Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Een wonderbaarlijk goede slager in Prinsenbeek
Onze hoofdredacteur is een echte lekkerbek. Hij heeft geluk, want hij is ook al meer dan 45 jaar samen met zijn echtgenote die hij meegenomen heeft uit het Franse Dijon naar Princenhage. Laat zij nou toevallig ook een geweldige kok zijn! Zelf is ze ook nogal kieskeurig, dus hij heeft zo bijvoorbeeld in al die jaren moeten leren hoe je de perfecte Franse stokbroden maakt, de heerlijkste Franse appeltaarten en zo nog een rijtje bijzondere specialiteiten die je hier in Nederland niet zomaar vindt. 

Eén van háár specialiteiten: Boeuf Bourguignon oftewel stoofvlees-uit-Bourgondië. Volgens haar een makkelijk recept, Volgens haar zijn álle dingen makkelijk te maken, als je maar altijd de juiste ingrediënten gebruikt en zorgt dat alles knijtervers is. Ja en dan moet je natuurlijk een klein beetje handigheid hebben maar kwaliteit is beslist belangrijker dan handigheid. Met de verkeerde of slechte ingrediënten maak je nooit wat lekkers. Het hoofdingrediënt van de Boeuf Bourguignon is vlees natuurlijk. Niet zomaar vlees, nee vlees dat de échte bereiding kan doorstaan en de juiste aroma's en smaken aan de stoverij kan meegeven. Dat koop je niet zomaar bij de supermarkt. Daar moet je echt voor naar een slager die precies weet wat hier nodig is en Ad Lodewijk, slager in de Kapelstraat in Prinsenbeek die wist het en kon het ook leveren. Niet zomaar in voorraad, maar hij bestelde het speciaal voor ons en verzorgde de juiste selectie! 

Ad Lodewijk, je bent geweldig. Dit is de échte Boeuf Bourguignon geworden. Smeuïg, zacht en toch niet uit elkaar gevallen vlees. Vol aroma en met een stukje stokbrood haal je de laatste druppeltjes saus uit de pan.  Hierna volgt het recept en het vlees, dat haal je dus bij Ad Lodewijk in Prinsenbeek. De wijn? Goede kans dat je hem vindt bij La Barrique op de Haagsemarkt. Ga niet experimenteren met goedkope wijnen want bedenk: kwaliteit is het belangrijkst....

Men neme

1 kilo speciaal vlees voor Boeuf Bourguignon van slager Ad Lodewijk in Prinsenbeek (ca 12 euro per kilo). Bel hem eerst even (5412391) want hij heeft het niet altijd zo liggen.
1 fles rode Bourgondische wijn. In feite kan het met elke rode wijn, maar probeer het niet met een goedkope wijn. Bij La Barrique op de Haagsemarkt hebben ze zo'n wijn.
1 grote winterwortel, minimaal 200 gram
200 gram licht gezouten buikspek in blokjes
1 kruidenbuiltje (bouquet garni) -> dat zijn takjes thijm, een laurierblaadje, wat peterselie.... samengebonden
Een scheut olijfolie
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 dikke ui
Peper, zout naar smaak
200 gram champignons, heel laten of in vieren


Dan nog
Een klont boter
1 à 2 eetlepels balsamico azijn
Een halve eetlepel poedersuiker
150 gram geschilde verse zilveruitjes

Peper, zout naar smaak

Je kan het makkelijk en moeilijk doen. Moeilijk is dat je 24 uur van te voren begint met marineren, maar zelf vindt de kok dat dit maar in klein detail bijdraagt aan de smaak. Alleen échte lekkerbekken proeven dat verschil. We doen het dus op de makkelijke manier.

Hou van de wijn één glas apart. In een stoofpan de scheut olijfolie, de versnipperde ui, knuflook opwarmen en als de uit glazig wordt het stoofvlees erbij en aanbraden. Dan de in schijfjes gesneden wortel erbij, het kruidenbuiltje, de wijn en het in kleine blokjes gesneden buikspek. Aan de kook brengen en zo'n 3-4 uur heel zachtjes laten pruttelen. In de laatste 15 minuten de champignons erbij doen.

Daarna in een part pannetje de boter smelten, de eetlepel poedersuiker en dan de kleine uitjes bakken tot ze een beetje bruinig worden. Dan de balsamico erbij en afmaken met een beetje zout en peper. 

Schep nu uit de grote pan het vlees en de vaste delen en kook het vocht in tot het dik wordt. Doe dan alles terug in de pan en doe ook de inhoud van de pan met de uitjes erbij. Goed af laten koelen.

24 Uur later alles weer opwarmen en dan de wijn erbij doen. Als de saus erg dun wordt dan mag je hem binden met wat aardappelmeel of maïzena.  Als je niet alles opkan, zorg dan dat je elke keer een scheutje van de wijn erbij doet vlak voor serveren.

Niet vergeten: Ad Lodewijk weet precies wat het lekkerste vlees is voor deze uitspatting van genot.


Overige nieuwsberichten