Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Een haast vergeten gedenkteken in ere hersteld
Heeft u deze gedenkplaquette wel eens gezien? Goede kans van niet. Hij ligt nu ingebed in het nieuwe trottoir van de rotonde op de Mastbosstraat, op de kruising Mastbosstraat-Rithsestraat. Hij werd er oorspronkelijk neergelegd bij het gereedkomen van de eerste rotonde ter plekke in het jaar 1995. Het was indertijd een initiatief van het Rotonde-Komitee met als voortrekkers Cees Hoosemans, Jan van den Bliek en Pierre van Pruijssen en niemand minder dan de bekende en beroemde Janus van Nispen van de gelijknamige onderneming/handel in rijwielen mocht hem openen. 

Bij de laatste her-ver-reconstructie van de rotonde kwam hij weer boven en zo kreeg hij opnieuw een ereplaatsje in het nieuwe cement.

Uit: Heuvelverhalen

Zaterdag 18 november 1995 is de nieuwe rotonde aan de Mastbosstraat feestelijk geopend. De omwonenden hadden hierbij samen met de K.K.P. op voortreffelijke wijze een feest georganiseerd.

Hoe is deze rotonde tot stand gekomen? Een paar jaar geleden nog was dit een beruchte en gevaarlijke plek. Van de hele stad Breda was dit de kruising waar jaarlijks de meeste ongelukken gebeurden. En ook de rest van de Mastbosstraat was een levensgevaarlijke racebaan. Zelfs hoewel dit stadsvernieuwingsgebied was, was de gemeente aanvankelijk niet bereid om het probleem aan te pakken. Het enige wat ze toe wilde zeggen was een studie. Dus de bewoners van de Mastbosstraat en het bestuur van Stichting Wijkbelang Heuvel waren zeer ontevreden.
De druppel, die de emmer deed overlopen, was een dodelijk ongeluk op 7 juli 1992 verderop op de Mastbosstraat, waarbij een 13-jarig meisje om het leven kwam. De bewoners van de Mastbosstraat organiseerden zich in de commissie Mastbosstraat en overhandigden samen met het bestuur van Stichting Wijkbelang Heuvel een petitie op het stadhuis. Ook in het overleg over de stadsvernieuwing werd besloten tot een hardere aanpak.
Op 15 september stond er een groot stuk in De Stem: Als niet ondermeer de Mastbosstraat werkelijk aangepakt zou worden, dan zou de bewonersdelegatie van Stichting Wijkbelang Heuvel uit het overleg stappen. Bijna was de stadsvernieuwing in Heuvel niet doorgegaan! Na dit ultimatum werden binnen de gemeente alsnog de benodigde middelen vrijgemaakt. Speciaal de toenmalige wethouder Koekoek heeft zich hier bijzonder voor ingespannen: Hij voerde veel direct overleg met de bewoners van de Mastbosstraat. En hij regelde binnen B&W dat er voldoende geld kwam om de Mastbosstraat veiliger te maken, onder andere door stoplichten aan de Flierstraat, het verdwijnen van de afrit van de Zuidelijke rondweg en met name ook de rotonde. 

Gezien de ronde vorm van de rotonde, bijna een eivorm, zou het eigenlijk toepasselijk zijn om deze in het vervolg het Koekoeksei te noemen!

Overige nieuwsberichten