Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nepwapens zijn verboden in Nederland

Nu de vakantiegangers weer terug binnendruppelen laat de politie het volgende weten over die nepvuurwapens die in met name de Zuid-Europese landen vrij te koop zijn.

Nepvuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn. Maar ook aanstekers in de vorm van pistolen of handgranaten. Of 'wapens' die onderdeel uitmaken van een spelcomputer. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden. Ook als ze groter of kleiner dan het echte wapen zijn of als ze een andere kleur hebben.

In Zuid-Europese landen zijn de wapenwetten minder streng dan in Nederland. Nepwapens zijn daar gewoon te koop. Maar het is strafbaar om in het buitenland een namaakpistool te kopen en dat mee te nemen naar Nederland.

Op vliegvelden controleren de Koninklijke Marechaussee en de douane streng op deze wapens. Wie zo'n 'nepper' in zijn of haar bezit heeft, krijgt direct een proces-verbaal. De boete bedraagt maximaal 270 euro. Iedereen met een nepwapen is strafbaar. Ook jongeren worden strafrechtelijk vervolgd.


Air-softwapens
Air-softwapens zijn imitatie wapens waarmee plastic balletjes afgeschoten kunnen worden. Ze vallen onder categorie IV van de Wet wapens en munitie. Het bezit van deze wapens is toegestaan. Het dragen van een categorie IV wapen is (zonder vergunning) verboden. De meeste air-softwapens lijken op bestaande vuurwapens. Deze vallen onder categorie I en zijn wel verboden. Er wordt in principe geen vergunning voor verstrekt. Het ministerie van Justitie heeft overigens niets tegen de air-soft-sport en haar beoefenaars, alleen tegen het gebruik van 'look a like'-wapens. Ook al zijn air-softwapens niet helemaal ongevaarlijk.

Paintballwapens
Paintballwapens zijn gasdrukwapens waarmee verfballetjes afgeschoten kunnen worden. De meeste paintballwapens lijken niet op bestaande vuurwapens en vallen in beginsel onder categorie IV van de Wet wapens en munitie. Het bezit van deze wapens is toegestaan, maar het dragen van een categorie IV wapen is (zonder vergunning) verboden. Als paintballwapens op bestaande wapens lijken, vallen ze echter onder categorie I en zijn ze wel verboden.

Streng
Het is gebleken dat er in Nederland vaak misbruik wordt gepleegd met wapens die lijken op echte wapens. De Nederlandse wetgeving is, om deze reden, hierin strenger dan de andere EU-landen. Hier heeft de wetgever, met instemming van onder andere de Staten-Generaal, bewust voor gekozen en de internationale verdragen op dit punt laten dit ook toe. Er wordt niet verwacht dat de wetgeving hierover in de toekomst zal worden gewijzigd.

Kleur maakt niet uit
Een knalrood neppistool dat qua vorm sprekend lijkt op een echt pistool is verboden. De kleur van een voorwerp is in het geheel niet meer bepalend voor het beantwoorden van de vraag of er sprake is van een sprekende gelijkenis met vuurwapens of voor ontploffing bestemde voorwerpen. Bepalend hiervoor zijn enkel de vorm en de afmeting van het voorwerp. 

Replica's
Replica's van vuurwapens vallen onder categorie I of III van de Wet wapens en munitie. Deze mag men in Nederland niet zonder een ontheffing of een verlof voorhanden hebben. Stel u heeft een replica heeft van een oud model western revolver en functioneert gewoon, dan valt deze replica onder dezelfde categorie als het originele antieke wapen. Dat is meestal categorie III. Op een replica is echter nooit een vrijstelling van toepassing die voor het originele oude (antieke) wapen wel van toepassing kan zijn. Een replica in de zin van een 'nagemaakt' wapen dat niet echt functioneert valt onder categorie I en is ook verboden.

Overige nieuwsberichten