Programma van het Midzomerconcert van de Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage (Grootorkest)
Salutations Alfred Reed
Al eeuwen; sinds de Romeinen zelfs; maakt men bij de openingen van evenementen, belangrijke gebeurtenissen, concerten en gebruik van de “openingsfanfare”. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan de opening van de Olympische Spelen. In de Romeinse tijd was het gebruikelijk om door middel van sterke koperklanken van klaroenen en hoorns de aandacht te trekken en de focus te vestigen op hetgeen er te gebreuren stond; bijvoorbeeld de aanvang van de spelen in het circus, of de verschijning van de keizer. Harmonie Cecilia besluit het seizoen met de openingsfanfare “Salutations!”, hetgeen letterlijk betekent: “gegroet”. Gaarne vestigen harmonie en haar dirigent de aandacht op het concert van vandaag, maar tevens ook op het nieuwe seizoen, vol hoogtepunten niet u niet mag laten schieten!
Candide Suite Leonard Bernstein
Arr. Clare Grundman
Deze komische opera, gebaseerd op het werk van Voltaire, was slechts een kort muzikaal leven beschoren op Broadway. De levendige ouverture is echter een favoriet en veel gespeeld concertstuk geworden van symfonische blaasorkesten, zoals ook de Koninklijke Harmonie Cecilia er een is.
In 1970 maakte Bernstein een musicalversie van Candide. Deze vijfdelige suite, in een prachtig arrangement van Clare Grundman, is echter gebaseerd op de originele Broadway-versie. De delen dragen de volgende titels:
-The Best of All Possible Worlds -Westphalia Chorale and Battle Scene -Auto-da-fé (What a Day) -Glitter and be Gay -Make Our Garden Grow
Voor mij als dirigent, is het laatste deel een verklanking van de plicht die ieder mens heeft om zijn leven en zijn plaats op aarde als een gaarde, een tuin, te beschouwen en haar zo goed mogelijk te verzorgen zodat alles wat erin groeit tot volle bloei en wasdom kan komen.
OK Corral Geert Schrijvers
In 2007 stond dirigent Geert Schrijvers voor de vijfde keer aan het hoofd van het Ad Hoc Vakantieorkest, wereldberoemd in Breda en omstreken. Dit orkest, met haar roots stevig verankerd binnen Cecilia, maakt ieder jaar weer een tournee in de vakantieperiode, voornamelijk door de Côte d’Azur. Tijdens deze tournee verblijft het orkest op een themapark met camping, gelegen in Cuge-les-Pins. Deze lokatie heet OK Corral. Van het toenmalige bestuur kreeg hij de opdracht om een muziekstuk te schrijven, als dank voor jarenlange gastvrijheid en gezelligheid. Dat heeft geresulteerd in het werkje OK Corral en verbeeldt met zijn snelle gedeeltes de flitsende attracties van het park en de dramatiek van de daar opgevoerde Wild-West shows. In het langzame middendeel is de pracht van de omgeving te herkennen en de romantiek die gedurende de tournee in het park heerst. Het hele werk is geschreven in de stijl van voornamelijk Ennio Moricone, om de link naar het Westerngebeuren te maken.
The Woman in White Andrew Lloyd Webber
Arr. Johan de Meij
Met toppers als Jesus Christ Superstar, Evita, Cats en The Phantom of the Opera is Andrew Lloyd Webber is de succesvolste musicalcomponist ooit. In zijn meest recente productie The Woman in White heeft Lloyd Webber opnieuw zijn beproefde formule toegepast: hij baseerde zich ditmaal op de gelijknamige klassieke roman van Wilkie Collins uit 1860 – en de muziek is zeker zo geheel en creëerde een waardige opvolger voor het concertpodium. In deze selectie zijn de volgende werken opgenomen:
-All for Laura, -The Seduction -Trying not to notice -Lamastide -If I could only dream this world away -You can get away with anything -Believe my heart
Yakety Sax James Rich / Randy Randolph
Arr. Hardy Schneiders
Het nummer Yakety Sax is geschreven in 1963 voor een revuevoorstelling in Hopkinsville in Amerika, maar is voornamelijk bekend als openingstune van de Britse comedyserie “The Benny Hill Show”. Het werk staat bol van de verwijzingen naar klassiekers als de Chickenreel en andere viooldeuntjes, maar ook zit er een stukje in uit de Einzug der Gladiatoren van Fucik. Deze Fucik schreef ook ooit een solostuk voor fagot met de titel “Der Alte Brumbär”, en dat is meteen de link naar onze eigen fagotsectie, bestaande uit Wilma van Gils en Mette Snijder. Niks geen bromberen, maar bevallige dames met een lekker luchtig swingnummer!
Dill Pickles Charles L. Johnson
Arr. Geert Schrijvers
Iedereen kent natuurlijk Scot Joplin, vooral bekend van zijn ragtime muziek, zoals de Mapleleaf Rag en vanzelfsprekend The Entertainer. Een componist die altijd een beetje in zijn schaduw heeft gestaanwat betreft bekendheid, is Charles Johnson. Van hem stamt een van de leukste ragtimes ooit: de Dill Pickles-rag, oftewel de “zoetzure augurken-rag”. Het verhaal gaat dat de muziek haar eigenaardige naam dankt aan het volgende verhaal:
In die tijd (1906) werkte Johnson bij de Carl Hoffman Music Company. Op een dag was hij bezig een ragtime te schrijven, toen de boekhouder binnenkwam. Deze vroeg Johnson wat de titel was van het werk dat hij aan het schrijven was. De boekhouder droeg, naast zijn boterhammen, een potje augurken voor zijn lunch. Johnson dacht niet lang na en riep: het is de “zoetzure augurken – Rag”!
Misschien is het waar, misschien ook niet. Feit is wel dat “Dill Pickles” de favoriete Ragtime was van Johnson. Vandaag hebben we een speciaal optreden van onze eigen slagwerk en ragtime-specialist Rob de Koning op xylofoon!
Music from “The Incredibles”
De animatiefilm “The Incredibles” was een enorm wereldwijd succes, maar dat gold zeer zeker ook voor de muziek die erbij hoorde! Componist Michael Giacchino schreef aanstekelijke, jazz-georienteerde filmmuziek die zo levendig en energiek is, dat de film er erg veel beter door werd. Jay Bocook tekende voor het arrangement van deze swingende compositie.
Pastime with Good Company
Dit werk werd geschreven door koning Henry VIII van Engeland. Hij leefde van 1491 tot 1547, dus midden in de Renaissance en was een echt absoluut heerser. Vele gedichten en liederen stammen van zijn hand en worden tot op heden gezien als de ultieme renaissancemuziek. In deze bewerking van Marten van der Wal wordt echter de twintigste eeuw in de renaissancemuziek verweven, op het moment dat de trompetten hun intrede doen. U zult in de toekomst hopelijk nog veel tijd in goed gezelschap doorbrengen. Het liefst bij Harmonie Cecilia!!! |