Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Kogel door de kerk: stadskantoor Prinsenbeek gaat dicht (1.7.2013)
Concentratie van dienstverlening op Stadskantoor 
De Gemeente Breda gaat de dienstverlening concentreren in het Stadskantoor. Dat betekent dat de balies op de deellocaties in Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout gaan sluiten. Redenen hiervoor zijn dat de gemeente haar dienstverlening heeft gemoderniseerd en dat burgers in toenemende mate gebruik maken van digitale dienstverlening. Bovendien geeft sluiting van de deellocaties ruimte voor langere openingstijden in het Stadskantoor. De raad heeft daarnaast opdracht gegeven aan het college van burgemeester en wethouders om 1.5 miljoen euro te bezuinigen op gemeentelijke accommodaties. Met de concentratie van de dienstverlening kan de gemeente 121.000 euro besparen. Dit besluit van het college is een uitwerking van de Begroting 2012.

Uiterlijk 1 juli 2013 gaat het gemeenteloket in Prinsenbeek dicht en uiterlijk 1 mei 2014 sluit het gemeenteloket in Ulvenhout. De balie in Teteringen is niet meeverhuisd van ’t Web naar De Mandt en is dus in feite al niet meer in bedrijf. De gemeente blijft uiteraard service aan huis bieden voor bewoners die om medische redenen niet in staat zijn naar het Stadskantoor te komen. Dat geldt zowel voor bewoners van verpleegtehuizen als voor mensen die zelfstandig wonen. Klanten kunnen onder voorwaarden ook gebruik maken van de deeltaxi om het stadskantoor te bezoeken. De gemeente is in gesprek met de dorpsraden en de KBO over deze diensten om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen.

Gebruik van de deellocaties
Het loket in Prinsenbeek wordt jaarlijks bezocht door 21.500 burgers. In Ulvenhout en Teteringen is dit respectievelijk 17.000 en 350. Het blijkt dat in Ulvenhout 50% van de bezoekers uit Ulvenhout komt en in Prinsenbeek 55% van de bezoekers uit Prinsenbeek. In Teteringen kunnen alleen inwoners van het dorp terecht voor een zeer beperkt aantal producten. Uit veiligheidsoverwegingen moeten er altijd twee werknemers aanwezig zijn, ongeacht de drukte. Dit betekent dat de deellocaties zowel onderbezet als overbezet (leegloop) kunnen zijn. In drukkere tijden ontstaan wachtrijen bij de gemeenteloketten Daar staat tegenover dat in rustige tijden er sprake is van leegloop. Bij het gemeenteloket in Prinsenbeek is dit een leegloop van 16 % en in Ulvenhout 33%. De leegloop in Teteringen is nog hoger, namelijk 85 %.

Verbetering dienstverlening
Bezoek aan het Stadskantoor wordt in de toekomst steeds minder noodzakelijk. Ook het werken op afspraak is voor inwoners gemakkelijker, sneller en klantvriendelijker. Het college gaat de openingstijden op het stadskantoor verder verruimen. Zo kunnen burgers op zoveel mogelijk tijdstippen bij het stadskantoor terecht voor alle vormen van dienstverlening. Het aantal klanten voor reisdocumenten en rijbewijzen zal in de toekomst afnemen omdat er een voorstel van de ministerraad komt om de geldigheidsduur van reisdocumenten naar 10 jaar te brengen. Verder zijn uittreksels met de komst van de Basisregistratie Personen (BRP) in de toekomst steeds minder nodig.


Overige nieuwsberichten