Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Pastor Paul Heye aan de slag in Princenhage
  Op 20 november 10 uur was er een kennismakingsviering met de nieuwe pastor Paul Heye.  Kortom: een moment om weer eens hernieuwd kennis te maken met de Martinusparochie en het vele werk dat verricht wordt.

  Op 20 november 10 uur was er een kennismakingsviering met de nieuwe pastor Paul Heye.  Kortom: een moment om weer eens hernieuwd kennis te maken met de Martinusparochie en het vele werk dat verricht wordt.
De tekst “mag ik een beroep op je doen” was begin jaren negentig de slogan van het bisdom Breda voor het roepingenpastoraat. Deze slogan bleef bij mij hangen. Waarom, ik weet niet. Ik was toen 41 jaar. Een leeftijd waarop je nadenkt over de jaren die voorbij zijn en over het leven dat nog voor je ligt. Ik was gelukkig getrouwd, vader van drie kinderen, en had een prima baan binnen de automatisering.
Toch bleef de slogan me achtervolgen. Ik volgde in die jaren de pastorale school. Dit is een tweejarige training voor vrijwilligers in de parochies. Mijn geloof werd in deze cursus bevraagd en omgeploegd. Het gaf ruimte voor nieuwe inzichten. Er begon in mij een verlangen te groeien om de oproep te volgen en als pastoraal werker in een parochie te gaan werken.

De deeltijd theologiestudie, die ik daarvoor wilde volgen moest ik uitstellen. Mijn vrouw werd ziek en drie maanden later overleed ze. Er brak een moeilijke tijd aan.
Samen met onze twee zonen en dochter probeerde ik de draad van het leven weer op te pakken.

In de zomer van 1993 heb ik contact gezocht met de rector van het Centrum Opleiding voor Pastorale Bedieningen in het bisdom Breda. ‘En priester worden?’, vroeg die. Uiteindelijk vroeg hij mij of ik kennis wilde maken met de rector van de priesteropleiding Bovendonk.
Ik wist het niet, pastoraal werker of priester? Na open gesprekken met beide rectoren heb ik toen besloten om een aantal weekenden te volgen op de priesteropleiding. Zelf had ik er moeite mee om mezelf te zien als priesterstudent. Maar na verloop van tijd heb ik de opleiding gevraagd om mij definitief in te schrijven als student. Ik ben het bisdom Breda en de priesteropleiding Bovendonk dankbaar dat ik de ruimte gekregen heb om mijn roeping te herkennen en hierin rustig kon groeien.
Ik voelde me direct thuis op de opleiding. Naast de lesstof waren ook de gebedsmomenten erg belangrijk voor mij. De eerste gebedsdiensten met de andere studenten zal ik niet snel vergeten. Het was een bevestiging, dit is wat ik zoek.
Een groot voordeel vond ik dat ik de eerste vier studiejaren na een studieweekend steeds terug de maatschappij in moest. Gewoon maandag weer naar kantoor en proberen de lesstof te integreren in mijn leven.
Op 6 november 1999 ben ik tot priester gewijd. Het studieprogramma is soms zwaar geweest maar dankbaar kijk ik terug op zes mooie jaren.
Na de wijding ben ik direct aan de slag gegaan en ik kan nu uit ervaring schrijven dat de priesteropleiding Bovendonk een eigentijdse opleiding is. Gebaseerd op de traditie van de kerk leidt de opleiding de studenten op voor de parochies van nú.

Op een prachtige plek in het bisdom Breda mag ik nu de slogan ‘mag ik een beroep op je doen’ waarmaken.

Paul Heye

Overige nieuwsberichten