Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Rob van Uden en Pien Storm van Leeuwen presenteren....

Een zoon uitgestrekt, schrijft Rob van Uden over de gestorven Christus. Zó groot, zó lang en bleek. Het vers is een tekening van de gestorven Christus op het schilderij van broeder Max. Van een kruisweg dichtbij huis te Meersel-Dreef onder Breda; landelijk beroemd en nauwelijks bekend. 

Door Rinie Maas 

Voor hun nieuwe bundel Gaat ’t mij aan hebben Rob van Uden en Pien Storm van Leeuwen zich laten inspireren door de kruisweg in het patersklooster van de Vlaamse kunstenaar Victor van Meerbeeck (Turnhout 1903-Tessenderlo 1973) bekend als broeder Maximinus alias broeder Max. Met de titel van hun prachtige bundel in deze week voor Palmpasen, waarop Jezus triomfeert, maken zij het lijden van de eenling in ingetogen klank en ritme actueel. De combinatie van beeld en woord is verpletterend. Het grijpt iedereen bij het nekvel. Bij deze mens die het zwaar heeft, knielt in ontferming een vrouw, verlangend om zijn leed te verlichten. (PSvL). Niet alleen beeldend kunstenaar, een kunstschilder, die broeder Max, maar ook houtsnijder en zelfs cineast. Hij maakte een film over onze naasten volgens het ritme van de seizoenen, lente, zomer, herfst en winter. Om o.a. blinden, doofstommen, gehandicapten, geestesgestoorden, ouden van dagen aandacht te geven.


Niet zomaar een film waarvoor broeder Max de teksten schreef en het een grote eer was voor het Philharmonisch orkest van Antwerpen om eraan mee te werken. Een film met de titel Helpende handen die Ernest Claes een groot werk noemde. Wie de zo artistieke broeder Maximinus leert kennen ontstijgt ook enigszins zijn verbazing over de aangrijpende kruisweg in Meersel-Dreef, die de twee Brabantse dichters tot een onderdeel van hun oeuvre hebben gemaakt. Niet de Romeinse soldaten, de schriftgeleerden en het toekijkende publiek op het Sanhedrin omringen de gemartelde man. Maar het zijn de mensen van deze tijd; niet eens het Jan Hagel, het Triegel. Maar u en ik kijken toe! Gewone burgers, achtenswaardige lieden kijken toe; een groepje uit het Kossemos, uit de heffe des volks die zowel een goed burger als NSB’er had kunnen zijn al naargelang ieders geweten telt.
Op statie XIII staren twee kinderen vol mededogen naar die lijdende man. Het is hartverscheurend. Een zoon uitgestrekt, leunend tegen het kruis, zó groot, zó lang en bleek, en een moeder, smal, haar schoot te klein …en jij, mijn duifje, wij zullen jou bewaren en behouden voor het kwaad dat je veel te jonge ziel vandaag zó groot, zó lang en bleek verdragen moet. Over deze tijd/actualiteit gesproken! 

Presentatie van de bundel op dinsdag 11 april a.s. boekhandel van Kemenade en Hollaers, Ginnekenweg 52 (Let op het nieuwe adres!): 20.30 uur.

Overige nieuwsberichten