Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Politie presenteert plan 'Zien naar 2010'

Op dinsdag 3 januari 2006 heeft de politie Midden en West Brabant haar plannen ‘Zien naar 2010’ gepresenteerd voor de komende jaren. De voornemens zorgen er op termijn voor dat de politie nog beter bereikbaar en beschikbaar wordt voor de burger. Deze zullen dat ondervinden door merkbare resultaten. Als de plannen worden ingevoerd zal er meer en betere politiecapaciteit beschikbaar komen in de regio Midden en West Brabant door specialisatie, betere sturing en uitbreiding. Begin februari neemt het Regionaal College een definitief besluit over deze plannen. De veranderingen zullen komende jaren geleidelijk ingevoerd worden.


Op dinsdag 3 januari 2006 heeft de politie Midden en West Brabant haar plannen ‘Zien naar 2010’ gepresenteerd voor de komende jaren. De voornemens zorgen er op termijn voor dat de politie nog beter bereikbaar en beschikbaar wordt voor de burger. Deze zullen dat ondervinden door merkbare resultaten.

Als de plannen worden ingevoerd zal er meer en betere politiecapaciteit beschikbaar komen in de regio Midden en West Brabant door specialisatie, betere sturing en uitbreiding. Begin februari neemt het Regionaal College een definitief besluit over deze plannen. De veranderingen zullen komende jaren geleidelijk ingevoerd worden.

Handhaving en wijkagenten
De visie levert op dat de wijkagenten meer tijd ter beschikking krijgen voor het werken in de wijk. Deze wordt niet meer ingezet voor activiteiten zoals noodhulp, maar richt zich meer op handhaving in wijk en buurt. Een andere verandering is dat de inzet van wijkagenten aan-gepast wordt aan de mate van (on)veiligheid van wijken en buurten. Daardoor kunnen er in het aantal wijkagenten per wijk veranderingen optreden. De burger kan verwachten dat de politie nog sneller en vakkundiger optreedt bij overtreding van wetten en regels of aantasting van onveiligheidsgevoelens in de wijk. De burgers worden nog nadrukkelijker betrokken bij de aanpak van problemen in hun directe woonomgeving. Door verandering in de werkwijze van de politie zullen op termijn politieteams samengevoegd gaan worden. Als de plannen geaccordeerd worden zal het aantal teams teruggaan van 29 naar 18. Het aantal locaties waar de burger aangifte kan doen blijft minimaal gelijk.

Noodhulp
De voorstellen laten ook zien dat er veranderingen gaan komen in de noodhulp.Daar waar elk team nu de eigen spoedeisende meldingen afhandelt, zal deze dienstverlening straks districtelijk worden georganiseerd. Dat levert op dat de politie in 80% van de noodsituaties binnen 15 minuten ter plaatse is daar waar nodig. In de overige 20% zal de politie niet veel later arriveren. De noodhulp zal nog meer geprofessionaliseerd worden. Steeds meer burgers die de politie hebben gebeld zullen op de hoogte worden gehouden van de afwikkeling van hun melding. Vanzelfsprekend is het uitgangspunt dat de politie zal komen bij een melding als dat is toegezegd. Door noodhulp districtelijk te organiseren speelt het korps capaciteit vrij die weer ingezet wordt voor handhaving en toezicht.

Intake en service
In de plannen zal de politie ook ten aanzien van intake en service een kwaliteitsslag maken. Burgers die aan de balie of telefonisch contact hebben met de politie worden te woord gestaan door speciaal voor deze werkzaamheden opgeleid baliepersoneel. Ook worden mensen die aangifte hebben gedaan geïnformeerd over wat er met hun aangifte gebeurt. In die gevallen waar de politie geen mogelijkheid heeft om een aangifte in behandeling te nemen worden burgers geïnformeerd over de reden daarvan. Voor intake en service zal extra personeel worden aangetrokken. De eerste stappen zijn daarin al gezet. Uitbreiding van baliepersoneel betekent dat er meer ‘Blauw’ op straat komt. Vooruitlopend op de plannen, heeft het korps de afgelopen weken al 33 baliemedewerkers aangetrokken.

Opsporing
In de opsporing gaan ook veranderingen plaats vinden. Burgers zullen zien dat de politie criminaliteit in hun wijken en buurten merkbaar aanpakt, door onder andere korte klapmethodes. De politie zal alles op alles zetten om daders te pakken en bekende daders zullen niet vrij rondlopen. Ook is het de bedoeling dat de burger meer informatie ontvangt over opsporingsresultaten in de wijk. Om dit alles te bereiken zal de politie ook een verbeterslag gaan maken in de informatievoorziening. Beschikbare informatie zal beter geanalyseerd, beheerd en uitgewisseld worden.

Teamsamenvoeging
In de voorstellen is sprake van een samenvoeging van teams: het aantal gaat van 29 naar 18. Dit is het gevolg van het feit dat door centralisatie het aantal mensen op de huidige teams minder wordt en daarmee zouden de teams aan slagvaardigheid verliezen. Door deze samenvoeging ontstaan slagvaardige teams die zich voornamelijk bezighouden met de handhaving in wijken en buurten.

Deze verandering in teamsamenstelling betekent dat het aantal politiefunctionarissen dat beschikbaar is voor alle politietaken in wijken en buurten, daar waar het onveilig is, toe neemt. Naast de medewerkers die deel uitmaken van de nieuwe teams is er politie-inzet vanuit noodhulp, de recherche en andere specialistische onderdelen van het korps. Per saldo is er zelfs sprake van een toename van het aantal politiemensen doordat het korps uitbreidt met 135 formatieplaatsen.

Aanleiding
Aanleiding voor de reorganisatie is een verdere kwaliteitsverbetering van politiezorg aan burgers. Het korps reageert daarmee op knelpunten die zijn geconstateerd. Verder wil de politie zich nog meer richten op de wensen van de burger. Ook de snel veranderende maatschappij vraagt van het korps om zich door te ontwikkelen.

Door de investering op politiezorg en dienstverlening naar de burgers, loopt de reorganisatie van de politie Midden en West Brabant geheel in lijn met de landelijke ontwikkelingen. Deze zijn gericht op een ‘waakzame en dienstbare’ politie.

Over de personele consequenties wordt door de ondernemingsraad nog overleg gevoerd met de korpsleiding.

Overige nieuwsberichten