Het Rithmeesterpark
Zo gaat het bedrijventerrein heten tussen de A16 en de Princenhagelaan: Rithmeesterpark. Mogen we hier even kritisch zijn? Wel, dan is het voor dit nieuwe bedrijvenpark, dat een weldenkend mens graag ziet verrijzen, een tamelijk misleidende naam. Denkt u niet dat er de gemeente Breda zelf iets mee te maken heeft. Niets! Het komt uit de koker van de ontwikkelaars die het heft in handen genomen hebben van de bedrijvenparkenbenamingen. Werd industrieterrein De Krogten nog vernoemd naar het toponiem de Krogten en de Takkenbijsters idem; die vlieger gaat niet meer op.
Het moet meer zijn dan normaal. Voor duurbetaalde woningen is er niks tegen dat de benaming met ‘staete’ als extra uit de kast wordt getrokken. We mogen ons in ’t Aogje evenwel ook gelukkig prijzen met de Maycretewoningen. Die naam wijst op een boeiende bouwgeschiedenis van het complex en dat heeft het ook. In Ginneken gesloopt. In Princenhage behouden. Jaap Werschkull, de zoon van de beroemde fotograaf van het licht, Rolien Hennekam en Louis Ossenblok, de secretaris van de voetbalclub F.C.H. van weleer zijn er dolgelukkig mee. Onze rijmende Femke Reuvers bracht onder de aandacht dat het genot van de wei, qua natuur heel fijn, spoedig aan zijn einde zal zijn.
De Princenhagelaan wordt afgesloten voor het leggen van buizen en leidingen. Het wegpatroon wordt aangelegd. Het Rithmeesterpark zien we verrijzen. Heel goed voor de werkgelegenheid is de gedachte. Blij dus met het park? Jazeker! Maar die naam? Kent u een kazerne in de buurt waar ooit een kapitein van de Cavalerie naam heeft gemaakt? Een sigarenfabriek misschien? Geen van beide. Waarom niet gewoon Rithse-park? Dat zou de uiterst kwetsbare omgeving eren. De Rith wordt nu overmeesterd door de Ritmeester. Laten we evenwel uitgaan van vredelievend bestaan tegader.
Rinie Maas, Princenhage, 11 maart 2016. (Foto: Johan van Gurp) |