De Gemeente Breda initieerde dit festival in 1998, om haar inwoners op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met bijzondere, professionele theater-, dans- en muziekvoorstellingen. In 2005 droeg zij de fakkel over aan BR Producties. Deze verenigde zich in 2007 in Stichting Worstenbrood. In de eerste 6 edities werd getrouw langs hetzelfde format gewerkt. Op zes vrijdagavonden in de zomer werd er op een plein in Breda een voorstelling gespeeld. In de 7e editie werd het format uitgebreid met drie kindervoorstellingen, om vervolgens door te groeien in de 8e editie naar een verdubbeling van de voorstellingen per avond.
In 2008 werd een eerste stap gezet naar een vernieuwd, professioneel festival met een regionaal karakter. Hierbij deed het BuurCultuur project zijn intrede en heeft dankzij het inmiddels ontbonden FMO Breda in 2008 en 2009 mooie resultaten opgeleverd. In deze twee edities zijn we van drie profielen uitgegaan; culturele stimulatie, -participatie en -activatie.
Een grote groep regionale artiesten en kunstenaars hebben projecten kunnen ontwikkelen, ervaring op kunnen doen en kennis gemaakt met de wijkbewoners van Breda. Inmiddels hebben vele honderden mensen deelgenomen aan deze kunstuitingen en vindt de verbinding met de wijkbewoner tevens op een ander niveau plaats. Dit uit zich in het helpen bij de op- en afbouw, het faciliteren van stroom en water en het verzorgen van publiciteit. Het festival bezoekt naast Princenhage ook locaties in Breda, Oosterhout, Teteringen, Ulvenhout en Den Hout. Op 27 juli strijkt de organisatie in de Plateelbakkerstraat neer met het volgende programma:
18:00 BuurCultuur presentatie / Leonie Muller en Eva Weijers (Artmix) 18:30 Workshop / Fröbelhuis 19:30 Muziek / Steady New Sounds 20:00 Theater / Timber - The Primitives 21:00 Muziek / Steady New Sounds
Alle details vindt u natuurlijk op de website van de organisatie.
|