Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Prettige vakantie vanuit een tropisch Princenhage!

Sinds de jaren '80 is de temperatuur in Princenhage elk jaar een beetje gestegen. Dat is heel erg goed te zien aan foto's die in het voorjaar genomen zijn. De eerste bloesem zie je nu al in de maand april en dat was in de genoemde jaren een maand later. De familie Peters op de Haagweg, met de voortuin pal op het zuiden, heeft als hobby het kweken van exotische plantjes en ze hebben in de voortuin een heuse bananenplant staan, een Musa Basjoo om precies te zijn die ooit als stekje meegekomen is van een vakantie in Frankrijk. Die soort produceert na het 42e blad een bloem en aan de steel daarvan vormen zich dan banaantjes. Waar de seizoenen reletief kort zijn moet zo'n plant in de koudere seizoenen vertroeteld worden en dat is hen dus gelukt met als beloning een tros bananen.

Heb je zin om je even in de tropen te voelen, wandel dan de Haagweg af: ergens tussen Zuylen en de Tuinzigtlaan zul je dit wonder zien.




De Musa basjoo wordt in Japan (Ryukyu Eilanden) gehouden voor zijn vezels waarvan o.a. boeken gebonden worden. Van oorsprong komt de Musa basjoo uit China. Natuurlijk vraagt deze tuinbanaan veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m september.
Dit vertaalt zich dan direct in een zeer explosieve groei. 
In de winter weinig water en overwinteren bij een temperatuur boven het vriespunt is geen probleem.

Deze Musa basjoo is de meest winterharde banaan die er bestaat. De oude moederplanten overleven de winter niet. Echter er verschijnen in april weer nieuwe scheuten vanuit de wortels. Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch zodat de vorst de wortels niet kan aantasten. Want vanuit de wortels moet deze bananenplant in het voorjaar weer terugkomen. Bij temperaturen onder +10 graden stopt de groei van de banaan, bij 5 graden vriezen de bladeren kapot. Bij nog lagere temperaturen sterft de stam in en verdwijnt uiteindelijk helemaal.

Wilt u de banaan groter terug hebben het volgende jaar dan dient men de stam goed te isoleren m.b.v. stro, en rietmatten etc. Even de overgebleven bladeren afknippen en de stam luchtig inpakken maar ruim inpakken. Wij zelf geven er de voorkeur aan om de Musa basjoo uit te graven en in een kuip te zetten. Indien uw Japanse vezelbanaan te hoog is geworden om binnen te overwinteren dan kunt u gerust de stam afsnijden op een lengte die wel past. Nu terug houdend zijn met water geven als de banaan koel overwintert. Op de grond kunt u in het voorjaar bijvoorbeeld een laag oude paardenmest of koemestkorrel strooien.

De plant zal nu vanuit de behouden stam gaan groeien en nog groter worden als het jaar ervoor, of indien u hem overwinterde in een kuip terug planten in de grond. Het is zelfs mogelijk de Musa basjoo aan het bloeien te krijgen. Hierna zal de plant echter wel afsterven, maar vanuit de rhizomen komen nieuwe planten uit de grond. Dit proces blijft zich herhalen.

De bananen van deze soort zijn niet eetbaar. Wel die van de Musa sikkimensis die zeker zo groot wordt. De Musa basjoo is echter ook goed te houden in een grote kuip als kuipplant. Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m juli een gift organische-, of vloeibare mest.

U zult versteld staan van de groeiwijze van de Musa basjoo, hij kan bladeren ontwikkelen van wel 1,50 meter lengte. Deze banaan is een aanrader voor uw tuin voor het inrichten van een tropische hoekje. Moet als het kan wel een beetje beschut tegen de wind staan, anders kan het blad scheuren (dit is verder niet schadelijk voor de banaan).


Overige nieuwsberichten