Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Gemeente, Milieu, Hondenbelasting Versie 2020

kombreda.jpg

De website van de gemeente: een complete vraagbaak
Over de gemeente Breda waar het dorp Princenhage of zoals wij zelf liever zeggen: 't Aogje, deel van uitmaakt is zoveel te vertellen dat ze een eigen website verdienen. Die hebben ze dan ook en hij is bijzonder mooi en compleet: u komt daar op door hier te klikken. Die website wordt steeds verder uitgebreid want het uiteindelijk doel is dat veel diensten en het contact worden geleverd via de website, het zogenaamde digitale loket. Je hebt er wel een DigID of een EHerkenning voor nodig, zie verderop.

De Stadsgids van de Gemeente Breda voortaan uitgebreid op internet...
De laatste papieren Stadsgids is die van 2012 maar er bestaat dan nu een electronische editie. In deze handige wegwijzer vindt u veel informatie over openbare voorzieningen, instellingen, verenigingen en het bedrijfsleven in de gemeente Breda. U kunt vanaf nu de uitgebreide adressengids raadplegen op de website via Breda --> Stadsgids > klik hier < . Voor producten van de Gemeente Breda gebruikt u de zoekfunctie op deze website. De Stadsgidsen worden niet meer huis-aan-huis verspreid. Door de toename van het gebruik van internet, tegenwoordig ook via de mobiele telefoon, is de digitale versie meestal binnen handbereik. Daarnaast wordt de digitale gids door het jaar heen ook constant up-to-date gehouden én op de digitale plattegrond kunt u meteen zien waar het adres dat u zoekt zich bevindt.

Zelf even ophalen - Heeft u toch liever het papieren naslagwerk, dan kunt u deze gratis afhalen in de publiekshal van het Stadskantoor in Breda en bij alle filialen van de bibliotheek. Wees er wel snel bij, want de oplage is beperkt.

Waar kan ik terecht?
Voor het gemak noemen we hieronder nog even de belangrijkste zaken voor Princenhage en u vindt de afdelingen met adres en telefoonnummer. 

De DigID van de Gemeente Breda
Wie langs electronische weg via de website met de Gemeente contact zoekt of een dienst wil bestellen, zoals een of ander uittreksel heeft een DigID nodig, een soort inlognaam en paswoord. Daarmee wordt bepaald of u recht hebt op deze of gene dienst én de Gemeente heeft de garantie dat u het echt zelf bent. Zo'n persoonlijke inlognaam vraagt u aan op DigID.nl. Ook als bedrijf kunt u aan zo'n unieke inlog komen waarmee u de dienstverlening door de Gemeente kunt optimaliseren. Voor bedrijven heet het fenomeen eHerkenning en u gebruikt het voor alle contacten met de overheid. U vraagt eHerkenning aan op de website http://www.eherkenning.nl


U bereikt de Gemeente vanuit Nederland via telefoonnummer 14076 (b.g.g. 0765293001)
Het antwoord vindt u ook al op die mooie website, om precies te zijn hier en u kunt ook het nieuwe informatienummer bellen, 14076, waar achter een stemherkenningscomputer een team zit met alle kennis over gemeentezaken. Spreek Nederlands, want in het begin moet u aan een computer vertellen voor welke gemeente en dienst u belt en echt Bredaos of Aogs schijnt hij nog niet te begrijpen. 

Vanaf sommige mobiele telefoons, vanuit België en ander buitenland is het nummer niet bereikbaar. Ook als u liever een mens dan een computer aan de lijn heeft kunt u dit nummer bellen:

 076 5293001 of +31 76 5293001
.

Het nummer is van 8-17 bereikbaar, op donderdagen van 8-20 uur. Bel het voor:

Afvalservice
Burgerzaken:
paspoort, rijbewijs, geboorte, uittreksels, adreswijziging, huwelijk
Meldpunt
Parkeren
Bouwen en wonen
Loket Wegwijs
Kredietbank Breda
Informatie algemeen
Milieuklachten

De gemeenten streven ernaar om de burger op een makkelijke manier aan informatie te helpen. Daarvoor is in de regio Breda (netnummer 076) het nummer 14076 aangewezen als onderdeel van het z.g. Antwoord-project.  Dat nummer is alleen vanuit Nederland aanroepbaar en je hoeft er geen netnummer voor te kiezen. Bel het alleen vanaf vaste nummers, vanaf mobiel is het bij sommige providers vervelend duur of het werkt gewoon nog niet. Vanaf mobiel en vanuit het buitenland kies je de nu al bekende nummers, zie de onderstaande rubrieken. De rechtstreekse nummers worden t.z.t. uit dienst genomen. Als u niet vanaf vast kunt bellen of u bent in het buitenland, bel dan 076-5293001 dan komt u er ook in.

Stadskantoor (Gemeentehuis)

Claudius Prinsenlaan 10
Telefoon: 5293000

Gemeentelijke balie Ulvenhout
Ulvenhout, Dorpsplein 13A: Open van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur.
U kunt bij de gemeentelijke balie in Ulvenhout terecht voor:

Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten
Nederlandse rijbewijzen (ook Eigen/Medische Verklaringen voor een rijbewijs)
Verhuizingen binnen Nederland
Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Uittreksels GBA en uittreksels / afschriften Burgerlijke stand.
Voor overige zaken kunt u alleen terecht op het Stadskantoor. U kunt alleen met uw pinpas betalen.
 

De overige balies in Breda (Teteringen, Prinsenbeek) zijn afgeschaft.

Afdeling Voorlichting
De leukste afdeling is ongetwijfeld die van de afdeling Voorlichting. U vindt er allerlei brochures over Bredase activiteiten, verschillende exposities w.o. die over archeologische vondsten, de Nieuwe Mark, nieuwbouwprojecten. En is er -de naam zegt het al- informatie over allerlei onderwerpen zoals subsidieregelingen, hondenbelasting......

De raadsvergaderingen
De website van de Gemeente is erg volledig en u vindt met een beetje zoeken alle belangrijke besluiten terug. Er is zelfs een videostream van de raadsvergaderingen die u vanuit de huiskamer kunt bekijken. Hier staan ze.

