Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nostalgische Jan Strube kalender te koop bij Bachman
Nostalgische werk van de Princenhaagse/Beekse schilder Jan Strube

Bij Bachman op de Haagsemarkt is de nieuwe nostalgische kalender te koop van Jan Strube. Dit werk is gebaseerd op de kalender die Jan Strube in 1933 maakte met boerentaferelen. Het is een prachtig eindejaarsgeschenk dat de ontvanger erg veel plezier zal doen. De kalender is te koop voor 7,50. Vergeet ook niet authentieke Aogse postzegels te kopen met een afbeelding van de Martinuskerk.

 

 

<- In Restaurant Den Deijl is op 9 en 10 november een tentoonstelling van werken van Jan Strube onder de titel 'Terug in Den Deijl'. Ook de kalender is daar te koop.


Expositie Strube ‘Terug in Den Deijl’

De stichting Vrienden van Jan Strube organiseert op zaterdag 9 en zondag 10 november van 11.00 tot 17.00 uur wederom een expositie met werk van de bekende kunstschilder Jan Strube (1892-1985). Deze keer is het een heel bijzondere expositie, aldus de stichting, die hiermee doelt op de werken en op de locatie ‘Restaurant Den Deijl’. 
 
De naam van de expositie: ‘Jan Strube – Terug in Den Deijl’ slaat op het feit dat Strube vanaf 1938 tot aan 1956 maar liefst twaalf keer in Den Deijl exposeerde. Hij was er bijna kind aan huis. En nu, na 57 jaar, is Jan Strube weer terug in Den Deijl. En hoe, in de prachtige Gouden Rijer zaal hebben de ‘Vrienden van Jan Strube’ een kleine, maar unieke expositie ingericht van werken die niet of nauwelijks eerder zijn getoond. Ook is er een schilderijenrestaurateur aan het werk te zien.
 
En ook de unieke kalender van de stichting is daar te koop. Die is gemaakt aan de hand van een authentieke Strube kalender uit 1933. Een must voor de ware Strube-liefhebber en een echt verzamelobject, aldus de stichting. En heeft u interesse om een werk van Strube aan te schaffen? De stichting Vrienden van Jan Strube wil daar graag in bemiddelen.  
 
Iedereen is welkom op zaterdag 9 of zondag 10 november van 11.00 uur tot 17.00 uur in Huis Den Deijl, Marellenweg 8 te Breda. Aan de rand van het Mastbos. De entree is € 2. Voor de trouwe donateurs is de toegang gratis.
 
Jan Strube werd op 20 september 1892 geboren in Amsterdam. Daar volgde hij de Quellinusschool waar hij leerde tekenen, schilderen en lithograferen. In 1911 bezocht hij voor het eerst Brabant en dan met name Breda. Hij kreeg kennis aan het Leurse meisje Dina Bogers. Het was liefde op het eerste gezicht en in 1915 trouwden zij. Ze vestigden zich in Amsterdam waar Jan Strube zich aansloot bij de kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken.
 
Met korte tussenpozen woonde hij in een houten huisje aan de Zanddreef vlakbij het Liesbos. Eind jaren twintig vestigde hij zich met zijn Brabantse vrouw en zijn in Amsterdam geboren dochters Greta en Sonja voorgoed in de Zanddreef, aan de spoorlijn Breda-Roosendaal. Tijdens zijn leven werd Jan Strube een zeer bekende en populaire Bredase kunstschilder. De mensen hadden graag met hem te doen en bezochten vaak zijn huis en atelier. Strube richtte samen met kunstenaars als Gerrit de Morée, Dio Rovers en Paul Windhausen de Bredase Kunstkring op, waaruit later cultureel centrum De Beijerd is ontstaan. Voor zijn vele culturele verdiensten werd hem in 1977 de erepenning Breda Oranjestad uitgereikt. In 2007 verscheen een boek over zijn leven en zijn werk van de hand van Anton Joosen, dat binnen een jaar al was uitverkocht.
 
Jan Strube overleed op 9 november 1985 op de respectabele leeftijd van 93 jaar. Samen met zijn vrouw Dina Bogers ligt hij begraven op de Protestantse begraafplaats Haagveld aan de Haagweg in Princenhage. De stichting Vrienden van Jan Strube eert hem door later dit jaar een grafsteen te plaatsen, die vervaardigd is uit een authentieke lithosteen waarop Strube zijn prachtige litho’s aanbracht.
 
Mocht u behoefte voelen om ook een Vriend van Jan Strube te worden, dan kunt u zich daar tijdens de expositie voor opgeven.

Overige nieuwsberichten