Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Steeds meer bekendheid voor de gebeurtenissen op Boschdal (1.1)
Rinie Maas krijgt landelijke bekendheid met zijn boek 'Boschdal'
(Foto: Coby Rovers)

Provinciale aandacht van Brabants Heem voor 'Oorlogsgeheim van bezet dorp'
DEZE GESCHIEDENIS HAD NIET MOGEN ONTBREKEN BIJ LOU DE JONG


Deze geschiedenis had niet mogen ontbreken bij Lou de Jong. Met deze strekking van woorden geeft ‘De Koerier’ van het Brabants Heem, een uitgave voor de provincie Brabant, op bladzijde 23 aandacht aan het vervolgboek Vloeiweide door de Princenhaagse auteur Rinie Maas.

Rinie Maas is blij met de regionale aandacht. “Deze uitgave heeft gezag”. Het Brabants Heem stelt dat het unieke feit dat Nederland een interneringskamp had met Duitse soldaten in bezet gebied onder ogen van de Duitse bezetter nìet in de standaardwerken van Lou de Jong had mogen ontbreken. Met die opmerking is de auteur verguld. “Ik heb dat regelmatig gedacht”.

Fenomeen
“Ik heb dit fenomeen vastgesteld op 3 kilometer van Breda”, reageert de auteur. Hij heeft de ervaring dat je geen honderden kilometers hoeft te reizen om bijzondere onderwerpen te vinden. Maar liefst 18 succesvolle regioboeken bewijzen het. “Aan wat dichterbij ligt wordt vaak voorbijgegaan. Kijk naar ‘Verdwenen Venen’ van prof. Karel Leenders in diezelfde uitgave van De Koerier”. 

Het was Maas in het begin allemaal totaal niet duidelijk wat er speelde. De geschreven aantekeningen in het dossier van Jel Goossen, een van de koeriersters van de Vloeiweide, zetten hem tot onderzoek aan en van daaruit is hij verder gegaan. "Samen met Frans Dikmans heb ik tientallen Bredanaars en Bekenaren aan de tand gevoeld”. De auteur kreeg er vat op.

Signaal
In het begin was het Maas niet meteen duidelijk dat hij, als vervolg op de Vloeiweide, een buitengewoon onderwerp in handen had. “Ik had brieven. Ik wist dat de historicus Jespers erover gerept had. Wat ik wèl herkende was dat ik brieven, bij leven, hierover had, van het verzet. Dat betrof, bij monde van Piet Marijnissen van de post P.M. op Boeimeer in Breda, hoe zij in de nacht onder begeleiding vanuit de post op de Vloeiweide gevangen genomen Duitsers naar Beek opbrachten. Zo’n avontuur, hoe boeiend ook, gaf echter nog geen inzicht in een kamp. Ik dacht aan enkele oorlogsvermoeide Duitsers ergens in een boerenschuur"

Na verloop van tijd kon Maas de stand van zaken schematiseren. Schema’s die hij voor elk boek hanteert. Hij noteerde, volgens de feiten, 35 gevangen genomen Duitsers, 28 bewakers, potige boerenjongens uit Alphen, Joodse verzetsmensen, ondergedoken voor tewerkstelling, 14 ondergedoken leiders van de spoorwegstaking die op 1 september 1944 had plaatsgevonden. Alles bij elkaar zo'n 80-90 mensen die de oorlog probeerde te overleven net als op de Vloeiweide in ‘the middel of nowhere’

Na een signaal van oud wethouder Piet Houtepen van Prinsenbeek en een wederzijdse gedachtenwisseling wist de auteur dat dit onmiskenbaar het vervolgboek Vloeiweide was.

Kindje
Nu was het zaak de verschillende losse verhalen, na grondige studie, structureel aan elkaar te knopen. Dat lukte de schrijver in concept in zes maanden nadat al twee jaar studie was verstreken. De interviews vroegen veel inzet en tijd, schrijven en herschrijven.
De gesprekken waren losse persoonlijke verhalen maar zodra hij ze in de context van Boschdal plaatsten waren de bronnen overtuigd dat hij het bij het rechte eind had. In drie jaar tijd legde de Bredase chroniqueur de puzzel in elkaar. “Na veel barensweeën is er dit kindje”. 

Maas is er blij mee. Over media aandacht heeft hij geen klagen. Alle regionale bladen gaven acte de présence. De groten komen eraan. De auteur: “In dat verband is de aandacht van Brabants Heem fijn. De redacteuren hebben vakkennis. De publicatie doet het boek goed”. 

Dit unieke boek kopen?
Surf naar www.vloeiweide.nl/boschdalbeek voor meer informatie en bestelinformatie

Het boek is uitgebracht door de Koninklijke Uitgeverij en Drukkerij Vorsselmans aan de Bredaseweg 26 te Zundert in nauwe samenwerking met de Heemkundekring Op de Beek. Het boek is ook verkrijgbaar bij boekhandel van Kemenade en Hollaers, Ginnekenweg en Heksenwaag, boekhandel Polare, De Barones 63 te Breda en de Readshop Etten-Leur. Het kost 27,50 euro.

Overige nieuwsberichten