Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


En de Commissaris der Koningin vertelt verder.....



Burgemeester Vermeulen van Princenhage (1916- 1935) (Rechts) lag regelmatig overhoop met zijn Bredase Collega Van Sonsbeeck (1919-1936) (Links) 
Jawel, de grote industrieën van Breda zoals de suikerfabriek, de ijzergieterij van Klep (latere Etna), de betonfabriek van Charles Stulemeyer, de HKI (later Enka) stonden op Princenhaags grondgebied. Het toenmalige gemeentebestuur van de stad Breda zat een en ander dwars. Tegenover de Commissaris van de Koningin van Arthur van Voorst tot Voorst die tijdens zijn ambtsperiode Breda (maar ook Princenhage) regelmatig bezocht, werd er flink geklaagd. Breda zou alleen de lasten van de grote bedrijven dragen en Princenhage de lusten, althans dit werd gesuggereerd. Er hadden zich enkele incidenten op de (gemeente) grens voorgedaan waarbij de Bredase brandweer had moeten inspringen. Overigens lagen de petroleum- en benzine depots van de gemeente Breda ook op Princenhaags grondgebied; over lasten gesproken!

B & W van Breda stelden verder dat de Princenhaagse politie de veiligheid van de burgers niet kon garanderen en men was beducht op al het werkvolk van de fabrieken dat zich op betaaldag het bier in het centrum goed liet smaken.
Zwart op wit schrijft de burgemeester van Princenhage dan ook terug: Laat u maar eens onderzoeken hoeveel van de door de politie van Breda opgepakte personen uit Princenhage afkomstig zijn. U zult constateren dat niemand van de mensen die woonachtig in het dorp is zich schuldig maakt aan wanordelijkheden.
De CdK zal hoofdschuddend gedacht hebben wat moet ik hier nu mee, want in zijn dagboeken ontwikkelt zich de industrie voorspoedig. Hij noteert dat drankmisbruik meevalt maar dat er teveel geld opgaat aan snoepen!! (personeel bij de suikerverwerkende bedrijven kregen wekelijks gratis snoep e.d.). Helemaal tevreden over Princenhage was hij ook weer niet, dat blijkt uit een bezoek van de CdK in 1921 aan Breda: De woningnood in Breda is verschrikkelijk. Bouwen wordt belet door de omliggende gemeenten (Princenhage, Teteringen en Ginneken). Princenhage heeft bovendien toegelaten dat de weg langs de Mark veel te klein is voor een openbare weg. Het is meer dan erg! In 1927 viel de industriezone met terrein voor woningbouw aan de stad Breda, in 1942 zou de rest volgen.

De handschriftelijke dagboeknotities van acht visites van van Voorst tot Voorst in Princenhage zijn in het Princenhaags Museum integraal in een getypte versie geëxposeerd. De expositie is met foto’s en andere documenten uit de periode van 1896-1925 aangekleed. Geopend op zaterdag 8 en zondag 9 december telkens van 13-17 uur. Haagweg 334bis


Overige nieuwsberichten