Breda verruimt afspraakmogelijkheden balies Stadskantoor
De Gemeente Breda verruimt de afspraakmogelijkheden aan de balies in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan. Dit is een belangrijke verbetering van de dienstverlening waarmee het college inspeelt op de wensen en mogelijkheden van de klant. Het stadskantoor is voortaan ook op woensdagmiddag- en avond open en er zijn ruimere openingstijden voor diensten op afspraak. 

Openingstijden balies Stadskantoor
Als u de gemeente wilt bezoeken vindt u hieronder de openingstijden. Bezoekers met een afspraak gaan voor en hoeven niet te wachten. U kunt een afspraak maken via deze site of via telefoonnummer 14076 of 076-5293001.

Met afspraak
Maandag van 12.00 tot 16.00 uur
Dinsdag van 12.00 tot 16.00 uur
Woensdag van 12.00 tot 20.00 uur
Donderdag van 9.00 tot 20.00 uur
Vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur 

Zonder afspraak;
Maandag van 9.00 tot 12.00 uur
Dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur
Woensdag van 12.00 tot 20.00 uur
Donderdag van 9.00 tot 20.00 uur
Vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur
Op woensdagmiddag is het bij de balies in het Stadskantoor extra druk. Dit zorgt voor langere wachttijden dan normaal als u geen afspraak heeft gemaakt.

U kunt alleen met uw pinpas betalen.

Digitaal loket
Het verlengen van reisdocumenten gebeurt dus heel vaak in mei en juni en daarom is het dan erg druk aan de balies. Maar voor veel zaken hoeft u niet meer naar het stadhuis te komen. Die zaken zijn te regelen via het internet, 24 uur per dag. De diensten die nu al digitaal zijn: uittreksel GBA, melding openbare ruimte, melden verhuizing binnen Breda, melden van grofvuil, aanvragen digitale topografie, aanvraag kapvergunning, aanvraag parkeervergunning huishouden, afspraak maken bij burgerzaken, aangifte hondenbelasting, machtiging incasso, kopie aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. In de toekomst wordt dit aanbod natuurlijk uitgebreid, maar daar is nu nog een wetswijziging voor nodig.  Om van deze dienst gebruik te maken heb je een z.g. Digitale Identiteit, een DIGID nodig. Met DIGID kan de gemeente de identiteit controleren en ontbrekende gegevens opzoeken. Bovendien kan je de voortgang van de aanvraag dan zelf volgen. 
Voor het aanvragen van een DIGID ga je naar http://www.digid.nl en die heb je dan binnen 2 dagen in huis. Daarna kun je op de website van de gemeente, http://www.breda.nl direct kiezen voor 'E-Loket'.

Parkeren, fietsenstalling, parkeervergunningen
Parkeren is in het stadscentrum een dure en ingewikkelde aangelegenheid aan het worden. Reden te meer om het comfort van de bus of het gemak van de fiets te kiezen óf autovriendelijker omgevingen om boodschappen te doen: Princenhage, Prinsenbeek, Hoge Vucht, Heksenwiel, Etten-Leur, Hoogstraten.... Wie echter beslist wil gaat het beste op donderdagochtend en vermijdt de zaterdag en zondag. Betalen moet je altijd in de garages en op straat is het op openingsdagen van winkels (ma-zo) dokken tussen 9 en 22 uur. De tarieven vindt u in deze bijlage en voor vragen kunt u terecht op telefoonnummer 14076 of 076-5293001 

De tekst van de laatste parkeerverordening kunt u hier inzien.
 
Het Stadsarchief
Adres: Parade 10 (ingang Keizerstraat), is open op dinsdag van 09.00-17.00 uur, donderdag van 09.00-17.00 uur en zaterdag van 10.00-14.00 uur.

Servicenummers van de Gemeente, bereikbaar vanuit binnen- en buitenland.
De nummers zijn bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 16:30u

Bel indien mogelijk het nieuwe contactnummer 14076, vanuit België 0031-76-5293001. L
ukt dat niet probeer dan het nummer  076-5293000, dan krijgt u de telefoniste.

De oude, rechtstreekse nummers zijn vanuit Nederland niet meer aankiesbaar met uitzondering van de groene nummers.
De bus, openbaar vervoer
De website van Veolia bevat ook die informatie en die staat dan hier. Princenhage wordt bediend met de stadslijnen 4 en 5 en in het weekeinde met de uitbus 1A en 1B naar Etten-Leur via Princenhage.  Via de website http://www.9292ov.nl is het wat makkelijker om een reis te plannen. Bel niet naar het OV 0900-9292 informatienummer, dat is erg duur, vooral vanaf een mobiele telefoon: je kaart wordt geleegd tegen een bedrag van 1,20 per minuut.

Verder kun je ook in Princenhage komen met de buslijnen 112 richting Bergen op Zoom, 119 richting Prinsenbeek/Zevenbergen en bus 115 Zundert/Wernhout. De eerste twee stoppen op de Ettensebaan ter hoogte van Haagweg, Tuinzigtlaan en in de buurt van het meubelplein in Princenhage en de tweede rijdt door de Dr Struyckenstraat en de Mastbosstraat. Ze rijden om het kwartier. Dan is er nog de Volanslijn 311/312/316 richting Etten over de Ettensebaan met stopplaatsen ter hoogte van de Haagweg, Heuvelstraat, Heilaarstraat (Meubelboulevard). Die nieuwe buslijn is trouwens geweldig. Je bent op een comfortabele manier in 10 minuutjes in het levendige winkelcentrum van Etten. Voor ongeveer 3 euro kun je heen en weer zonder op de tijd te letten of je zorgen te maken over het parkeertarief. Vooral aanbevolen op de marktdag, woensdagochtend. Etten-Leur is in 2011 nog verkozen tot de Beste markt van Nederland dus dat zegt wel wat. Wil je naar Roosendaal Rosada, pak dan de bus naar Oud-Gastel en stap daar over. Met een beetje geluk ben je er in een uurtje.

