Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Rondleiding op landgoed Boschdal in Prinsenbeek (6.7)


Lezing en wandelexcursie o.l.v. Rinie Maas: zondag 6 juli 2014, 14.00 tot ±16.30 uur. Verzamelen aan de Bosdaldreef in Prinsenbeek bij de vlag van de Heemkundekring Op De Beek. 

Inschrijven: Secretariaat Heemkundekring Op de Beek (mailadres hkopdebeek @ ziggo.nl of tel. nr. 5212405) Deelname voor leden van de kring gratis. Niet-leden betalen ter plaatse € 5,--. (deelname is gemaximaliseerd op 30 personen)

Een kasteel, zo’n 169 hectare eigen grond, 10 pachtboerderijen, een leven dat haar bewoners niets te wensen kan overlaten en toch bungelen de eigenaren steeds boven de rand van de afgrond. De kasteelgeheimen, de intriges en het verraad blijven binnen de muren van dit buitenhuis. Naar buiten staan vanaf 1772 de eigenaren, de generaties Van Bylandt, hun mannetje in het leger zoals tijdens de slag van Waterloo aan de zijde van Napoleon.

Met de buitenkant is niet veel mis. Binnen de gewelven tiert het drama van de adel en sneuvelt de ene liefde na de andere. Waarom? Het grootste stempel op het domein drukt vanaf 1857 de familie Aylva van Bylandt. Wat maakt de familie zo dweepziek met ene Anthony van Groenewoudt, dat van de ene dag op de andere het landgoed een ‘Heilige Landstichting’ wordt voor de Wederdopers, die eerder, uit protest tegen de repressie van de staat vanwege hun uitoefening van godsdienst, naakt het gemeentehuis van Amsterdam hebben bestormd. Op Boschdal staan zij in wit gewaad in de rij, de vrouwen aan de mannen gelijk, om voor de wederdoop kopje onder te gaan in de Jordaan; een fascinerende benaming voor een vanaf het kasteel door het bos meanderende waterloop en doopvijver die nog steeds intact is. Hoe kan het bestaan dat de Aylva van Bylandts aan de duivel zijn overgeleverd en geheel worden geruïneerd? 

Inmiddels zijn er drie boeken aan Boschdal gewijd, door de Engelse schrijfster Harriet Margareth Traherne -A summer in a Dutch Country House-, haar tijdgenote Louise Antoinette Stratenus -Lindendaal- en de chroniqueur Rinie Maas, die zowel de oude tijd als het Beeks verzet in 1944 op Boschdal heeft beschreven met een gevangenenkamp voor Duitse soldaten, uniek in Nederland, als resultaat. Alleen de bouwval heeft geresulteerd in een grootse onderneming tegen de bezetter. Het kasteel is symbool geweest van uiterlijke pracht maar vanaf 1866 is het verval onstuitbaar. 

Door al deze aandacht is de Prinsenbeekse Heemkundekring Op de Beek zich bewust van het feit dat op de grens van zand en klei ten noorden van Prinsenbeek zich ‘vergeten erfgoed’ van jewelste bevindt. In samenwerking met de Golfvereniging Albatross werkt men er aan dit erfgoed voor het collectief bewustzijn terug te geven aan de Bekenaren. Tipjes van de sluier van het op aspecten ondoorgrondelijke Boschdal worden onthuld tijdens een korte lezing van Rinie Maas en de aansluitende wandelexcursie over het landgoed. In één beweging wordt een cirkel door het geheimzinnige landgoed gemaakt en op bepaalde plekken toegelicht. 

De Bredase stadsdichter (2008-2011) Cees van Meel zal op de plek waar kasteel Boschdal heeft gestaan, dus op de plek waar zovelen hun leven in de waagschaal hebben gesteld, een gedicht uitspreken.
 


Overige nieuwsberichten