Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Het ongelooflijke verhaal van kasteel Boschdal (28.9)
Het kasteeltje Boschdal in de gemeente Princenhage (nu op het grondgebied van Prinsenbeek) was gedurende de 2e wereldoorlog een interneringskamp voor in krijgsgevangenschap genomen leden van de Duitse bezetters. Dit bijzondere feit kwam eerst lang na de oorlog aan het licht en wordt beschreven in een boek van Rinie Maas.

Nieuw oeuvre van Rinie Maas
Nu al beschikbaar!

Onder de Tweede Wereldoorlog '40-'45 worden niet alleen door de Duitsers Nederlanders gevangengenomen om onder andere uit hen te martelen wat ze weten van het verzet en hen naar de fusilladeplaats te geleiden met alle gruwelen als gevolg daarvan. De Beekse ondergrondse en Brabantse boeren en burgers draaien de rollen om. Ze nemen september 1944 Duitsers gevangen waardoor een krijgsgevangenkamp met Duitse soldaten, uiterst gedurfd maar geweldloos, tot stand komt in bezet gebied onder ogen van de bezetter.

Nadat zij zijn ontwapend worden zij gevangen gezet door structurele samenwerking tussen de Brabantse verzetsgroepen, de post op de Vloeiweide, waar het verhaal begint, de verzetsgroep PM op Boeimeer Breda, Albrecht, D'68 en 28 potige bewakers, boerenjongens uit Alphen. . .


Kasteel Boschdal in de voormalige gemeente Princenhage (nu in Prinsenbeek) was tijdens WO II een interneringskamp voor Duitse krijgsgevangenen.
Uit Princenhage arriveert een ploeg van schoenmaker Heestermans. Sommige Duitsers vechten vanaf Frankrijk. Ze liepen door hun zolen heen. Hun schoenen worden opgelapt. Ze worden ondergebracht in kasteel Boschdal op Beek, onder leiding van de Beekse ondergrondse. De gevangenen moeten worden gelucht, eten, slapen. Hoe groot is hun aantal? Is er een dagprogramma? Wordt er gehandeld volgens de Conventie van Genève? Hoe gaat dit in zijn werk? Nadat hun wapens zijn buitgemaakt worden met succes distributiekantoren en gemeentehuizen overvallen. Zo ontstaat op Boschdal een bolwerk van Brabants verzet.

Op dit verpletterende fenomeen stuitte de Bredase schrijver/chroniqueur Rinie Maas tijdens zijn wekelijkse kronieken voor de Bredase Bode en tijdens het schrijven van zijn boek Het verbeten verzet op de Vloeiweide. Maas dook er dieper in en hij registreerde de feiten die op het bovenstaande betrekking hebben. Eerst zeventig jaar na dato is aldus een belangrijk landelijk historisch nieuwsitem ontsloten dat als uitzonderlijke Nederlandse verzetsactiviteit in de standaardwerken van Loe de Jong ontbreekt. Het kamp wordt twee maanden voor de bevrijding door de 1e Poolse Pantserdivisie een onmetelijk geheim voor het dorp Beek.

Rinie Maas vond dat recht moest worden gedaan aan deze verzetsdaad van nationale allure waaraan heel het dorp zijn steentje bijdraagt, zodanig dat Boschdal gelijktijdig wijkplaats kan zijn voor vervolgden. Hij heeft tweeënhalf jaar onderzoek hiernaar verricht. Op basis hiervan heeft zijn nieuwste boek op donderdag 26 september j.l. het licht gezien waarin het krijgsgevangenenkamp op Boschdal/Beek is beschreven en ook hoe het daarmee afloopt. Het boek wordt uitgegeven door de Koninklijke Drukkerij en uitgeverij Vorsselmans en is tot stand gekomen i.s.m. de heemkundekring Op de Beek. Niet in de laatste plaats: dankzij de schrijver. 

Voor verdere informatie en informatie over waar het boek te koop is verwijzen wij u naar de website van de Heemkundekring en vooral naar die van de schrijver.

Overige nieuwsberichten