Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


De langste dag van het jaar.
Wie denkt aan de langste dag van het jaar, denkt al snel aan 21 juni. Toch telt deze zomerdag gewoon 24 klokuren, net als de meeste andere dagen van het jaar. De dag dat we van de zomertijd terugschakelen naar de wintertijd is écht de langste dag van het jaar: 25 uur en dat is vandaag 25 oktober. 

Elk jaar hebben we een discussie die voor een groot deel gaat over onze biologische klok. Een wonderschoon mechanisme dat alles in het lichaam regelt wat een vaste interval heeft. Dit ritme wordt aangestuurd door de hypothalamus, een klein orgaan dat diep in de hersenen ligt. Het blijkt nu dat de meeste biologische klokken van nature een beetje te traag lopen, waardoor de dag in je lichaam iets meer dan 24 uur duurt. Een dag die 25 uur duurt, voelt voor veel mensen opeens heel prettig. Het is de enige dag in het jaar dat de hypothalamus niet keihard moet werken om de dagelijkse mini jetlag weg te werken. Vandaag dus. Voelt u de rust die over u neergedaald is? 

De reden waarom de zomertijd in 1977 is ingevoerd is niet om energie te besparen, maar om een uur langer te kunnen recreëren. Dat zou meer geld opleveren. Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat het effect van de zomertijd op onze biologische klok groter is dan voorheen werd gedacht. We slapen slechter in de zomer, het vee is van slag en het economische effect is dus te verwaarlozen. Daarom is het voorstel: laten we op de laatste zondag van maart de klok gewoon lekker staan op de ‘echte tijd’. Gewoon altijd de ouderwetse wintertijd. Dag zomertijd. Rust voor de hypothalamus. In Rusland hebben ze hem al weer afgeschaft. Wie volgt dit goede voorbeeld? 


Overige nieuwsberichten