Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


We hebben bepaald een gelukkiger nieuwjaar dan in 1942



De gemeenten Breda en Princenhage zijn op 1 januari 1942 samengevoegd tot de nieuwe gemeente Breda. Vanuit Breda gezien een annexatie waarvan de eerste pogingen al dateren uit de 19e eeuw. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat veel grote bedrijven gevestigd waren in die gemeente. Bovendien wilde Breda uitbreiden, bouwen en daar was gewoon geen plaats meer voor. In het begin ging het om banale grenswijzigingen zoals die van de Baronielaan, maar in 1927 kwam het tot de eerste échte overname. Teteringen raakte een flink deel van de gemeente kwijt en daar zat G.M. Sutorius als burgemeester. Die werd ineens baas over een dorpje en wilde meer, en zo werd hij in 1935 burgemeester van Princenhage. Maar ook daar kreeg hij wéér te maken met die annexatieplannen en nauwelijks 7 maanden na zijn herbenoeming in 1941 moest hij op 1 januari 1942 het stokje overdragen aan Van Slobbe van Breda. Het was een nare tijd in het 2e jaar van de oorlog en de inwoners van Breda en Princenhage hadden bepaald wel andere zaken aan het hoofd en, moe van het procederen en met belangrijker zaken aan het hoofd, ging die annexatie door. De lokale krant, voorloper van De Stem maakte er totaal geen melding van. De nieuwjaarswensen van de Führer en de Landcommissaris waren belangrijker....

Nu, 75 jaar later, is het tijd om terug te blikken op hoe het Princenhage als leefgemeenschap is vergaan. Daar kan van gezegd worden dat de inwoners een eigen identiteit hebben kunnen behouden. Tijdens de oorlog speelde dat nog niet zo, maar het werd duidelijker in de jaren erna. Het verenigingsleven werd sterk, Princenhage had een krachtig ondernemingsbeleid waar vele kleine ondernemers maar ook grotere bedrijven zich bij aansloten. In het begin zelfs die van de nieuwe Bredase wijk Heuvel, maar na de jaren 80 werd dat contact langzaam aan weer verloren en werd Princenhage tot het stadsdeel van 8000 inwoners  met een gezamenlijk gezinsleven dat weet hoe leuk het wonen en schoolgaan hier is en hoe ze dat hebben weten te behouden. Maar liefst 800 fervente carnavalsvierders, vele honderden leden van (sport)verenigingen, de grootste woonboulevard van Nederland, succesvolle ondernemers op veel gebieden: medisch, agrarisch, vastgoed, woonwinkels, logistiek en wat er nog meer gaat komen met de aanleg van het ondernemerspark langs de Princenhagelaan. Je koopt er aardbeien in de supermarkt maar ook direct in de achtertuin van de teler. Er zijn handwerkslieden waar je dingen kunt kopen of laten maken. Enfin, in de lijst van ondernemers aan de linkerzijde vindt u ze allemaal. Dat maakt wonen zo leuk. 

De Princenhagenaar wil niets missen van zijn woonomgeving
, dat blijkt wel uit 5.250 'likes' voor Facebook pagina's met namen als 'Je bent een Princenhagenaar als' met als toppers die van het Wijkblad Princenhage of onze eigen website die het afgelopen jaar 387.604 keer bezocht werd, vele malen door dezelfde 4.062 pc's uit Princenhage plus een gigantisch aantal bezoeken van buiten Princenhage. U begrijpt waarom de bekendheid van Princenhage enorm steeg buiten Breda.

 Op 8 januari 2017 is de start van allerlei evenementen met een knipoog naar de afgelopen 75 jaren. Om te beginnen de nieuwjaarsreceptie waar alle inwoners voor uitgenodigd zijn met het traditionele concert. En dan op 15 januari: opening van de tentoonstelling 75 jaar Dorp in Breda in het Princenhaags museum met veel beeldmateriaal over de mensen die dit allemaal mogelijk maakten en hoogte- en dieptepunten uit de afgelopen 75 jaren. Wie weet, een grote reünie van inwoners, in het najaar.



Overige nieuwsberichten