OV-Chipkaart
Ja en of we nu wilden of niet: de OV Chipkaart is het betaalmiddel geworden voor het openbaar vervoer. Zo'n kaart aanvragen kost 7,50 en je doet het op de website http://www.ov-chipkaart.nl óf persoonlijk bij het super-servicepunt in het NS-station van Breda. Om het makkelijk te maken: voor de electronische aanvraag moet je wel een DigId hebben en in elk geval een leuk pasfotootje. Ze stellen niet zoveel eisen, het kan ook een leuke vakantie- of verjaardagsfeest-foto zijn waar uw gezicht duidelijk op staat, dus je hoeft niet persé naar de fotograaf.

Voorlichting Algemeen       529 30 10
Burgerzaken
(paspoorten, trouwen, overlijden, geboorte)
 529 30 75
Meldpunten 529 48 00
Sociale zaken, welzijn 529 30 86
Sociale zaken infolijn
(24 uur per dag)
 529 45 60
Huisvuilinzameling (8:30-16:00u)
(Ook grofvuil)
 529 99 99
Parkeren, fietsenstallingen 529 47 00
Riolering ontstoppen (24 uur) 513 48 00
Geluid/stankklachten 529 71 83
Ongediertebestrijding 529 48 00
Bedrijfscontacten 529 37 50
Bouwen/wonen 529 38 10
Loket wegwijs zorg, wonen, ondersteuning 529 97 00
Gemeentelijke Kredietbank 529 43 00

Spreekuur burgemeester en wethouders
Burgemeester en wethouders houden op de eerste en derde donderdag van de maand van 15.30 tot 16.30 uur spreekuur in het stadskantoor. Tijdens dat spreekuur kunt u, als inwoner van de gemeente Breda, in een gesprek met een van de wethouders of met de burgemeester uw opvattingen, suggesties en reacties over gemeentelijke aangelegenheden voorleggen. Het spreekuur is bedoeld voor individuele inwoners van Breda, dus niet voor instellingen, bedrijven of organisaties.

Wilt u gebruik maken van dit spreekuur dan kunt u vooraf een afspraak maken op telefoonnummer 529 30 00. U moet dan vragen naar het secretariaat van de bestuurder met wie u wilt spreken. De spelregels voor het collegespreekuur zijn verkrijgbaar bij de balie Voorlichting in het stadskantoor.

Bouwen en verbouwen
Op de website van de Gemeente Breda vindt u de spelregels voor bouw- en verbouw. Ze staan onder het hoofdje 'U wilt gaan bouwen of verbouwen' en u treft er aan: tips, regels én een aantal belangrijke aanvraagformulieren.

Hondenbelasting
Het houden van een hond is duur in de Gemeente Breda. De eerste hond, Deense dog van 1,50 meter of Chihuahua van 7 centimeter, kost (2014) maar liefst € 98,52 en elke volgende hond, schrik niet,  € 165,96. Dat is een verhoging t.o.v. 2012 met 3%. 

Op 1 september begint de gemeente Breda met haar jaarlijkse controle op het houden van honden. Medewerkers voeren deze controles steekproefsgewijs huis-aan-huis uit. Zij hebben van de gemeente een legitimatiebewijs gekregen waarnaar u uiteraard altijd kunt vragen. Treffen zij bij u een hond aan die nog niet in het hondenbelastingbestand van de gemeente is opgenomen, dan wordt u alsnog in de gelegenheid gesteld om de verplichte aangifte te doen. Doet u dit niet, dan kan de gemeente u een verhoogde aanslag hondenbelasting opleggen.  De controles duren tot en met maart van volgend jaar.
 
Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen - tijdens kantoortijden -  op het telefoonnummer van de afdeling Belastingen, telefoon 14076 of 076-5293001 of u kunt de complete verordening downloaden.

Flitsend naar een nieuwe baan!
Ben je tussen 16 en 26 jaar, woon je in de gemeente Breda en ben je op zoek naar een baan, opleiding, leerbaan en/of vakantiewerk? Dan kun je je aanmelden bij het jongerenloket in het gebouw De Brug (waar ook het Centrum Werk/inkomen is gevestigd, het CWI) aan de Claudius Prinsenlaan 14. Elke dag open van 8:45 tot 17:00 uur!

De Rijksoverheid heeft telefoonnummer 1400 (b.g.g. 077-4656767)
Postbus 51 heet tegenwoordig Rijksoverheid en u kunt met alle vragen bellen met nummer 1400, ma tot vrijdag tussen 8 en 20 uur. Lukt dat nummer niet, bel dan +31-774656767. Er is ook een website, http://www.rijksoverheid.nl


De WijkWijs websites
Of het nu om kraamzorg, huurschuld, naailes of budgetvoorlichting gaat, de wijksite WijkWijs voorziet er in. De wijksite of digitale adviseur zoals de initiatiefnemers het noemen, werd in 2009 gelanceerd in de wijk Haagse Beemden. In 2010 werden toegevoegd Heusdenhout en Brabantpark en uiteindelijk is de site begin 2014 in alle elf wijken actief.  WijkWijs is een initiatief van WIJ, de vroegere Stichting Ouderenwerk Breda, in samenwerking met Mee West-Brabant, Surplus Welzijn, Bibliotheek Breda, woningcorporaties en Careyn Thuiszorg. Klik hier om er heen te gaan.

Werk aan de wijk
Is er iets waar je niet helemaal mee uitkomt, moeilijke formulieren, problemen met jeugd, vragen over contacten met de gemeente? Op het Nolensplein 9 in Heuvel is een vestiging van Werk aan de Wijk waar u terecht kunt met vragen, ook telefonisch: 5148654. Heeft de tuin een grote beurt nodig? Moet de zolder opgeruimd worden of wilt u hulp bij de wekelijkse schoonmaak? Ook daar kunnen mede-buurtbewoners bij helpen. Ook daarvoor kunt u terecht bij Werk aan de Wijk.


