Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Dankzij velen werd het een geweldige Kersttijd


Veel vrijwilligers zorgden voor de prachtige aankleding van Princenhage. Veel handen zorgden ervoor dat alles weer opgeruimd werd voor volgend jaar. Héél veel dank aan iedereen! Het was prachtig.

Dankzij de grote inzet van velen in Princenhage kunnen we terugkijken op een feestelijke Sinterklaas- en Kerstperiode. Het Sint-Nicolaas Comité, de Stichting Evenementen Promotie Princenhage, de Ondernemersvereniging Princenhage, de SGAP, de Ondernemers uit het dorp, de Stichting Kerststal Princenhage, ze hebben er iets moois van gemaakt. Niet in de laatste plaats ook zij die zorgden voor de stemmige aankleding van het dorpscentrum, de Haagsemarkt en omgeving. Prachtig verlicht, zoals altijd een mooie kerst-stal, we konden schaatsen, de kerken waren prachtig versierd, kortom: het was geweldig. Achter de schermen werkten ook nog tientallen anderen zoals de bouwers van de kerstkribbe, de kleding-groep en de aankleders van de kerken, de bloemengroep. De oliebollenbakkers. Jan Biemans en de hofmannen en een hofvrouwe; Ad Beekmans, Frans van Langen (nee... niet Frans Langen zoals we eerst abusievelijk meldden), Dré van Nijnatten, Danny Welten. De artiesten, zangers en instrumentalisten. Echte sfeermakers, allemaal!
De beelden van de kribbe logeerden het afgelopen jaar op Effen, een hele sjouw heen en weer want ze zijn zwaar en kwetsbaar. Dit jaar hebben ze van de nieuwe eigenaar weer een plaatsje gekregen in het ex-Rabobank gebouw. Een vertrouwde plek en weer terug onder de bescherming van de kerktoren van de Sint Martinus. 

Op 7 januari, de dag na het feest van Drie Koningen is alle kerstsfeer weer weg uit de kerk en van straat hoewel we eigenlijk tot het feest van Maria-Lichtmis op 2 februari nog in de kersttijd zouden moeten zitten. Nog even geduld dus tot half december 2015 als we de kersttaferelen weer mogen aanschouwen.

2 Februari, veertig dagen na Kerstmis. Bij de Presentatie van Christus in de Tempel herdenken de orthodoxen en rooms-katholieken dat Maria, de moeder van Jezus, naar de tempel ging voor het verplichte offer na de geboorte van haar zoon. In het oude Israël was het gebruik dat moeders zich in de tempel zuiverden, veertig dagen na de geboorte van hun kind. Ze offerden bij deze gelegenheid een lam en twee duiven. Vóór de kalenderhervorming van 1969 heette het feest in katholieke kring: Maria Lichtmis (ook Candlemas).

Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest. Het is de herdenking van de Opdracht van de Heer in de Tempel en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (zoals beschreven in Leviticus, hoofdstuk 12) moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis. In de Oosterse kerken wordt het feest zoals alle feesten dertien dagen later gevierd, dus op 15 februari.

Gebruiken
Op Maria Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. In veel talen verwijst de naam van het feest rechtstreeks naar kaarsen: (Zweeds: Kyndelmisse, Frans: Chandeleur).

Het is tevens de traditie dat er op Maria Lichtmis pannekoeken gegeten worden.

Overige nieuwsberichten