Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Aanschuiven bij de kerst-stal 2013 in de kerk van Prinsenbeek
Met Kerst 2013 werd de kerststal 1968 nagebouwd in de kerk op de Markt van Prinsenbeek (Foto: Cor Oomen)Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de kerk van Prinsenbeek is voor dit jubileum gekozen voor het 'nabouwen' van de kerststal zoals die er uitzag in het openingsjaar 1963. Dat gebeurde door de kerst-stalgroep aan de hand van foto's uit de periode 1912-1975 en het resultaat mag er zijn! 

Alle leden van de werkgroep voor de kerststal in de Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming kerk in Prinsenbeek wensen een ieder een vrolijk - zalig en sfeervol kerstmis en een voorspoedig en gezond 2014.

U bent allen uitgenodigd om nog tot 5 januari van 14:00 tot 16:00 uur een bezoek te brengen aan de historisch herbouwde kerststal in de kerk. Er is een kleine foto-expositie van kerststallen vanaf 1975 en Beekse artiesten brengen stemmige muziek. In de afgelopen periode kwamen al meer dan 1.000 bezoekers de stal bezichtigen, hij is echt de moeite waard.
De Kerst-stal bouwers van Prinsenbeek
De kerststal in de kerk is al 50 jaar 'n Goddelijk onderkomen. Maar de historie van de kerststal gaat veel verder terug dan de afgelopen 50 jaar. Zelfs in de oude kerk maakte een grote – tot de verbeelding sprekende - kerststal al onlosmakelijk deel uit van het interieur van de kerk rond de kerstdagen. 

Aanvankelijk werd steeds ieder jaar dezelfde stal terug opgebouwd. Later begon men wat extra aankleding aan te brengen en werden er zelfs in het landschap huisjes en tentjes gesitueerd. De al helaas overleden Joost Mutsaerts was in die periode de grote voortrekker van de kerststalbouwploeg. Daarna kwamen er een aantal nieuwe bouwers bij en gingen we elk jaar opnieuw bouwen op basis van een bepaald thema. Onze zeer gewaardeerde pastor Piet Schakenraad was de grote initiator achter het jaarlijks bedenken van een thema. 

De kerststal werd vanaf toen ook ieder jaar geheel anders gebouwd, veel groter ook en kwam ook flink verhoogd op een groot plateau te staan, zodat de mensen achter in de kerk ook de stal konden zien en zich laten inspireren. Wel bleven de beelden uit de oorspronkelijke oude kerk gehandhaafd en gelukkig maar want ze zijn prachtig in kleurzetting en enorm mooi van vormgeving, de devootheid en ingetogenheid spat er van af. 

Omdat de werkgroep zo groot ging bouwen zijn er enkele jaren geleden een stuk of zeven nieuwe schaapjes bijgemaakt. Van een bestaand schaap maakten we een mal  (2 helften) van polyester en goten daarin nieuwe gipsen grazers. Zoiets gebeurt dan onder in de kelder, onze opslagruimte, onder de sacristie, een prachtige kraamkamer zeg maar. De trots en spanning was op onze gezichten te lezen als er weer een boreling van zijn polyester- jas ontdaan werd en goed op eigen benen bleek te kunnen staan. U kunt ze herkennen ze hebben geen ondersteunend gras meer onder tegen de buik. 

Bij het bouwen laten we ons vooral leiden door het gegeven dat heel veel gelovigen toch hechten aan een nostalgische stal. Dat blijkt, want elk jaar weer komen honderden bezoekers ook van ver uit de omtrek speciaal even binnenlopen tijdens een van de openstellingsmiddagen. Onze inzet is trouwens heel uitdrukkelijk erop gericht om niet zomaar weer eens wat te maken, maar duidelijk heel bewust een zodanige stal, met aangekleed landschap, te creëren dat de bezoeker er een warm gevoel aan kan (her)beleven en om zo mogelijk er steun en inspiratie aan te kunnen ontlenen voor het geloven en twijfelen van alle dag.

Aan de hand van de vooraf gemaakte maquette gaan we een week of drie voor Kerstmis met een 14-tal enthousiastelingen aan de slag. Van onder uit de kelder worden schragen en grote houten platen (1,20 x 2,40) en ook planken, balkjes etc. aangedragen. Via een redelijk smalle trap met een onhandige bocht op de helft, maar je hoort geen vloek …hooguit een zucht (soms wel een hele diepe). Als dan het basis-plateau van 25 m2 op doopvonthoogte staat worden er links en rechts heel veel houten pallets opgestapeld; zo ontluikt een heuvelachtig landschap met de stal op goede hoogte, met oude vloerkleden worden dan mooie glooiingen gecreëerd. Prachtige dennebomen, gras, zand, stenen, waterpartijen etc. doen dan de rest. 

Dan begint van onder uit de kelder de intocht (als ware het de ark van Noah) van de herders met hun schaapjes, de os en de ezel en de loeizware kameel, allemaal behoedzaam in onze armen gedragen, onhandig schuifelend en wringend op die smalle trap met onhandige bocht …. in Godsnaam….. jawel. Al die weken slepen we dan af en aan met de juiste materialen; takken met grillige vormen, dito stammen en stammetjes, grote dennebomen, zand, graspollen van onbestemde wildernissen, mos …. en dat alles …voorzichtig laverend. Voor onze stal halen we bij vele particulieren onze voornoemde materialen; alle deuren gaan wagenwijd open zodra we zeggen dat het voor onze kerststal is: hartverwarmend, prachtig! 

Onze bouwploeg bestaat uit een forse groep oudere jongeren; Piet Heuvelmans, onze nestor, zit al rond de 85 en gaat nog als een jonge krijger met bouwmaterialen de trappen op en af. Kees van Halteren is alweer vele jaren de onvolprezen voorzitter van onze enthousiaste bouwploeg. De grote inspirator – ideeënman en maquettemaker Antoon van den Eijnden stuurt de sjouwers en bouwers aan, kritisch en met oog voor detail en alles met waardigheid en respect. Antoon en zijn maat Piet van Boxtel zijn het creatieve koppel van de werkgroep. 

We denken weleens … als Kerstmis niet zou bestaan…. dan zouden wij het uitvinden vanwege onze passie voor het wekenlang samen bouwen aan zoiets waardevols. Niet te vergeten het gezamenlijk koffiedrinken…. dat is de slagroom op de taart; een stel druk bijpratende mannen in de pastorie bij elkaar met een lekker bakske koffie en vooral …het blik met koekjes dat gretig rondgeschoven wordt over de tafel en nog gretiger aangepakt …alsof het de meest exquise lekkernijen bevat; onbetaalbaar.

Als de stal dan na 3 weken helemaal af is, hebben we een heel voldaan gevoel en gaan we echt Kerstmis vieren met de hoop dat onze nieuwe creatie het mysterie van de geboorte van het Goddelijk Kind voelbaar en denkbaar mag maken.

In de eerste weken van het nieuwe jaar, volgt dan de deceptie voor de leden van de werkgroep. Alles afbreken en kritisch kijken of er materiaal bij zit dat bruikbaar is voor de komende jaren. Weer alles die r.. trap af naar het magazijn. Maar elk jaar lukt het weer om alles ongeschonden op te bergen.

Hebt U nu na het lezen van dit stukje proza zin of drang om mee te doen met het bouwen van de kerststal? Graag. Niet alleen het bouwen is leuk (ook al hebt U twee linkerhanden) ook het sociale gebeuren is een belangrijke factor in het geheel. En let wel……. Alles mag en niets moet.

(Bron: website Parochie Prinsenbeek, C.N. Oomen)


Overige nieuwsberichten