Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Laatste expositiedag

4000 jaar wonen in Princenhage

Zondag 12 juni is in het Princenhaags Museum, Haagweg 334 bis, voor de laatste keer de expositie “4000 jaar wonen in Princenhage” te bezichtigen tussen 13.00 en 17.00 uur. Deze tentoonstelling is samengesteld aan de hand van de opgravingen tussen 1995 en 2005 op Princenhaags grondgebied. Uit de resultaten blijkt dat Princenhage/Prinsenbeek sinds 4000 jaar onafgebroken bewoond is geweest.  Een breed scala aan vondsten en bewoningssporen, daterend vanaf het Nieuwe Steentijd tot heden, leveren het bewijs. 

 


Deze ontdekkingen hebben een totaal nieuw licht geworpen op de geschiedenis van West-Brabant. Tot voor kort dacht men dat dergelijke vondsten uniek waren voor het oosten van de provincie. Nu blijkt echter dat het Princenhaags grondgebied meer archeologische schatten bevat dan voor mogelijk werd gehouden. Volgens deskundigen heeft de bewoning van dit gebied te maken met de hoge dekzandruggen als woongebied en de lagere gedeelten (Haagse Beemden) waar men het vee kon weiden of dat als hooigebied gebruikt werd.
De expositie toont voorwerpen uit de diverse perioden: o.a.gewichten van weefgetouwen, aardewerk, glaswerk uit de Romeinse tijd, speer- en lanspunten.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) is Breda verschillende keren belegerd. Bij een dergelijke belegering werden grote linies van ongeveer dertig kilometer rond de stad aangelegd, die de belegeraar in de rug dekking moesten geven tegen aanvallen van een bevrijdingleger. Een compleet legerkamp van Prins Frederik Hendrik uit 1637 werd blootgelegd: een voor Nederland unieke vondst. Het kamp nam een oppervlakte van vier hectaren in beslag.

Twee complete waterputten en een uniek voorraadsysteem vormen de hoogtepunten van de tentoonstelling, maar ook andere voorwerpen zijn zeer zeker het bekijken waard. De expositie werd o.a bezocht door medewerkers van het ministerie van OC&W en de Noord-Brabantse vereniging voor archeologie. Zondag 12 juni is de laatste kans om de vondsten te bezichtigen. Daarna gaat alles weer terug naar het depot van de archeologische dient van Breda en zal het nog vele jaren duren voordat de voorwerpen weer te bewonderen zullen zijn.


Overige nieuwsberichten