OV-Chipkaart servicepunt
Voor het activeren van het automatisch opwaarderen en het aanschaffen van speciale vervoersbewijzen, kortingsplannen, zal je de eerste keer naar het NS-Station moeten gaan. Daar is een servicepunt van Veolia. Tussentijds saldo aanvullen, saldo raadplegen, afgelegde reizen bekijken en speciale vervoersbewijzen aanschaffen kan bij een van de vele service-automaten. Een complete lijst daarvan vind je op de website van OV-Chipkaart, maar in Princenhage en omgeving staan er automaten bij Albert Heijn, De ReadShop in winkelcentrum Tuinzigt, AH op de Haagdijk 108, AH Nieuwstraat 45, AH op Oude Vest 5, Veolia in het NS-Station, AH Ginnekenweg 46. Beetje verder weg: Prinsenbeek op het station, Youplaza, Kesterenlaan 158, AH een paar deuren verderop. Er komen er steeds meer bij dus kijk op de website. Om reizen te kunnen betalen moet er altijd minimaal 4 euro tegoed op de kaart staan voor busreizen en... 24 euro als u met de trein wilt gaan.

Buurtbus

De buurtbus is een kleinere bus dan de gewone streekbus. De buurtbus rijdt volgens een vaste route op vaste tijden. De chauffeurs van de buurtbus zijn vrijwilligers. Vaak zijn dit mensen uit de buurt, die dan ook veel over de route en de omgeving weten. Er rijdt o.m. een Buurtbus, lijn 216, van het station Breda-Prinsenbeek naar Etten-Leur. Op zon- en feestdagen is er geen buurtbus. De Buurtbus accepteert de OV-Chipkaart en het tarief is 1,80 per rit excl kortingen.

Uitbus Breda
Lekker stappen in Breda en met de Uitbus naar huis? Wil je op zaterdagavond na het stappen in Breda gemakkelijk, veilig en goedkoop naar huis? Dat kan met de Uitbus. De Uitbus rijdt elke zaterdagnacht van het centrum naar Breda-Noord, Princenhage, Breda-Haagse Beemden, Bavel, Prinsenbeek, Etten-Leur, Made, Terheijden, Ulvenhout of Wagenberg. De Uitbus heeft veel uitstapplaatsen. Het nummer van de bus is 1A of 1B. Je hebt een speciaal uit- en thuis kaartje nodig.

Calamiteitenplan Princenhage
Als er in / rond Princenhage een ramp of ernstige calamiteit gebeurt, worden de inwoners via o.a. de televisie geïnformeerd over wat zij moeten doen. Via het kanaal Nederland 1 houdt dan de gemeentelijke rampenstaf inwoners op de hoogte van het verloop van de gebeurtenis en geeft zij adviezen over hoe te handelen. Een doorverwijzing naar dezelfde informatie wordt ook gedaan via teletekstpagina 112 van Omroep Brabant-tv. De berichtgeving via het tv-kanaal Nederland 1 wordt gedaan met apparatuur, die van tijd tot tijd wordt getest. Op maandag 1 augustus omstreeks 12.00 uur wordt er zo’n test gedaan en verschijnt er via Nederland 1 een tekst op het beeldscherm. Het gaat dus om een proefuitzending in het kader van de permanente Bredase voorlichtingscampagne rond rampenbestrijding. Op deze manier kunnen inwoners vertrouwd geraken met deze vorm van informatievoorziening voor het geval het echt mis gaat.

Omroep Brabant
In geval van een daadwerkelijke ramp of ernstige calamiteit in / rond Breda fungeert Omroep Brabant radio als rampenzender. Het bevoegde gezag kan dan ook via de radio de bevolking informeren. De etherfrequentie van Omroep Brabant radio in West-Brabant is FM 91.0; De regionale omroep is ook via de kabel te ontvangen. De gemeentelijke rampenstaf geeft in geval van een daadwerkelijke ramp of ernstige calamiteit in / rond Breda ook informatie via teletekstpagina 112 van Omroep Brabant-tv. Hierop wordt dan doorverwezen naar de rampeninformatiepagina 302 van de hulpverleningsregio Midden- en West-Brabant. De inwoners die er voor kiezen om de TV-kanalen te ontvangen via een schotelantenne, dienen er zich van bewust te zijn dat de gemeentelijke berichtgeving tijdens een ramp of calamiteit via Nederland 1 en Omroep Brabant teletekst niet kan worden ontvangen.

Luid proefalarm
Op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt landelijk het waarschuwingsstelsel getest met het laten afgaan van de sirenes. Dit zogeheten luide proefalarm wordt op iedere eerste maandag van de maand gegeven, om te bereiken dat inwoners het geluidssignaal (beter) gaan herkennen. Bij de test is de sirene eenmaal 1 minuut en 26 seconden te horen. Sirenes worden ingezet als er zich een ramp of ernstige calamiteit voordoet. Voor inwoners betekent het afgaan van de sirenes in zo’n geval: Ga direct naar binnen, sluit deuren en ramen, zet de TV (Nederland 1 of Omroep Brabant-teletekst) en radio (Omroep Brabant) aan. 

Meldpunt Gemeente Breda
Telefoon: 14076, bereikbaar van 8-16:30 uur. 

U kunt daar terecht met meldingen over uw woonomgeving. Een melding is een zaak waarvoor de gemeente verantwoordelijk is en die op een makkelijke manier te verhelpen is. U wilt bijvoorbeeld dat de gemeente een slechte stoep of straatverlichting herstelt.

Wie iets te melden of te vragen heeft kan dat nog beter doen via de website van de gemeente Breda. De ervaring heeft geleerd dat de gemeente voor het beantwoorden van die vragen of opmerkingen een dikke tien verdient: men reageert direct en zeer alert. Ga naar hun website, http://www.breda.nl en zoek daar naar 'Melding'

De informatietaak van de meldpunten is overgenomen door de 10 bibliotheken in Breda. Informatiebrochures e.d. kunt u daar volop verkrijgen, o.m. in het filiaal Mgr Nolensplein, Huis van de Heuvel.


Sociaal raadslieden: hulp bij u in de buurt
De sociaal raadslieden van het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn (IMW) werken voortaan vanuit vier verschillende locaties verspreid over de stad. Woont u in Breda Zuid-west en Princenhage? Dan kunt u, met vragen over regelingen en voorzieningen, terecht bij de sociaal raadslieden in Amstelstraat 4a. Door binnen te lopen tijdens het inloopspreekuur of op afspraak. Daar hoeft u niet voor te betalen. 

