Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Kermis en Heilig Bloed Processie in Hoogstraten (11-18 juni)
Heilig Bloed Processie in Hoogstraten (op 25 km van Princenhage en Breda) vindt elk jaar plaats in de week van Prinksteren.Hoogstraten houdt zijn tradities in ere: op de zondagen 11 en 18 juni, trekt de Heilig Bloedprocessie zoals elk jaar weer door het centrum van de stad dat in die periode in beslag genomen wordt door een kermis (55 attracties) en op woensdag de jaarmarkt. Ook al heb je die processie al talloze keren gezien, het hoort er nu eenmaal bij. Net zoals de ambiance van de kermis, de kramen, een terrasje doen, oude bekenden weerzien, het museum bezoeken of de tentoonstelling van het IKO en de 294 treden van de 105-meter hoge toren beklimmen...

Vaak worden processies afgedaan als een soort folklore die in deze tijd oubollig overkomen. Het is zo'n vanzelfsprekende traditie dat niemand er nog bij stilstaat welke prestaties er elk jaar weer moeten geleverd worden om de ruim 500 figuranten gekleed en wel bij elkaar te krijgen voor dit toch wel uitzonderlijke evenement. Elk accessoire moet gepoetst, gestreken of in het ergste geval vernieuwd worden. Dat is niet niks als je bedenkt dat de Heilig Bloedstichting al jaren bezig is met het vernieuwen en moderniseren van de honderden kostuums die inmiddels haast 50 jaar oud zijn.

KEMPENS KARAKTER
In tegenstelling tot traditionele processies waarbij vaak de verering voor Maria centraal staat, brengt de Heilig Bloedprocessie een volledige uitbeelding van de eucharistieviering.
In 1952 werd de oude processie, ter verering van het Heilig Bloed, door priester-kunstenaar Remi Lens met de artistieke medewerking van Kempense kunstenaars zoals Karel Aubroeck en Albert Poels omgevormd tot de liturgische voorstelling van de Heilige Mis. 
De hele processie heeft dan ook een typisch Kempens karakter. De laatste jaren werd het geheel ook minder statisch door een actieve inbreng van diverse groepen die zang, muziek of teksten ten gehore brengen.

FEESTELIJKE AMBIANCE
Het mag dan al een vreemde combinatie zijn, maar de Heilig Bloedprocessie is onlosmakelijk verbonden met de kermis, de zogenaamde Heilig Bloedfoor.
Devotie en ambiance gaan op de Heilig Bloedfeesten al sinds jaar en dag hand in hand. Oude bekenden vinden elkaar op de extra grote terrassen temidden van het feestgewoel. De vlaggen hangen uit, de beiaard speelt z'n lied en er is heel wat volk op de been. Kortom, feest in Hoogstraten!
Processiegangers, kijkers en feestvierders gaan op deze dagen traditioneel ook eens een kijkje nemen op de jaarlijkse tentoonstelling van het IKO of in het begijnhof en het Stedelijk Museum. Deze feestdag is uiteindelijk helemaal rond als je daarna nog eens de 105-meter hoge Sint-Katharinakerktoren beklimt.

HISTORISCHE ACHTERGROND
De Heilig Bloedverering ontstond meer dan zes eeuwen geleden in Boxtel, Nederland. Daar had kapelaan Eligius van den Aecker, bij het opdragen van de Heilige Mis, de geconsacreerde kelk omgestoten. Altaardoek en corporale werden bloedrood gekleurd. Na vruchteloze pogingen om de doeken uit te spoelen, borg hij ze op in een koffer. Op zijn sterfbed maakte hij zijn geheim bekend en al vlug werd Boxtel het drukste pelgrimsoord van het Hertogdom Brabant.
Toen in de 17de eeuw de Hervormingen in Nederland de bovenhand namen, werden de Heilig Bloeddoeken via Antwerpen naar Hoogstraten in veiligheid gebracht, waarna de volkstoeloop zich naar hier verplaatste. In de jaren vijftig werd de oude processie door de Kempische kunstenaar E.H. Remi Lens omgevormd tot een liturgische uitbeelding van de eucharistieviering. Sinds het jubeljaar 1980 wordt, onder impuls van de Heilig Bloedstichting, met de medewerking van de Hoogstraatse bevolking en de milde steun van de bedevaarders, jaarlijks gezorgd voor vernieuwing zodat de processie toch een eigentijds gebeuren is dat zowel de echte bedevaarders als de gewone kijklustigen kan boeien.

JAARMARKT & STRATENLOOP op 14 juni
De jaarmarkt is in de Heilig Bloedweek niet meer weg te denken. Omstreeks 17 uur woensdagavond 14 juni start in het centrum een zomerse bedrijvigheid van marktkramers en standwerkers. In de loop der jaren heeft deze jaarmarkt zich uitgebreid over de totale lengte van de Vrijheid. De stratenloop die omstreeks 17.30 uur met een 1100-tal deelnemers van start gaat, zorgt altijd weer voor extra ambiance. Als naar gewoonte wordt de markt rond 22 uur afgerond, maar in de Hoogstraatse cafés gaat het feest dan nog wel verder tot in de vroege uurtjes.

PRAKTISCH
Naar jaarlijkse traditie vertrekt de processie omstreeks 11 uur aan de Sint-Katharinakerk in het centrum van Hoogstraten. Deze prachtige kerk van het Heilig Bloed is tevens de verzamelplaats, waar de bedevaarders om 10 uur de hoogmis kunnen bijwonen. Het gulden schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen, wordt opgesteld vooraan in de kerk.
De eerste zondag gaat de processie noordwaarts naar het Van Aertselaerplein. De zondag nadien gaat men via de Gelmelstraat en de Gustaaf Segerstraat de tegenovergestelde richting uit, naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van bijstand (rusthuis). Bij regenweer gaat er een verkorte versie uit in de kerk zelf.
Op sacramentsdag, donderdag 15 juni, is er om 10 uur een speciale eucharistieviering met aansluitend een verkorte rondgang van de processie.
De Heilig Bloedprocessie staat open voor alle geïnteresseerden. Er wordt geen entreegeld gevraagd; kijklustigen vinden een staanplaats langsheen het 2 km-lange traject.

Secretariaat van de Heilig Bloedstichting
In de grafkapel achteraan rechts in de kerk kan men terecht voor een inschrijving bij het Broederschap van het Heilig Bloed, voor bestelling van Heilige Missen, voor aankoop van gebedsprentjes, kaarsen, noveenkaarsen, medailles van het Heilig Bloed en Heilig Bloeddraadjes (oude devotie die dateert van 1678)

Overige nieuwsberichten