Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Mis het niet! Lezing Rinie Maas voor de Gouden Cirkel (22.4)
De benzinepomp in de Mastbosstraat in Princenhage (1942). Onderwerp van een lezing door Rinie Maas voor de Gouden Cirkel.
Cees van den Wijngaard en Chris Gielen bij de bewuste benzinepomp voor klompenmakerij Maes (op achtergrond links)
Princenhage, mei 1944

ONDER SNIPPERS LAGEN STUKKEN VOOR DE VLOEIWEIDE VERBORGEN

Twee Duitsers houden de wacht bij de door een blindganger vernielde benzinepomp aan de Mastbosstraat. Ze slaan zich warm met de handen langs hun uniformen. Ineens steken ze over en komen onze richting uit. Jozef Maes beleeft de schrik van zijn leven.

Door Rinie Maas

Gauw, nog meer snippers d’erop, roepen de mannen van klompenmakerij Maes met gedempte stemmen als de Duitsers op de poort kloppen. In het boek ‘Het verbeten verzet van de Vloeiweide’ wordt uit de doeken gedaan dat Cees Maes, de knecht van timmerbedrijf Touw aan de Haagweg, op een afgedekte kar materialen versjouwt naar de Vloeiweide. “Bovenop ligt het timmergereedschap. Daaronder de spullen die naar de Vloeiweide moeten”.
Gevaarlijk
Het zijn vervalste documenten en radio-onderdelen die, op verzoek van Broer Touw, snel geleverd moeten worden om een Joods man te kunnen helpen en het dagelijks zenden door het radiostation op peil te houden. Het is een uiterst gevaarlijke tocht. De geallieerden bombarderen niet alleen autobussen, treinen en boten. Maar vaak op alles wat beweegt. Op het timmergereedschap heeft Cees nog wat platen om te figuurzagen gelegd. Als de Duitsers hem aanhouden en vragen waarvoor dat dient antwoordt hij dat het voor de kinderen van de kinderkolonies is. “Om wat te knutselen en te spelen”. De smoes werkt. Cees mag door.

Vervalst
Het verzamelen van de radio-onderdelen moet omzichtig gebeuren. Sedert Broer Touw de vlucht heeft genomen naar de Vloeiweide komt de SD regelmatig controleren of het zegel van de radiokamer van waaruit de verzetsman gezonden heeft naar Engeland niet verbroken is. De radiokamer staat op een onderbouw waarin de duiven in- en uitvliegen. Om in de radiokamer te komen haalt Cees de platen uit de vloer, werkt zich omhoog en neemt mee wat hij moet hebben. Loert er gevaar, zit de lucht vol met jagers, dan slaat hij een tijdje over. De Klompenmakerij gebruikt hij als tussenstation. De radio-onderdelen gaan onder de spaanders. Er zitten ook met de klaphamer door de verzetsman Jan Smit vervalste papieren tussen. 

Op deze dag is er in de Mastbosstraat, tegenover de klompenmakerij een incident. Doordat de geallieerden bombarderen wordt er vanaf vliegveld Gilze Rijen door de Duitsers gevuurd met luchtgeschut en een blindganger heeft de benzinepomp aan de straatzijde geramd. De twee Duitsers die wacht kloppen staan nu voor de deur. De radio-onderdelen zijn afgedekt maar de mannen van de klompenmakerij beleven de schrik van hun leven. Bleek staren ze elkaar aan. Duitsers hebben hier een neus voor. Het kan einde zijn van post Vloeiweide en van henzelf.

Opgelucht!
Op de vraag of ze de klompenmakerij als wachtpost kunnen gebruiken wordt geantwoord dat dat onmogelijk is omdat er – met alle drukte vandien – planken gezaagd moeten worden van de bomen die voor de deur liggen. Natuurlijk mogen ze hun handen boven het vuur warmen. Jozef Maes weet zelfs een kop warme soep te regelen. Als de Duitsers aan de overkant zijn laadt de knecht van Touw de kar in. Hij knikt de wachters toe als hij ze passeert en weet de Vloeiweide met zijn lading zonder problemen te bereiken. “Wat waren wij toen opgelucht dat dat die onderdelen onder het oog van de Duitsers bij ons de deur uit waren”, besluit Maes.


Lezing Gouden Cirkel
Op maandag 22 april a.s. zijn Rinie Maas, auteur van het boek Het verbeten verzet op de Vloeweide en researcher Janus Jochems, op verzoek van het bestuur, te gast bij de Gouden Cirkel in de Avenue in Breda. In de voordracht zal de geruchtvorming tot de dag van heden worden behandeld. Foto’s uit het boek verluchtigen de lezing die een uur duurt. Daarna het stellen van vragen. Iedereen is welkom, ook niet leden. De rijk geïllustreerde uitgave geeft veel inkijkjes in de complexiteit van het drama. De herdruk van het boek is af te nemen aan het hoofdkantoor, Bredaseweg 26, Zundert en op aanvraag via de website www.vloeiweide.nl


Overige nieuwsberichten