Sociaal raadslieden weten hoe instanties werken en hoe u kunt krijgen waar u recht op heeft. Ze zijn deskundig op het gebied van wetten en regelingen die voor u belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de Wet Werk en Bijstand, zorg- en huurtoeslag en verblijfsvergunningen. 

Veelgestelde vragen
• Voor welke uitkering of voorziening kom ik in aanmerking?
• Ik moet mijn huurtoeslag terugbetalen. Klopt dat?
• Hulp bij het invullen van formulieren (bijvoorbeeld voor een aanvraag WW, bijstand, voor een verblijfsvergunning)
• Kan ik kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen?
• De rekening van mijn energieleverancier klopt niet. Wat kan ik nu doen?
• Kan ik bezwaar maken tegen deze boete?

Contact
Op maandag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 10.30 uur houden de sociaal raadslieden spreekuur in Amstelstraat 4a. Daar kunt u binnenlopen met uw vraag of probleem. Maar u kunt ook een afspraak maken. Belt u dan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 09.00 en 12.30 uur naar: 076 – 5240820. Aanmelden kan ook door te mailen naar bsr @ imwbreda.nl of gebruik te maken van het contactformulier op www.imwbreda.nl 

Meer informatie? Belt u dan naar het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn: 076 – 5305888. Op www.imwbreda.nl leest u meer over het werk van de sociaal raadslieden. U vindt er ook een overzicht van alle spreekuren in Breda.

Loket Wegwijs
Bij loket Wegwijs kunt u terecht voor:

- Prettig wonen: aanpassingen aan de woning maar ook aanleunwoningen en seniorenwoningen
- Vervoer op maat: rolstoel, deeltaxi, scootmobiel of gehandicaptenparkeerkaart
- Meedoen voor iedereen: BredaPas, bijzondere bijstand en activiteiten begeleiding
- Zorg Dichtbij: Huishoudelijke hulp en AWBZ zorg zoals verpleging, verblijf en behandeling in een instelling of zorg bij geestelijke problemen.

Het loket Wegwijs vindt u in het Stadskantoor, open ma-vr van 8:00 tot 14:00, op donderdag ook van 14:00 tot 20:00. Bellen kan ook, via 14076 of 5299700 tussen 8:00 en 16:30 uur.  Website: http://www.wegwijsbreda.nl 

Sociale zaken
Wie rond moet komen van een minimuminkomen zal profijt hebben van de uitgave 'Rondkomen in Breda' met adressen, tips en wetenswaardigheden over het sociale beleid van de Gemeente. Die gids is te verkrijgen bij de balie SAW op het stadskantoor.

De Bredapas, ook voor inwoners van Princenhage
Wie rond moet komen van een minimumuitkering of kwijtschelding heeft van de Gemeentebelastingen wordt extra geholpen door de Gemeente Breda en de Breda-pas. Met die pas kun je onder meer gratis lid worden van de bibliotheek, met korting naar het zwembad, gratis naar de peuterspeelzaal of is er 50% korting op de contributie van sportverengingen of scouting of bijvoorbeeld een abonnement op BN/De Stem. En dat is nog niet alles. Ook ben je letterlijk voordelig UIT want er zijn ook hoge kortingen, tot 60-80% op allerlei voorstellingen in circus en theater. Bel voor een folder naar de balie SAW op 14076 of 5293086 of bestel hem direct op http://www.breda.nl. U kunt natuurlijk ook langskomen bij de balie SAW in het Stadskantoor tussen 8 en 14 uur of op donderdagavond van 17 tot 19:30 uur.

Stichting WIJ, ouderenadviseurs

Adressen
Nieuwe Prinsenkade 20, telefoon 5251500, ouderen adviseurs bereikbaar van 9-11:30. Huisbezoek is mogelijk.
Steunpunt Princenhage: Princenhof, Princentuin 1, telefoon 5309791
Website: http://wij.begintbijjou.nl

De Stichting WIJ stimuleert ouderen om zelfstandig en maatschappelijk actief te blijven en ondersteunt hen daarbij. Ook stimuleert zij de sociale contacten van ouderen door het organiseren van activiteiten.

WIJ luistert naar de behoeften en wensen van ouderen en biedt hen een breed scala van welzijnsvoorzieningen aan. Zij doet dat in samenwerking met ouderen zelf, vrijwilligers en tal van organisaties.

WIJ geeft prioriteit aan:
· alleenstaanden van 75 jaar en ouder
· gezinnen met personen van 80 jaar en ouder
· 55-plussers met een chronische ziekte of een handicap
· 55-plussers met een laag inkomen
· allochtone ouderen

Bij WIJ werken rond de 65 (meest part-time) medewerkers en 750 vrijwilligers.

Het cursusaanbod
De stichting organiseert vele cursussen en nodigt eenieder uit om daar aan mee te doen. Er is een speciaal cursusboekje met informatie, de cursuswijzer, die klaar ligt op de gemeentelijke steunpunten en in de gemeenschapshuizen. Meer informatie op tel 5251532 (Laima van Opdorp) 

Arbeidsrecht/ontslag
De initiatiefnemer van deze website, mr. Toine Adriaansen vormt een deskundige en betrouwbare partij als het gaat om - verstoorde - arbeidsrelaties. U vindt op deze website informatie over wat te doen bij ontslag. In veel gevallen is ontslag een ingewikkeld probleem. Bovendien heeft ontslag invloed op uw manier van leven met onder meer sociale, emotionele, mentale en financiële gevolgen. U was liever niet ontslagen, nog afgezien van alle rompslomp! Nu u toch met deze situatie te maken krijgt, wilt u snel tot actie overgaan. Dan bent u bij http://www.ontslag.org aan het juiste adres.

Vereniging Humanitas
Dienstverlening “van mens tot mens” door vrijwilligers; jeugdwelzijn, steun bij verlies en maatschappelijke participatie; in 98 afdelingen door het hele land.
Heemskerkstraat 55
5614693
Website: http://www.humanitas.nl/afdeling/breda

Karweitjesdienst Humanitas
Humanitas Karweitjesdienst bestaat sinds 2003. Vrijwilligers die vaak na een arbeidszaam leven hun kennis en kunde nog graag ten dienste stellen aan mensen die dit nodig hebben. Heeft u een karweitje wat u zelf niet kunt uitvoeren en heeft u niemand die u kan helpen? Heeft u advies nodig of informatie waar u terecht kunt?

