Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nassaudag Breda: 20 mei 2013
Nassaudag Breda Princenhage te-doen kunstprojecten Isabelle Schol An van Dixhoorn B-in motionHonderdvijftig jaar lang hebben de Nassaus op het Kasteel van Breda gewoond, een periode waarin zij de stad tot ontwikkeling hebben gebracht. Nog steeds is er in Breda veel te vinden dat aan die tijd doet herinneren. Tijdens de Nassaudag Breda, tevens Landelijke Kastelendag, wordt in de geest van de Nassaus de rijke geschiedenis van Breda herdacht en gevierd. De Nassaudag staat in 2013 in het teken van de 'vergeten Bredase Nassau': prins Filips Willem van Oranje Nassau (1554-1618).

De oudste zoon van Willem van Oranje en diens eerste echtgenote Anna van Egmond speelde een belangrijke rol in het herstel van Breda tijdens het Twaalfjarig Bestand. De sporen van zijn activiteiten op economisch en cultureel gebied zijn nog steeds aanwijsbaar. Desondanks is hij bijna in de vergetelheid geraakt. Zijn leven is tamelijk tragisch: op dertienjarige leeftijd werd hij ontvoerd door zijn peetvader koning Philips II van Spanje. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Spanje. Pas na vele jaren mocht hij terug naar Holland. De protestantse Nederlanders vertrouwden hem niet door zijn katholieke opvoeding in Spanje. Met zijn halfbroers Maurits en Frederik Hendrik voerde hij een felle strijd over de erfenis van zijn vader. In 1609 kreeg hij zijn rechten deels terug en kon hij eindelijk zijn blijde inkomst in Breda maken en zich heer van Breda noemen. Negen jaar later kwam hij op ongelukkige wijze aan zijn einde: na een verkeerd toegediende klysmabehandeling overleed hij in Brussel. 

Tijdens de grote stadspicknick geniet je van een superlekkere, gezonde lunch. Met een knipoog naar de moestuin van Filips Willem krijg je tegen inlevering van je picknickbon (te koop voor € 5,- bij de VVV) een kom soep bomvol groenten, brood met de heerlijkste smeersels, geurige kruiden, gezonde drankjes én vers fruit. Je eigen mand met lekkernijen meenemen kan ook.

Gezond leven betekent goed eten, maar ook voldoende bewegen. Om 12.30 en 13.30 uur beginnen de lessen Yoga-Flow. Stretch en ontspan met deze licht-dynamische yoga les en geef je over aan de bewegingen.

De Nassaudag Breda wordt om 12.00 uur in het Valkenberg geopend in aanwezigheid van Filips Willem en zijn echtgenote Eleonora de Bourbon-Condé. Het klokkenluiders Gilde Breda (KGB) luidt de Nassaudag in met de Breda Nassauklok: de grootste klok in de Bredase toren (3500 kg ,1694). Deze draagt de naam van zijn schenker, de stadhouder/koning Willem III (van Nassau), baron van Breda en koning van Engeland. 

En dit zijn dan nog maar 2 van de vele festiviteiten die er die dag plaats vinden. Op de website vind je ze allemaal.


Overige nieuwsberichten