Klassefoto van de Bernardusschool uit 1951, links het toenmalige schoolhoofd de heer Verhoeven.
DOOR DE DREEF De roots van de familie van Overbeek liggen in het mooie Princenhage, dorp in Breda. Van 1932 tot 1967 woonde de familie aan het Heuvelplein op nummer 247 en vader Gerard van Overbeek was de alleskunner. Men noemde hem de schoolmeester met eigen rooster. De wandeling is mede bedoeld om de flink uitgedijde familie kennis te laten maken met het mooie Princenhage van toen en nu, vertelt William van Overbeek. Hij is er trots op dat Rinie Maas de gids voor een dag zal zijn. Want Willem had nooit gedacht dat hij het zou doen. Die man heeft een agenda daar word je beroerd van! Maar hij noemt het fluitjes van een cent”en dat hij het graag doet en dat het daarom ook geen inspanning kost. Door de Dreef iedere week met meester Van Overbeek, heet de tocht. Dat is de insteek die Rinie Maas meteen heeft bedacht toen wij onze plannen aan hem voorlegden. Nou ja op zoiets waren wij al niet gekomen, lacht Willem, de organisator, blij met de steun van de chroniqueur van de Bredase Bode.
DE RIEKMOORD 1961 William van Overbeek: We lopen de tocht die vader 36 jaar is gegaan: Heuvelplein, Dreef, Doelen, Kerkenpad, Haagse Markt, Voorstraat, Dreef en terug naar het Heuvelplein. Tijdens die route zal Rinie Maas allerlei wetenswaardigheden vertellen. Bij het stadhuis staan we stil en we gaan ook naar binnen. Vader was artistiek. Hij was een zondagsschilder en een tijdgenoot van de kunstschilder Jan Theuns. In het stadhuis kunnen we zijn schilderijen bewonderen. Rinie geeft uitleg. Hij is een Theunskenner, of beter gezegd een lopende encyclopedie over Breda en Princenhage. Zo zal hij de riekmoord in Princenhage uit 1961 te berde brengen. Hij weet daar alle details van. We hebben een voorbespreking gehad in het Roode hert. De feitenkennis die de man heeft is ongelooflijk. Maar…hij vermijdt jaartallen. Met feilloze precisie zal hij aanwijzen waar vader eerst aan school heeft gestaan. Dat was een de St. Jozefschool in de volksmond de Oude Kasten. Die school is gesloopt. Maar door de verhalen zal alles in de herinnering terugkomen, vertelt Willem enthousiast.
ONDER GROEN-WITTE PARAPLUS De familieleden zijn afkomstig uit heel Nederland. Zij verzamelen zich tussen 10.00 uur en 10.30 uur op het schoolplein van de voormalige Sint Bernardussschool aan de Doelen waar een nostalgische fototentoonstelling is ingericht over Meester van Overbeek en zijn school. Het gezelschap van méér dan 50 personen ,waaronder zo’n 16 kinderen, start om ongeveer 12.00 uur met de wandeling door Princenhage vanaf de Doelen onder leiding van historisch verteller Rinie Maas. Dankzij de firma Bachman zal het familiegezelschap als een opvallende stoet, onder groen-witte paraplu’s, (de Princenhaagse kleuren) door ’t Aogje gaan. Rond de dorpspomp wordt ook nog een act opgevoerd. Er wordt voorgedragen en gezongen!
OP HET SCHOOLPLEIN Frans van Son zal voor deze gelegenheid het gezelschap op verschillende markante punten in ’t Aogje op de foto zetten. Zo zal er geposeerd worden op het bordes van het raadhuis, bij de voormalige ouderlijke woning aan het Heuvelplein 247 en op het schoolplein zal een ouderwetse klassenfoto worden gemaakt. We hebben het geluk dat de St. Bernardusschool nog niet is gesloopt en dat de klas die pa traditioneel had nu wordt gebruikt door de W-groep dan wel door andere recreatieve groepen, vertelt Willem van Overbeek. Rinie Maas heeft achterhaald waardoor vader zo graag zijn klasjes daar had. Hij is een onderzoeker. Hij zal dat uitleggen. Leuk hoor voor de familie, benadrukt Willem. Tegen drie uur vertrekt het gezelschap naar een gelegenheid in Tilburg voor de voorzetting en afsluiting van de dag. De 6e klas van 1950. Rechts meester Van Overbeek; de herinneringen van zijn leerlingen op de populaire website schoolbank.nl brengen aardige anecdotes.
Nog een aardige foto van een klas uit 1960 met bekende Princenhagenaars
|