Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Groot Breda in 55 verhalen. Een nieuw oeuvre van Rinie Maas (8.11)
Was er niet één katjang in Breda maar waren er vijf?... En waar was dan het snoepparadijs uit mijn jeugd?... Stond Nuske de Wit aan de Haagdijk ook aan het fornuis te kokkerellen voor een lekker zakje gebrande pinda’s?... en kon de man daarvan bestaan?... 

U beleeft het leven van gewone maar fascinerende mensen. Over Sjoke van Riel, Jan Meijvis, Moeder Stien; over opmerkelijke gebeurtenissen en vergeten plekken. Melkfabriek Balemans in Princenhage; Effense imkers, Oranje boven op Beek. Over de bevrijding door Polen én Canadezen wordt spannend verteld. In dit boek 55 intrigerende verhalen over Breda, Ulvenhout, Bavel, Teteringen, Effen, Prinsenbeek, Princenhage en Ginneken, kortom Groot Breda. Voor het eerst leest u een beschrijving van Nicoline Swijgman. In Breda draagt een straat haar naam. Zij verborg 19 Joden +1 in haar huis aan de Wethouder Romboutsstraat. Een verzetsdaad in ‘40-’45 van ongekende allure. 

Een herkenbaar en boeiend boek is het resultaat van zijn inspanningen gedurende ’n jaar. De presentatie ervan heeft een feestelijk tintje: het is het 20e boek van de auteur. Medewerking aan het boek verleenden de geïnterviewden die hun kennis met de schrijver deelden; redacteur Janus Jochems, fotograaf Ralph Borghouts. Het boek is geïllustreerd met prachtige ansichten van Hans Claessen.

Het 1e exemplaar wordt op 8 november om 17 uur in ontvangst genomen door wethouder Miriam Haagh. Dit gebeurt in de boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 269/271. Na afloop van de presentatie is er een gezellig samenzijn. De auteur signeert desgewenst uw boek. 

Bij voorintekening is € 5,00 korting van toepassing... Dan graag vóór 5 november € 15,00 per exemplaar overmaken naar: NL68ABNA 0579414868 Hollaers van Elkerzee bv, o.v.v. ... exemplaren Groot Breda.

U wordt door de uitgever en door Rinie Maas als dorpsgenoot van de schrijver van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de presentatie van deze nieuwe en prachtige bundel. Zie verder de website van de uitgever.

