3 November: SuikerfeestDe Ramadan eindigt dit jaar op 3 november met het suikerfeest. In de rubriek Kerk en Moskee (zie linkerkolom) vindt u de adressen en telefoonnummers van de moskeeën in Breda waar u terecht kunt voor meer informatie over de gebedstijden en feestelijkheden. De redactie van princenhage.net feliciteert iedereen
met het volbrengen van de vastentijd en wenst ze een gezellig suikerfeest toe.De bijna 1 miljoen moslims in Nederland hebben tot dusver geen overeenstemming kunnen bereiken over een gezamenlijke begin- en einddatum van de ramadan. Voor de meeste moslims begint woensdag 5 oktober 2005 de vastenmaand en eindigt deze op 3 november. Afhankelijk van de maanstand kunnen deze data een dag verschillen. Wanneer het vasten begint, hangt af van opvattingen over wanneer het nieuwe maan is. De negende maand van de islamitische kalender begint officieel zodra de nieuwe maan is waargenomen.
De Turkse overheidsmoskeeën in Nederland, aangesloten bij de Turks-Islamitische Culturele Federatie, baseren zich op astronomische berekeningen. Ook Marokkaanse moslims weten zeker dat de ramadan die dag begint, hoewel zij de precieze datum op een andere manier bepalen. Voor velen van hen is de waarneming van de nieuwe maan met het blote oog doorslaggevend. Surinaamse moslims nemen veelal het advies van de overige moslims over.
Omdat de islamitische kalender gebaseerd is op het maanstelsel, duurt een maand 29 a 30 dagen en er zijn 354 dagen in een jaar en is daarom 11 dagen korter dan het zonnejaar. Dit betekent dat de Ramadan beurtelings in alle seizoenen terechtkomt; herfst, winter, lente en zomer, hetgeen volgens moslims de rechtvaardigheid van de Schepper weergeeft. Anders zouden de moslims in een werelddeel constant in lange, hete zomerdagen moeten vasten, terwijl anderen in korte, koude winterdagen moeten vasten.
Aan het einde van de maand Ramadan wordt het
Id-Al-Fitr gevierd. In Nederland wordt dit feest ook wel "
het Suikerfeest" genoemd. Het Suikerfeest begint als de nieuwe maan te zien is en kan meerdere dagen duren. Op de ochtend van de eerste dag van de tiende maand, Sjawwal, staan moslims vroeg op: zij trekken schone, eventueel nieuwe kleren aan, en zorgen ervoor dat ze lekker ruiken. Zo getuigen ze er feestelijk van dat ze een maand gevast hebben.
Na zonsopgang wordt iets gegeten ten teken dat het vasten echt voorbij is. Daarna gaan de mensen naar een moskee of een zaal om daar naar de preek van de imam te luisteren, waarmee de Ramadan echt afgesloten wordt. Ook vrouwen en kinderen zijn daarbij meestal aanwezig, zoals de profeet heeft aanbevolen. Dan wensen de mensen elkaar een gezegend feest. De rest van de dag wordt besteed aan familiebezoek. Bij de familiebezoeken wordt veel zoetigheid gegeten (niet voor niets wordt het feest ook Suikerfeest genoemd), en worden er cadeautjes uitgewisseld.
De kinderen delen volop in de feestvreugde, al hebben ze meestal maar enkele dagen gevast om met de volwassenen mee te doen. In sommige islamitische landen is er op deze dag vaak kermis, en staan er snoepkramen op straat. Iedereen probeert aardig te zijn voor andere mensen, en met een schoon geweten en goede voornemens verder te gaan. Vaak is ook de tweede dag van de maand Sjawwal nog een feestdag.
Overige nieuwsberichten