Belt u dan naar Humanitas tussen 9-13.00 op werkdagen naar 076-5614693

Klusjes worden gedaan tegen onkostenvergoeding van 6,50 euro per klus (dagdeel). Deze karweitjes kunnen zijn: lampjes, schilderijtjes etc. ophangen, kasten (de) monteren, kabels reorganiseren, (de)monteren kraan, leertjes vervangen etc. en ook aansluitingen stereo, tv etc., pc werkzaamheden etc.

Humanitas kan nog altijd een handje gebruiken voor o.a. lichte tuinwerkzaamheden 

Maatschappelijk Werk
Instituut voor Maatschappelijk Welzijn
Amstelstraat 4a
Spreekuur dagelijks 9-10.30 uur
Telefoon 5222290
Mailadres: mailbox @ imwbreda.nl
Zie voor een compleet overzicht van de dienstverlening de website

Financiële zorgen? Vragen over geldzaken?
Kom je er zelf niet uit?
 
Geldzorgen? Ruzie met je partner over geld? Het overzicht kwijt? Vragen over zakgeld? Elke maand geld te weinig? Post die je niet meer opent? Geen idee waar je geld blijft? Schulden of dreigende schulden?
 
Bij het IMW kun je terecht voor informatie, advies, hulp of ondersteuning. Ook wanneer je vragen hebt over wetten, regelingen en voorzieningen: uitkeringen,
toeslagen en dergelijke.
 
Loop gerust eens binnen tijdens onze inloopspreekuren, verspreid over de stad. Je vindt ze op onze website: imwbreda.nl.
Of bel voor een afspraak op een tijd die je beter uitkomt: 076 - 587 15 52.
 
Wil je leren hoe je je geldzaken goed op een rijtje krijgt? Meld je dan aan voor een budgetcursus. Zo’n cursus is er voor volwassenen maar ook speciaal voor jongeren. Informatie hierover vind je op imwbreda.nl
 


Stichting Vertizontaal
Vertizontaal is een Bredase welzijnsorganisatie en zet zich in om mensen bij de samenleving te betrekken. Bijzondere aandacht hebben we voor mensen die niet over voldoende mogelijkheden beschikken om op eigen kracht hun plek in de samenleving te vinden. We werken aan positieverbetering van personen en groepen die in een achterstandsituatie verkeren. Vertizontaal vormt voor mensen een verbinding met de samenleving, maar ook voor mensen onderling. We organiseren en ondersteunen daarvoor sociaal-culturele activiteiten en samenlevingsopbouw. Hieronder vallen activiteiten voor ontmoeting, ontplooiing, ontwikkeling en opvang.

Op werkdagen geopend van 8.30 uur tot 17.30 uur.
Nieuwe Ginnekenstraat 18
522 32 20
Website: http://www.vertizontaal.nl
Vertizontaal maakt per 1 januari 2007 deel uit van Surplus, een stichting voor welzijn, zorg, en kinderopvang in West-Brabant:

Surplus Welzijn Breda
Nieuwe Ginnekenstraat 18
4811 NR Breda
Postbus 2257
4800 Breda
Tel. (076) 522 32 20
Fax. (076) 520 25 22
Email: infobreda @ surpluswelzijn.nl


Set Breda

SET staat voor Samen Er Tegenaan en is een onderdeel van Surplus Welzijn Breda en is te bereiken op:

Nieuwe Ginnekenstraat 18
5147898 / 5223220
Website: http://www.setbreda.nl

WAT IS EN DOET SET?
SET werkt aan de vermindering van jongerenoverlast en biedt hulp aan jongeren met wie het mis dreigt te gaan. SET wil voorkomen dat jongeren in aanraking komen met politie en justitie. Binnen een half jaar probeert SET voor de jongere praktische zaken te regelen waarna de reguliere hulpverlening de taken overneemt. Ruwweg gaat het om 15% van de jongeren in de leeftijd 12 tot 24 jaar. In Breda betreft dit zo'n 3.165 risicojongeren. Het gaat om jongeren met meervoudige problemen op het gebied van huisvesting, arbeid, scholing, financien, vrijetijdsbesteding, sociale omgeving, alcohol, drugs, verslaving en politie/justitie. SET maakt jongeren " hulpverleningsklaar". Regelt praktische zaken, zoals een uitkering, onderdak, eten, zinvolle vrijetijdsbesteding. Daarna kunnen we gaan werken aan de andere problemen. Jongeren die al in het hulpverleningscircuit zitten, vallen regelmatig op SET terug vanwege de laagdrempeligheid van het team. Als een jongere, na verwijzing, geen gebruik maakt van het reguliere aanbod, maken wij een analyse van de factoren en verwerken deze in adviezen naar de betrokken instanties. Behalve laagdrempelige hulp voor jongeren pakt SET ook jongerenoverlast aan.

PGB Spreekuur
Het Informatiecentrum voor de Geestelijke Gezondheidszorg houdt het hele jaar een spreekuuur voor het Persoons Gebonden Budget en wel elke woensdag van 13.30 tot 15.30 uur aan de Adriaan van Bergenstraat 230 in Breda. Telefoon: 5211813

Theehuis
Elke woensdagmiddag tussen 14-16 uur is het vrije inloop in de Multiculturele Huiskamer voor vrouwen, theehuis De Struyck. Adres: Planciusplein. Informatietelefoon: 5148130 ('s ochtends)

Parkeren
De balie van de afdeling Parkeren bevindt zich in het Stadskantoor. U kunt daar terecht voor vergunningen, invalidenkaarten en natuurlijk voor algemene vragen. Betalen van parkeerboetes is niet meer mogelijk aan de balie, u moet wachten op de acceptgiro.
In Breda geldt: betaald parkeren en pas op dat u niet uw wagen wegzet in vergunningsgebieden. Betalen moet van 9-18 uur, ma t/m za en in het centrum is er bovendien nog geld verschuldigd tot 22 uur (gematigd tarief) en op de 51 koopzondagen die er zijn per jaar ook nog eens van 12-17 uur. Als extra vorm van dienstverlening is inmiddels ook in Breda mobielparkeren (belparkeren) mogelijk. Die tarieven zijn ongeveer gelijk aan de 'gewone' tarieven, maar je betaalt nooit teveel en zeker niet te weinig, vooral niet als je vergeet af te melden of bij gebruik van een telefoonprovider die het afleveren van SMS berichten niet als hoge prioriteit heeft. Er is wel een toeslag voor het gebruik van de dienst. Zo moet je eenmalig registreren (5 euro), zijn er abonnementskosten en bij gebruik van de SMS variant komen er de kosten van 2 SMS'jes bij. Voor kort parkeren dus niet aan te raden, neem geld of chipknip mee. Uitleg over het mobielparkeren is te vinden op de website van de gemeente.

