Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Lezing door Rinie Maas en Janus Jochems in De Rijf (30.1)
Het verbeten verzet op de Voeiweide. Boek door Rinie Maas en Janus Jochems.

Wat de post Vloeiweide en de ondergrondse van Beek met elkaar verbond

In een lezing voor de Heemkundekring Op de Beek op 30 januari a.s. in De Rijf zal op dit gegeven worden ingegaan door Rinie Maas en Janus Jochems van het boek Het verbeten verzet op de Vloeiweide. Het boek doet veel stof opwaaien over antwoorden op nog tal van levende kwesties en de beide auteurs zetten in Beek de puntjes op de i.

Wat wel genoemd mag worden: bij de uitgever en in het boekhuis is de eerste druk, zo kort na de verschijning, al uitverkocht en wie nog een exemplaar wil bemachtigen moet de boekhandels af óf moet wachten op de volgende druk waar inmiddels al aan wordt gewerkt.

Lokatie: Museum De Rijf, Vijverstraat. Aanvang 19:30 uur. Leden gratis toegang, belangstellenden: 2,50.


WAT POST VLOEIWEIDE EN DE ONDERGRONDSE BEEK VERBOND

BREDA-Wat post Vloeiweide en ondergrondse Beek verbond In een lezing voor Heemkundekring Op de Beek op 30 januari a.s. in De Rijf zal door Rinie Maas en Janus Jochems van het boek het verbeten verzet op de Vloeiweide, dat veel stof doet opwaaien over antwoorden op nog tal van levende kwesties, óók op die vraag worden ingegaan.

We zijn het vergeten. Maar was er niet zoiets als een intens levende katholieke overtuiging?
De stukken waaruit wij konden concluderen dat de katholieke achtergrond een grote vorm van inspiratie was zaten goed opgeborgen in de familiedossiers, zeggen Maas en Jochems. Dat gaf dit verzet ook zijn aanzien. Door beide groepen is niet één vijand om het leven gebracht, ook geen NSB'er, dat was ideologisch een absoluut taboe, zegt Rinie Maas.

Onder de genoemde titel zullen de schrijvers Rinie Maas en Jochems, hoewel het verhaal over de post Vloeiweide aan de hand van talrijke foto’s centraal zal staan, een ideëel en een concreet verband over verzetsdaden leggen dat hen opviel en wat een opmerkelijk historisch item mag worden genoemd, waarvan het licht bijna 70 jaar onder de korenmaat is gebleven.

Dat er overtuigend verzet werd geboden is juist maar dat er ook mensen werden geliquideerd wordt door beiden als toegevoegde sensatie in eerdere publicaties resoluut van tafel geveegd. Tenzij sprake zou zijn van noodweer zou er, ideologisch gezien, niemand gedood worden. Om bijvoorbeeld aan Duitse uniformen te komen werd door de post Vloeiweide onderhandeld met in de bossen gevluchte Duitsers, die september 1944, uit het leger waren gedeserteerd.

In hoeverre kan feitelijk worden gestaafd dat er onder de oorlog werd samengewerkt tussen de post Vloeiweide en de ondergrondse Beek? In hoeverre speelde kamp Bosdal, waar landverraders en Duitse deserteurs werden ondergebracht en dat door de ondergrondse van Beek werd bewaakt, daarbij een rol? Na de pauze zal in kort bestek het tot dusver onbekende werk van de ondergrondse Beek door Rinie Maas, die hier een apart onderzoek naar deed, worden belicht. Dat de verzetsmannen veel verantwoordelijkheid op zich namen door in Nederland een bijna uniek kamp met gevangen genomen Duitsers in stand te houden is duidelijk. Het feit dat van de ondergrondse Beek allen kort na de oorlog stierven maakt duidelijk dat de stress af en toe ondraaglijk moet zijn geweest, stelt schrijver Rinie Maas.

Het grootste deel van de lezing zal in woord en beeld de menselijke kant van het drama Vloeiweide benadrukken. Over wie er allemaal bij betrokken waren: de dapperen en de opofferingsgezinden maar ook de collaborateurs en de verraders. Hoe de NSKK mannen, die met 12 man (van de 30 in Breda gelegerden) aan de aanslag deelnamen de agressie tot ongekende hoogte opvoerden en hoe onschuldigen hiervan slachtoffer werden zal worden belicht. Wat de reddende engel rechercheur Gerrit Verdaasdonk hier tegenover stelde zal ook naar voren komen. Wat anderen in het nadeel van de post aan geruchtvorming verspreidden zal niet worden verzwegen. Met liefde zal het gezin Neefs onder de aandacht worden gebracht. Tot de dag van vandaag zijn zij de onschuldige slachtoffers, aldus Janus Jochems.

Het boek Het verbeten verzet op de Vloeiweide vindt gretig aftrek; de eerste druk was bij de uitgever snel uitverkocht. 
Verkrijgbaar bij Readshop Princenhage, Van Kemendae en Hollaers. Zie ook www.vloeiweide.nl
Bijwonen lezing: € 2.50. Leden Heemkundekring Op de Beek gratis toegang.


Overige nieuwsberichten