Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nieuw Prinsenbeeks museum geopend
Frank Ruckzynski en Pim Monné tijdens de opening van het Prinsenbeeks Museum 'Weest op uw hoede'
Franciszek Ruczynski en Pim Monné. Foto: Rinie Maas
'Weest op uw hoede' toont 'Mobiliseren was wel degelijk het begin van verweren' 

Tegen het door het derde rijk jarenlang opgebouwde oorlogsapparaat was niets te beginnen maar…er is strategisch veel meer gebeurd dan gedacht. Met dat betoog legde Franciszek Ruczynski een totaal ander accent op de mobilisatie en oorlogsdagen van mei 1940. Met de installatie van een oorlogsonderscheiding opende de voorzitter van het Generaal Maczekmuseum het in alle opzichten verrassende mobilisatiemuseum Weest op uw Hoede

Door Rinie Maas 

Het museum is een aanwinst van jewelste. Een Prinsenbeeks museum met bevlogenheid, zorg en toewijding door Pim en Trudy Monné knap tot stand gebracht. Een museum dat ons zicht verbreedt op een bewogen periode. Vochten wij alleen in Holland? Neen. Er werd slag geleverd in Nederlands-Indië. Liepen de Duitsers er hier doorheen? Niet overal. Oorkondes, foto’s, paginagrote kennisgevingen stellen de gedachten van de bezoeker onherroepelijk bij. Daarmee wordt meteen de waarde van dit nieuwe Prinsenbeekse museum aangetoond; mythes sneuvelen in woord en beeld.
Het verhaal
Voerden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog een blitzkrieg alleen met tanks, vliegtuigen en geschut? Dan vergeten we het paard, onmisbaar. Ook 30.000 aan Hollandse zijde die in 60 goederentreinen werden verplaatst; gevorderd dat wel. Tijdens de mobilisatie en daarvoor vanaf 1933 bouwde Duitsland zijn oorlogsindustrie op. Het museum vertelt het verhaal van de Hollanders in Limburg, aan de Hollandse waterlinie, in Zutphen en aan de Grebbeberg, de strategische verdedigingspunten, van soldaten die niet wegvluchtten maar vochten voor wat ze waard waren. Als grondwerkers staan ze in het water en de Friese Ruiter is het antwoord op de Duitse Asperge. Dat wij vijf dagen hebben stand gehouden is geen achtste wereldwonder. Door het museum kantelt het beeld dat het mobiliseren van 280.000 mannen op niets berustte; mobiliseren was de start van verweren. 

Motto
Frans Ruczynski refereerde aan het Poolse leger dat Beek bevrijdde; in een boeiende betoog vlechtte hij tal van onbekende weetjes aan elkaar en hij kwam er niet onderuit te wijzen op de naam van het museum dat heden, gezien Libië, Libanon, Syrië en terrorisme alom, ook als een motto kan worden opgevat. De ex-beroepsofficier noemde Pim Monné erfelijk belast. Zijn opa was beroepsmilitair. Hij kreeg de uitgestalde medaille voor eerlijke en langdurige dienst in het landsbelang. Zijn vader maakte in 1938 voor de kust van Sumatra een Duits schip onklaar. Het engagement verklaard. De drive om een onderbelichte geschiedenis te verbeelden kwam erbij. Aan de realisatie van het museum hebben velen meegewerkt, schilders, timmerlieden, restaurateurs, decorbouwers, waardoor een opvallend gerestaureerd glas- in loodraam mei 1940 van Louis Zwart de opgang naar boven siert. Harrie de Klerk, Jos Hermus, Adri Verwijmeren leverden onprofijtelijk hun bijdrage; de adviezen van vriendin Joke van de H.B.S. om de historie voor iedereen bevattelijk te maken werd niet vergeten. Het resultaat is op 110 vierkanter meter zicht op de mobilisatie, 70 jaar na de proclamatie van de oorlog, 'n verhaal dat zijn plek heeft herwonnen om onze vrijheid te behouden door op onze hoede te zijn.

Weest op uw hoede
Mobilisatie (oorlogsmuseum)
Een verhaal over de mobilisatie van het Nederlandse leger Augustus 1939 - mei 1940, een vaak vergeten periode uit onze vaderlandse geschiedenis.

Voor een afspraak kunt u een mail sturen naar:
pimmonne @ kpnmail.nl
Website: http://www.weestopuwhoede.nl
Kapelstraat 30
ingang Pasquélaan 


Overige nieuwsberichten