< De Katjang van fam. Muijs-Van Riel, Ginnekenstr 29

De Katjangs aan de Haagdijk
Wie het in Breda heeft over ‘dè Katjang’ maakt een historische fout. Aan de Haagdijk was er voor de liefhebbers uit de achterliggende buurten van de Gerardus Majellawijk (Achterom, Gravenstraat, Korte en Lange Gampelstraat, enz.) en de Middellaan (Leuvenaarstraat, Dieststraat, Andreaspleintje en aanpalende straten) de Katjang van Nuske de Wit en de Katjang, alias ‘de Nootjestuin’, aan de Haagdijk 30. Twee Katjangs dus aan een van de oudste straten van Breda, een uitloper van oudsher naar elders net als de Boschstraat en de Ginnekenstraat. De Katjang van Nuske de Wit bevond zich tussen de winkel van N.A.C.- coryfee Lou van der Linden, het pandje van Kaatje en Mieke, de Twee van de Haagdijk en het Maastrichts bierhuis. Nuske de Wit brandde zijn pinda’s zelf. Als de winkel volliep gooide hij de pinda’s op het fornuis nog eens om en zei: “De nootjes liggen weer bijna op hun pootjes”. Door de sissende pan en de heerlijke geur die zich verspreidde vergaten de kopers hun zakje met ‘Katjangs’ niet in hun bestelling op te nemen. Bij het inkorven van de duiven in het met duivenliefhebbers overvolle Maastrichts bierhuis ging Nuske rond met een blad voor zijn buik met zijn gebrande pindas’s om zaken te doen als een pindachinees. De Katjang van Piet van Tilborg aan de Haagdijk 30, tussen de Dieststraat, drogisterij Van der Leur, lijstenmaker Van der Hurk, Ketelings met altijd frisse tuilen bloemen en De Gruyter op de hoek, deed niet minder goede zaken, zowel door leveranties van de heer Muijs als door zelfbedachte verkoopmethoden. Honderden kinderen hebben met een dubbeltje vast in hun hand geklemd de glazen uitstalkast onder de winkelruit afgezocht naar hun favoriete keuze van die dag. Toen de heer Muijs rijk genoeg was kondigde hij de sluiting van zijn zaak in de Ginnekenstraat aan met de woorden “dat hij nu lang genoeg voor Sinterklaas had gespeeld”. Ook de lieve danseresjes van nachtclub Terminus namen, volgens mijn bronnen, graag een katje tussendoor. Het was waar wat de Bredanaars zeiden, die voor hun kinderen en voor zichzelf voor weinig geld ongelooflijk gul bedeeld uit zijn winkel kwamen: “Muijs is ginne ebberd”. Moeder De Jong (1919) en haar man Piet (1907) hebben, nadat Muijs de handel voor gezien hield, de pinda’s zelf gebrand. In de Katjangs aan de Haagdijk was het zo druk dat van enige concurrentie tussen Nuske de Wit en Piet van Tilborg geen sprake was. Tijdens de Vlucht in 1940 zijn de Van Tilborgs in Barcelona terechtgekomen. “Of ze ook pinda’s op zak hadden?” “Goeie vraag”, meent zoon Piet van Tilborg (1935). Hij zit mooi te wonen achter de wal van de rijksweg in Nieuw Wolfslaar en kan heel smakelijk vertellen. Zijn zusje Corrie (1929) moet daar meer van weten. Maar Piet neemt niet aan “dat het een snoepreisje was”.

De Katjang in het Heuvelkwartier
Al deze Katjangs waren van voor en onder de oorlog. Was er nog een naoorlogse vijfde Katjang in Breda? Voor Elly Frijters-Veltman, het gezin Grootens , Sylvia de Bruin-Pauw en anderen was de Katjang op het dr. Struyckenplein de winkel van ‘Zoet genoegen’. “Muizen, duim of trekdrop, een koetjesreep of druivensuiker. Wat een geduld hebben ze daar met ons gehad. Iedere keer wilden we toch wat anders”, vertelt Sylvia. Elly Veltman leerde haar man Berry Frijters, de huidige voorzitter van Groen-Wit overigens niet kennen bij de Katjang maar bij de condoomautomaat die, hoewel de wijk er schande van sprak, geplaatst was op de hoek van het Planciusplein tegen de gevel van drogisterij De Uil. Als puber moest je voor ’n pafke’bij sigarettenwinkel Pauwels in het portiekske zijn. Op het Mgr. Nolensplein herinnert Elly groenteboer Oomen, De Roos, Smeits en slager Brunschot. Al deze winkels in Breda fungeerden als sociaal trefcentrum, clubhuis en het A.N.P. van de wijk. Voor 2 centen was je de hele dag ‘het mannetje’ of ‘vrouwtje’ met een grote zak koekkruimels van bakker Oomens. Maar de lekkerste klieskoek om ‘schumke te trekken’ en katjesdrop en andere heerlijkheden waren te koop bij de Katjang op het dr. Struyckenplein. De gezusters Verger zwaaiden hier de scepter met liefde en plezier…en patience. Wat niet wegneemt dat Elly en Berry altijd een afspraakje hadden bij de rubberen flappentap. Katjang betekent ook “schavuit”. We hadden er niet één maar vijf in Breda. Dat het ‘pittige, katjes/ creatuurkes’ waren zal nu duidelijk zijn.


Overige nieuwsberichten