Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Holly Jolly Snoepwinkel
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Princenhaagse Linda Dielemans schrijft Schaduw van de Leeuw
Adembenemend verslag

28.000 Jaar geleden. Een tiener zet in een diepe grot in Frankrijk een handafdruk op een muur. Linda Dielemans denkt: waaaauw! Zo diep en moeilijk afdalen om van je bestaan te laten weten. De archeologe dacht verder. Hoe leefde die puber in die tijd? Die jongen of dat meisje, dat ze de naam Joeni gaf, kon niet anders zijn dan de pubers van deze tijd die chillen en op muren schilderen om uniek te zijn. Door het menselijk teken, dat haar diep raakte, schreef ze, na Zomerwoud en Geestenkrijger een nieuw gepassioneerd geschreven boek Schaduw van de leeuw

Door Rinie Maas

 

Het is de tijd van de mammoet, de grottijger. Iets is nog nabij dat de wereld woest en ledig is. Er zijn geen bomen en struiken. Geen wilde bramen door warmte zwart gekleurd. De wereld ligt bedekt met mos. Er zijn grassen. De Noordzee ligt helemaal droog en altijd die ijzige wind, bevroren lucht en vrieskou. Het is de tijd van de eerste moderne mens die van spaarzaam voorhanden materiaal, een gezellige bakplaat pioniert om het geschoten wild te roosteren. Die zijn jaloerse geliefde verrast met een roofvogelei bij het ontbijt en voor de kleine een pop maakt die kan bewegen. 

Mammoet
Wat beweegt al die andere ijstijdmensen om ook af te dalen in de grotten, zonder de last van de loeiende wind en de bittere kou, om een mammoet te vereeuwigen? Nadat hij mooie rode verf heeft weten op te delven uit de kleuren die de natuur hem aanreikt. In de schitterende bloemetjes die schielijk doch bescheiden hun kroontje boven de mossen en de grassen steken als de zon schijnt. Is het een verering van de heilige mammoet toen? Of wil de kunstenaar getuigen van dit mooie dier in zijn tijd die zichzelf beschermt door haar dat als een dikke jas over zijn lijf, hoofd en voeten hangt. 

Joeni
Joeni heeft een knellender probleem. Gewapend met niets meer dan een speer is zij op zoek naar lotgenoten die haar dromen willen horen nu de stam haar verstoten heeft. Het zijn heftige beelden en niets kan Joeni weerhouden om over haar dromen te verhalen, spiegels, die veel over het verleden en de toekomst van de IJstijd en het 'nu' waarin Joeni leeft voorspellen. Zodat zij mens en dier dienen… vermits ze niet verkeerd worden uitgelegd. Dat lijkt niet helemaal goed te gaan als de werkelijkheid de naakte waarheid uit alle droombeelden zeeft. De zoektocht leidt naar onthullingen, naar wat komen gaat; naar de waarheid achter Joeni's dromen en soms voorspellen ze rampzalige gevolgen. De schrijfster doet er adembenemend verslag over. 

Ervaring!
Als Princenhaags kind in het ziekenhuis schrijft Linda Tonke Dragt over uit de bibliotheek in een schriftje. Ze leest voor en de chirurg maakt pas op de plaats. Een oefening die haar schrijfster maakt en die nu uitkomt met het prachtig geschreven boek Schaduw van de Leeuw. “Scherpe tanden blinken in zijn bek. Zijn ogen waren geel met een kleine zwarte pupil. Intelligente ogen. Gevaarlijke ogen”. Al die feiten, voortspruitend uit archeologisch vondsten, verplaatsen ons naar een tijd waarin we ons afvragen hoe de mens in dat barre klimaat en onder die omstandigheden overleefde. Linda Dielemans heeft het talent daarmee iets te doen en dan wordt het een ervaring in de vorm van een spannende avonturenroman in de leeftijd van 10-100 jaar. 

Mis vooral haar website niet zie: www.lindadielemans.com


Overige nieuwsberichten