Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Breda in kaart langs huis en haard (6.5.2015)
In het St. Elisabethcentrum in zaal AB, op 6 mei om 14.00 uur, houdt Rinie Maas een lezing over de Duitse bezetting 40-44 in Breda in het kader van de 70-jarige bevrijding van Nederland.

Onder de titel de Duitse bezetting 40-44; Breda in kaart langs eigen huis en haard verkent hij de geschiedenis van de tweede wereldoorlog van de stad langs huizen, straten en plekken waarvan de geschiedenis herkenbaar maar ook onbekend is. Waarom werden zoveel Joodse inwoners door de nazi’s opgepakt juist in de binnenstad en de Belcrumpolder?

Abraham Tokkie
Tijdens de lezing zal worden verteld wat de mensen bezig hield in eigen huis en haard en de onmiddellijke omgeving daarvan; wat zich voordeed op eigen erf en met name met de Joodse mensen, die men als goede buren kende. Positieve feiten zullen eveneens herinnerd worden zoals Abraham Tokkie die op zeer bijzondere wijze overleefde en in 1972 104 jaar werd.

<Ria Welten en Ineke van Wijck beschrijven de tank
Opstand
Verteld wordt over de kleine opstand van de stad Breda tegen het besmeuren van de gevel van de fotograaf Alter aan de Korte Brugstraat. Op de voorgrond staat echter wat zich in deze moeilijke periode afspeelt met zijn dilemma’s en grijze tinten, heldenmoed, collaboratie en verraad in schuilkelders, op pleinen, straten en in eigen huis en haard van Breda. Pater Placidus Pennings, Janus Michielsen, Nicoline Swijgman passeren de revue.

Expositie
Met de pen in de aanslag hoopt Rinie Maas veel op te steken van de mensen zèlf. Tijdens de lezing zal een kleinschalige expositie van voedselbonnen en andere voorwerpen worden getoond door de Bredase collectioneur Eddy Maanders. De tekst van de lezing wordt na afloop gratis verspreid. Daar enkele gasten persoonlijk zijn uitgenodigd en ook de buurt rondom het Elisabethhuis van harte welkom is mòet gewezen worden op de brandweereisen die een capaciteit van 80 personen toestaat. Bewoners Elisabeth hebben voorrang. Vol is dus vol!


Overige nieuwsberichten