aan de start.

Maar ook zijn uiteraard niet lopers, bezoekers, supporters en shoppers deze laatste zondag van oktober van harte welkom in Etten-leur. Er is volop muziek en de horeca gelegenheden langs het parcours met hun fijne terrassen en het Winkelhart nabij start en finish zijn open! 
 

zo 29 oktoberPrincenhage in Beeld  

Princenhagenaars worden opgeroepen hun mooiste foto van Princenhage in te sturen. Deze foto’s worden op zondag 29 oktober a.s. tentoongesteld in de Johanneskerk in Princenhage. De bezoekers van deze tentoonstelling kunnen dan kiezen welke foto zij het mooist vinden. Uiteraard gaan we de maker van de winnende foto in het zonnetje zetten.

Hoe doe je mee?
Stuur je foto, met daarbij aangegeven waar en wanneer je de foto hebt gemaakt en eventueel een beschrijving van de foto, naar: princenhage75jaarbreda @ gmail.com 

Je mag meerdere foto’s insturen. Op de foto mag geen naam staan i.v.m. een eerlijke jurering door de bewoners van Princenhage tijdens de tentoonstelling. Zorg voor een hoge resolutie van de foto.

Let op, door het insturen van een foto geef je de stichting Princenhage dorp In Breda toestemming deze foto’s te gebruiken (na de wedstrijd zullen we uiteraard je naam vermelden).
 

za 11 novemberPrincenhage 75: stijlconcerten 

In het kader van 'Princenhage 75' zullen er in vier van de mooiste historische gebouwen van Princenhage intieme stijlconcerten worden gegeven. Die vier gebouwen zijn natuurlijk het Stadhuis uit 1792, de woning van de familie Roobol aan de Haagsemarkt uit 1746, de woning van Ellie Smulders aan de Haagweg uit de 18e eeuw én de Johanneskerk, daterend van 1819. In deze stijlvolle omgevingen bijzondere uitvoeringen van werken van beroemde componisten. Zo zingt tenor Oscar Verhaar met begeleiding op de luit door Michiel Niessen liederen uit de 17e eeuw, ensemble Luci Serene zingt aria's, pianokwartet Indigo presenteert stukken van Mozart tot hedendaagse componisten. In de Johanneskerk is er dan tot slot een gezamenlijk optreden. U begrijpt dat er door de intimiteit van de concerten niet veel bezoekers kunnen zijn. In de bijgaande informatiebrochure kunt u lezen wat u moet doen om straks in november te behoren tot één van de uitverkorenen.
 

zo 12 novemberAccordeon-middag in De Poort, Baarle 

Met muzikanten uit Brabant en Vlaanderen, dus ambiance verzekerd. 

We beginnen al vroeg met de kaartverkoop, rond het middaguur, want de eerste optredens beginnen om 13 uur. We stoppen ook op tijd rond 18 uur, want dan gaat de keuken open, om eenieder weer te kunnen voorzien van heerlijke spijzen van de grote of de kleine kaart.

De optredende artiesten zijn: Duo Nostagia, Tiroler Jean, Ger Kolgen, Rini Marijnissen, Jan Burg, Frans Martens, Leander, Johan de Krey, Kees Maifait, De Grensmuzikanten .....

De inkom bedraagt 5 € aan de zaal. 
Eetcafé De Poort aan de Bredaseweg 12 in Baarle
 
 

do 8 feb - di 13 febCarnaval in t Aogje: Kik ons gaon! 
Kik ons gaon! is het motto van carnaval 2018 in 't Aogje. Tussen 8 en 13 februari 2018 verandert Princenhage, Dorp in Breda weer in 't Aogje waar het heerlijk wonen, werken, leven, winkelen, sporten én carnaval vieren is. Zie de website princenhage.net voor alle bijzonderheden, of de website van cctaogje.nlOp 28 februari 2017 werd het nieuwe motto voor de Carnaval van 2018 bekend gemaakt: Kik ons gaon! 

Het jaar in Princenhage-Breda, 't Aogje, is grofweg verdeeld in 2 delen. De 6 maanden voorafgaand aan carnaval waar alvast genoten wordt van alle voorbereidingen en de zes maanden na de carnaval, waar genoten wordt van de afgelopen versie.

Tussen 8 en 13 februari 2018 is het grote feest. Zo tegen oktober komen de eerste berichten. Hou de website van CC 't Aogje in de gaten!