Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Laatste kans: De Dreef, een straat vol verhalen... (11.1)



De twee gezworen vrienden, Tilo Aarts en Kees Rijvers. Meesters in het kattekwaad uithalen op de Dreef. Te zien in het Princenhaags Museum, 11 januari 2015, tussen 13 en 17 uur.

Al ruim 800 mensen bezochten de expositie over deze straat die Prins Willem II in 1646 liet aanleggen. Een straat met veel bedrijvigheid en beroemde bewoners. Een straat ook met veel mooie verhalen. Kees Rijvers, geboren in de Dreef in 1926 woonde tegenover de vijf maanden oudere Tilo Aarts. Samen speelden ze er op straat. Tilo vertelde ooit dat zij kwajongensstreken uithaalden. Als er een lege tram voorbij kwam, kon je die uit het spoor laten lopen door er met een paar jongens achter de laatste wagon te gaan tjoeperen zoals Tilo dat noemde. De oudste school van Princenhage deed in de jaren dertig dienst als politiepost. Daar gingen ze stiekem kijken om te zien wie er in de cel zat. Kees Rijvers woont na een jarenlang verblijf in Frankrijk weer in zijn geliefde Princenhage, Tilo verliet ons helaas al.  

Rien van Gorkom vertelt over zijn bijverdiensten: Naast ons huis was het café van Dirven. Het was een bruin café waar veel mensen wekelijks hun vaardigheid om libre en driebanden te spelen kwamen oefenen op het biljart. De verrassing van het café was echter in de tuin te vinden. In de lange tuin waren 4 vaste banen aangelegd voor de boogschutter vereniging. De leden kwamen elke week op vaste tijden oefenen in de tuin en het zoeven van de pijlen konden wij in onze tuin heel goed horen. Een keer in de maand werden er op die banen, uitgebreid met nog enkele extra er naast aangelegde banen, wedstrijden boogschieten gehouden. En dat was heel aantrekkelijk en spannend voor ons want tijdens die wedstrijden waren er altijd pijlen rapers nodig. Ik was een van de vaste pijlen rapers tijdens die wedstrijden. De pijlen rapers stonden achter een dikke plank die naast de doelschijven waren aangebracht op een meter van de schijven af. Zijn taak was om de pijlen voorzichtig uit de roos te halen zonder dat de pijlpunt werd beschadigd en daarna de pijlen zo hard mogelijk rennend 25 meter terug te brengen naar de boogschutter die ze had afgeschoten.
Verder verhaalt Rien: Gedurende de periode dat ik de lagere school heb gevolgd in Princenhage was door de kinderen van de school een hardloopcircuit aangebracht. Dit circuit liep over het trottoir van de Dreef aan de kant van de even nummers ging vervolgens de hoek om de Doelen in, daarna door het voetpad langs het Kerkhof en de Kerk( de Tuintjes) en vervolgens weer de Dreef. Op dit circuit werden elke week hardloopwedstrijden gehouden. Het leek een beetje op een atletiekvereniging in de dop waar ik mede in de organisatie zat.De wedstrijden die werden georganiseerd hadden al onderscheid tussen:
Kinderen tot 6 jaar die één rondje liepen, meisjes van de lagere school liepen drie rondjes, jongens van de eerste tot de derde klas vijf rondjes en die van de derde tot de zesde klas spraken voor elke wedstrijd af hoeveel rondjes er gelopen moesten worden
.


Overige nieuwsberichten