Speeltuinen/kinderboerderijen
Echte speeltuinen zijn er haast niet meer. Er zijn er in de de stad, in de Abeelstraat, Ploegstraat, bij Café De 7 Heuveltjes aan de Galderseweg en als je wilt betalen is er het Kinderspeelpaleis Joepie aan de Terheijdenseweg 514 en nieuw sinds juli 2013: Monkeytown aan de Tramsingel 28. In het Mastbos is er bij Café Dennenlucht een leuke speelgelegenheid en bij Eetcafé De Peer in het Liesbos is het ook leuk klauteren. En een monument is de speeltuin in Meersel-Dreef bij het klooster, vooral aanbevolen omdat de vaders kunnen genieten van verschillende Belgische specialiteiten zoals een enorme variëteit aan biersoorten. Het maïsdoolhof aan de Overveldstraat 10 in Prinsenbeek is open vanaf half juli, als het maïs een peuter hoog is. Los van een paar kippen en geiten bij het Lucia zijn er geen kinderboerderijen meer in Princenhage. De dichtstbijzijnde is die bij het Milieu-educatief-Centrum aan de Wolfslaardreef en dan zijn er nog in Breda-Noord, Tussen de Dijken 101 (zijstraat Kasterleestraat) en een kleinere in de Marijke Meustraat.

Trouwen, huwelijk
Trouwen in Princenhage is natuurlijk mogelijk in het prachtig gerestaureerde raadhuis aan de Haagsemarkt, maar eigenlijk kan je sinds begin 2007 overal 'op lokatie' trouwen. Zo was er al een huwelijksvoltrekking in de sfeervolle en op een na oudste herberg van Brabant, Het Roode Hert en zo zijn er nog tal van andere plaatsen die in aanmerking zouden kunnen komen. Alle informatie over een huwelijk in de gemeente Breda vindt u op de website van de gemeente. Als het goed is komt u er door op deze rode tekst te klikken.

Op de Haagsemarkt 1 te Princenhage ligt het voormalige raadhuis van het dorp. Het pand dateert uit 1792, is recent geheel gerenoveerd en heeft een monumentale bordestrap; een fraai decor voor fotoreportages. Tot 1968 is het raadhuis in gebruik geweest als gemeentehuis en werden er huwelijken gesloten. De trouwzaal is geheel in oude luister hersteld en straalt romantiek en nostalgie uit. Zij biedt plaats aan ongeveer 35 genodigden. De trouwstoet kan voor de deur parkeren. Het kost, afhankelijk van de dag, tussen 300 en 425 euro, exclusief de normale leges van de Gemeente Breda.

Telefoon: 5212814
website: http://www.haagsemarkt1.nl

Vuilnis ophalen/Grofvuil ophalen/Chemisch afval
Als inwoner van Princenhage krijgt u de benodigde afvalcontainers. Bent u hier nieuw komen wonen en bij uw woning is geen container dan kunt u dit doorgeven bij Afvalservice, telefoon 14076 of 529 99 99 of het meldpunt (zie boven). Daar kunt u ook vragen om toezending van de afvalkalender of u kunt hem even raadplegen. U vindt daarop de data dat de vuilniswagen langs komt, de data voor het ophalen van papier alsmede die van het klein chemisch afval. Voor de kalender van 2014 geldt dat hij pas op 1 januari on-line komt. Op de gedrukte kalenders staan een paar foutjes, maar de online kalender is de juiste. Voor het ophalen van grofvuil zoals puin, takken, bouwafval, metalen enz moet u ook even bellen op de dag dat de wagen langskomt. Dit grofvuil wordt dan de volgende dag apart opgehaald. U kunt ook direct op de website uw opgave doen, met de DigiD: 

www.breda.nl -> E-loket -> Formulieren -> Afvalservice

Zuinig met afval: huishoudelijke goederen
Door al uw afgedankte huishoudelijke spullen of andere zaken waar u om een andere reden vanaf wilt aan te bieden bij Vindingrijk, spaart u het milieu en verkleint u de afvalberg. Vindingrijk voorkomt hiermee dat deze goederen als afval worden weg gedaan. De aangeboden goederen moeten natuurlijk nog wel geschikt zijn voor hergebruik, zij informeren u graag. U kunt hiervoor bellen naar Vindingrijk 076-5785385 of 076-5299999, maandag t/m vrijdag van 08.30-17.00 uur.

...Door het aanbieden aan Vindingrijk helpt u bovendien mensen
Vindingrijk Kringloopwarenhuis Breda is een onderdeel van BSW Bedrijven; (www.bswbedrijven.nl), BSW Bedrijven is een gemeentelijke organisatie die uitvoering geeft aan de volgende wetten: WSW (Wet sociale werkvoorziening) en in het kader van de Wet werk en inkomen (Wwb). Kortom de werkgever voor alle gesubsidieerde arbeid binnen gemeente Breda. Daarnaast is er gelegenheid voor stageplaatsen en leerwerktrajecten. 

Werken aan werk
Vindingrijk werkt met en voor mensen met een (grote) afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Door begeleiding, opleiding en werkervaring wordt getracht deze afstand te verkleinen en mensen zover te krijgen dat ze weer kunnen uitstromen naar de reguliere arbeidsmarkt of wordt een blijvende aangepaste werkplek aangeboden binnen onze organisatie.

