Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Het schilderij van Princenhage 75
Kunstenaar Frans van Veen uit Princenhage-Breda vervaardigt op de binnenplaats van de Martinuskerk een groot werk gebaseerd op de pracht van de Haagse Dijk. Dit schilderij wordt gemaakt ter gelegenheid van Princenhage, 75 jaar opgenomen in de gemeente Breda, in 2017


< Haagse Dijk, de basis van scène op de muur hangt in de Hema

 
Met zijn kenmerkende kleurige stijl vervaardigde de Princenhaagse kunstenaar Frans van Veen -hij had lang een atelier in de achtertuin van Jan Bavinck, de huisarts- een mega-schilderij op een gevel aan het toegangspaadje naar de  binnenplaats van de Martinuskerk en het voormalige stadhuis van Princenhage-Breda. Het wordt gemaakt als eerbetoon aan de gemeente Princenhage, die bestaan heeft tot 1 januari 1942 en toen samen met de gemeente Breda opging in één gemeente. 


Als landschapschilder koos hij een thema uit het buiten- gebied: de Haagse Dijk. Door de Sint Elisabethsvloed in 1421 stond het zeewater tot bijna aan de grenzen van Princenhage. In de daarop volgende eeuwen is door bedijking het land weer op de zee heroverd. De Haagse Dijk is een van die historische dijken waar ook nu nog de natuur op zijn mooist is. Het is een geliefde plek voor wandel- en fietstochten. Het landschap rondom die dijk is geregeld onderwerp voor zijn pastels en schilderijen geweest. Ter plekke in de natuur maakte hij er grote pastelkrijtschilderingen: die zijn nu te zien in diverse etalages in het dorp.  In zijn atelier ontstaan dan aan de hand van die pastels zijn olieverven. Een van die olieverven -momenteel te zien in de etalage van de Hema-  was nu het voorbeeld voor de muurschildering die hij voor Princenhage maakte. 


< Haagse Dijk, zoals geschilderd door Frans van Veen. Verrassend mooi, vooral gezien onder een hoek vanaf de binnenplaats of vanaf de Haagsemarkt. Niet alle reacties zijn daarom heel positief, door de engte in het pad komt het werk van voor gezien niet tot zijn recht en ''die ramen verstoren de schoonheid ervan''.



Overige nieuwsberichten