Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Goud verkopen, spullen verpanden. Pas er mee op.

Door de hoge goudprijzen wordt verkoop van oude sieraden, baartjes, munten de laatste tijd steeds interessanter. Een gram doet al gauw 30 euro. Je ziet daarom steeds vaker advertenties in de lokale pers en in huis- aan huis bladen van inkopers, wisselaars die het u makkelijk maken en direct contant geld geven voor uw goud en het aantal bedrijfjes dat iets wil geven voor uw edelmetalen groeit met de dag. Er zijn er zelfs die zitting houden in buurtzaaltjes of in een bus en van daaruit handelen. Ook verschijnt zo hier en daar het verschijnsel 'Pandhuis' waar je geld kunt lenen (meestal voor een korte termijn) tegen onderpand van bezittingen zoals sieraden, auto, televisie...

Woekercommissies
Er zijn echter grote valstrikken. Bij de goudkantoren is de reclame mooi, je krijgt de koers van je goud, maar dan komen de trucs. Gewone keukenweegschaaltjes bijvoorbeeld en als het niet om 24-karaats goud gaat 'omsmeltkosten'. De meest voorkomende valstrik is echter de 'commissie'. Er is al verschil tussen de in- en verkoopprijs, maar daar bovenop rekenen de meeste goudwisselaars commissies die kunnen oplopen tot 20 à 30% 'want wij moeten toch ook iets verdienen'. Vraag dus voor u verkoopt wat zij u gaan berekenen. 

Nog ergere woekerrentes: de pandhuizen
In de pandhuizen krijg je tot een bepaald percentage van de dagwaarde van je onderpand in handen, maar daar word je gepakt met een torenhoge rente. Omdat de bedragen waar het om gaat meestal niet zo hoog zijn valt dat niet zo op, maar de rentes beginnen bij 5,75% per maand en dat is toch maar mooi een samengestelde jaarrente van maar liefst... 95,6%. Na een gebruikelijke periode van 3 maanden praat je toch nog over bijna 19%. Meestal vragen ze 20% rente per 4 weken, samengesteld betekent het dat 100 euro schuld oploopt naar... 891 euro op jaarbasis. Daar konden zelfs de vroegere postorderbedrijven wat van leren.

Bij banken en bonafide bedrijven betaal je die 'commissie' niet en zijn rentetarieven redelijker, maar je hebt wel een klein beetje geduld nodig. Het gerenommeerde bedrijf Drijfhout Edelmetaal en Drijfhout-Cockson zijn van die bedrijven waar u met een gerust hart naar toe kunt gaan. Van de winst die u heeft kunt u er een leuk dagje uit van maken. Vergeet vooral ook de Gemeentelijke Kredietbank niet voordat u naar een pandjeshuis stapt. Daar zitten specialisten waarvan de passie is om mensen te helpen die niet goed rond kunnen komen.



Overige nieuwsberichten