En dan die aparte oranje containers voor plastic
De grote oranje containers die u zo hier en daar ziet zijn bestemd voor plasticafval. De Gemeente heeft een lijstje gemaakt van wat er NIET in mag. Als het plastic daar niet bij staat, dan mag (moet) het in die container worden gestopt. Er zijn in de winkels speciale zakken te koop van de juiste soort plastic en een grootte die door de vulmond past. Gebruik die zoveel mogelijk.

Dit mag er NIET in maar moet mee met het overige grofvuil:
• Verpakkingen met inhoud
• Verpakkingen van chemisch afval, zoals make-upverpakkingen, terpentineflessen en kitkokers
• Piepschuim zoals fastfoodverpakkingen, vleesschaaltjes en verpakkingsvulmateriaal
• Resten papier, karton of folie, zoals afdekmaterialen, chipsverpakkingen, doordrukstrips van pillen of kauwgom
• Kartonnen (drank) verpakkingen
• Andere plastic producten en gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen en speelgoed


Container reinigen

 

Containers reinigen

De duo containers van de Bredase milieudienst worden door BDR elke 2 weken gereinigd. Vooral in de zomermaanden is dat een prettig idee. Men werkt zeer milieuvriendelijk met zuiver water en afvalwater gaat terug voor verwerking. BDR is een al jaren bestaand landelijk werkend bedrijf met circa 100.001 tevreden klanten in de regio. Website: http://www.bdr.nu of u kunt bellen, 0165-320290 voor meer informatie over de kosten en de prestaties die men daarvoor levert.

Milieuklachten
Met klachten (stank, vuil, ongedierte, lawaai) kunt u terecht op het rechtstreekse nummer 5297183.

De milieucentra aan de Slingerweg en aan het Spinveld
Wilt u snel van af van kleine hoeveelheden chemisch afval, tuinvuil, bouwafval, kleine of grote huishoudelijke apparaten? Breng het zelf even naar het Milieucentrum aan de Slingerweg of aan het Spinveld. Het is gratis maar vergeet niet een identiteitsbewijs mee te nemen plus een officieel poststuk, niet ouder dan 2 maanden, waaruit blijkt dat u inderdaad in de gemeente Breda woont. De groene kaart van de auto met uw Bredase adres is ook goed. Op werkdagen én zaterdag open van 8:00 tot 16:00 uur. De Slingerweg is op dinsdagen gesloten. Houd er rekening mee dat het op zaterdag knap druk kan zijn, net als in de voorjaarsvakanties (grote schoonmaak!), kom dus zo vroeg mogelijk. Hier klikken dan zie je de webcam van het milieustation Slingerweg, kijk voor je gaat hoe druk het is. Check wel even of hij ook aan staat!



Bedrijfsafval
Bedrijfsafval wordt alleen tegen betaling verwerkt, met uitzondering van goederen waarvoor een z.g. verwijderingsbijdrage is betaald. Tarieven zijn nergens te vinden, maar wellicht kan de nieuwe informatietelefoon 14076 u op weg helpen.

De huisvuilcontainers


Al maak je hem nog zo mooi, het is niet de bedoeling dat de kliko's, de papier- en afvalcontainers van het huishouden, langer dan nodig op de openbare weg blijven staan. Volgens de Afvalstoffenverordening 2009 van de Gemeente Breda mag u uw afvalcontainer de avond voor de inzameldag vanaf 20.00 uur op straat aanbieden. Op de inzameldag zelf, moet uw container om uiterlijk 08.00 uur op straat te staan. Het is de bedoeling dat u de containers zo snel mogelijk nadat ze geleegd zijn op eigen terrein plaatst, maar uiterlijk om 20.00 uur. Daarnaast moeten de afvalcontainers voorzien zijn van een goed leesbare adressticker. U kunt hiervoor via telefoonnummer 14076 (of 076-5293001) gratis een nieuwe sticker aanvragen.

Wie hier niet aan voldoet krijgt een rekening van 97 euro gepresenteerd. Is de adres-sticker niet aanwezig of onleesbaar, dan wordt de kliko meegenomen en tegen betaling van ook 97 euro weer afgegeven.

De controles worden geïntensiveerd en ook Tuinzigt, Heuvel, Westerpark en natuurlijk Princenhage zijn geregeld aan de beurt. Let er op, er zijn al veel tranen gevallen.


Auto recycling, autosloperij, autoafbraak

Auto's worden aan het eind van hun leven volledig uit elkaar genomen en op verantwoorde manier gerecycled. U kunt daarvoor bijvoorbeeld terecht bij gecertificeerd Autodemontagebedrijf Prescher, Weidehek 90 in Breda-Noord, telefoon 5418353 of in Effen bij Autorecycling De Toekomst aan de Rijsbergseweg. Neem het kentekenbewijs mee en het overschrijvingsbewijs of kopie deel III. U krijgt een vrijwaringsbewijs direct mee. Open van 8:00 tot 17:00 uur, op zaterdag tot 12 uur, zondagen gesloten. Ook voor prima tweedehands onderdelen bent u bij die bedrijven aan het juiste adres en *TIP*: Prescher is gecertificeerd APK keuringsstation en is niet te beroerd om goede, gebruikte onderdelen uit de eerste hand in uw wagen te monteren mocht er bij de keuring een probleempje optreden. Zo blijft u kostenbewust rijden.

Waterschap De Brabantse Delta



Als u huiseigenaar bent krijgt u te maken met het Waterschap. Waterschap Brabantse Delta zorgt voor schoon water, veilige dijken, water in stad en dorp, natuurbehoud, de hoogte van het water en veilig scheepvaartverkeer. Kortom, alles wat te maken heeft met het beveiligen van uw kostbare bezittingen tegen waterschade.  Jammer genoeg merkt u er niets van als alles goed is behalve dan -helaas- die jaarlijkse nota die u krijgt. Maar ga er maar van uit dat het geld dat u betaalt zeer goed is besteed!

Bergschot 69-1, 4817 PA Breda, telefoon 5641000. Voor verdere informatie bent u van harte welkom op hun interessante website, http://www.brabantsedelta.nl