Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Museum De Rijf in Prinsenbeek bestaat 10 jaar

Zondag 6 september 2015,
13.30 tot 16.30 uur.
 

In 2005 was de feestelijke opening van dit museum in het voormalige gemeentehuis aan de Markt. In de oude werkplaats van de vroegere afdeling Openbare Werken achter het oude gemeentehuis werd het heemkundig magazijn De Wèruft ingericht met tal van oude spullen. Toen waren er dus in feite twee musea. Met vele vrijwilligers was er iets heel moois tot stand gebracht gemaakt voor de leden en voor de gemeenschap van Prinsenbeek en na later bleek, ook voor mensen van buiten Prinsenbeek. In de vijf jaar dat men in het gemeentehuis en in de Wèruft zat waren er al vele wisselexposities die steeds weer veel publiek wisten te trekken.

<- De huiskamer uit de expositie 'Van vruger'

In 2010 moesten helaas zowel het Museum De Rijf als de Wèruft plaats maken voor de bouw van het nieuwe zorgcentrum. Erg jammer, maar men ging niet bij de pakken neerzitten. Op de valreep bracht de gemeente Breda redding en kon het gebouw van de voormalige kleuterschool/bibliotheek aan de Vijverstraat 3 worden gehuurd. Daar kon het merendeel van de beide collecties worden ondergebracht. Dat werd een nieuwe uitdaging op een prachtige plek, centraal in het dorp en dus een grandioos onderkomen.

Met veel vrijwilligers werd spontaan aan het werk gegaan en zie wat er nu staat en wat er tentoon wordt gesteld. Een museum waarop de heemkundekring en met haar de Prinsenbeekse gemeenschap met recht fier op mag zijn. In 10 jaar tijd werden ruim 17.000 bezoekers verwelkomd. Een teken dat het museum in trek is. Ongeveer 20 keer per jaar is men geopend en wapperen de Prinsenbeekse vlag en de vlag van de Heemkundekring Op de Beek bij de toegangsdeur van het museum. 

Op zondag 6 september 2015 vanaf 13.30-16.30 uur wil men met de leden en andere belangstellenden 10 jaar museum De Rijf vieren. Dit gebeurt met film, foto's en oude ambachten. De film en de foto's tonen wat er in de 10 afgelopen jaren allemaal te zien is en was in het museum. Om maar eens een paar projecten op te noemen: Markt in miniatuur, het politiebureau, Prinsenbeek tussen treinen en spoorwegstations, de werkplaats, kamer jaren 50, de vele exposities en nog veel meer . . . 

Tijdens deze feestelijk middag herleeft de tijd van weleer en kunt u o.a. zien hoe er wordt gesponnen, geweefd, gekantklost en hoe er vroeger werd gewassen, gebleekt, sokken werden gestopt en kleding werd versteld. Ook alles over bijen en honing, stoelenmatten en nog veel meer. Tijdens uw bezoek maakt U een tripje door het verleden

Komt het zien. Zondag 6 september, van 13.30 tot 16.30 uur


Overige nieuwsberichten