Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


55 Jaar CC t Aogje en de goede tradities van weleer
Stichting C.C. 't Aogje bestaat 55 jaar. Het Princenhaags Museum schenkt daar vijf maanden aandacht aan , iedere keer met een ander thema. Op zondag 12 december gaat de aandacht uit naar de tradities. Tussen 13.00 en 17.00 uur is het museum open en toont naast de historie van het Aogse carnaval op welke wijze de burgemeesters en 't Aogje met elkaar omgingen. Burgemeester Merckx werd thuis bezocht aan de Ginnekenweg en kreeg de vastenavondhoenderen aangeboden. Sindsdien kreeg iedere volgende burgemeester jaarlijks een passend geschenk.
Sinds 1971 organiseert C.C. 't Aogje rommel- en antiekmarkten. De sfeer was altijd bijzonder. Zo werd er in 1977 een staande schemerlamp zeventien keer verkocht, want een koopvoorwaarde was dat de koper de lamp meteen na betaling terugschonk. De lamp bracht meer dan 300 gulden op.
Ieder jaar krijgen de zieke Princenhagenaars extra aandacht van Prins en gevolg in de vorm van fruitmandjes. Dat betekent dat er ieder jaar tussen de 25 en 40 fruitmandjes persoonlijk worden bezorgd bij die dorpsgenoten die carnaval moeten missen.
Het carnavalsbier wordt geproefd. Jaren geleden gebeurde dat ook op de Haagsemarkt. De brouwerij Drie Hoefijzers liet de Prinsen van 't Kielegat. 't Aogje en de Baron van 't Ginneken bier proeven. Maar de overige aanwezigen kregen niks. Dat schoot een Princenhagenaar in het verkeerde keelgat en terwijl de prinsen het 'brouwerijbier' proefden deelde hij flesjes bier uit van een concurrerend merk. Later wed het bier geproefd in het brouwhuis aan de Ceresstraat.
Sinds 1991 heeft 't Aogje een eigen carnavalssymbool, het varkentjes Nil op het Zottenhofke, een geschenk van de Wijze Mannen. Een paar jaar later ging Nil orakelen in het bijzijn van het Gelag der Vorsten (Kielegat. Ginneken en 't Aogje) Vervolgens streden deze drie hoogheden om het voorzitterschap van het Gelag, een traditie die ook dit jaar weer zal plaatsvinden. Een aantal andere tradities, zoals het carnavalsontbijt, het wekken op zondag, de geschiedenis van CV De Tutters, de Dorpskwis en de liedjeswedstrijd het Aogse Mottomot laten we hier onbesproken. Bij de volgende opening op 9 januari 2011 staat carnavalvierend Princenhage centraal.


Overige nieuwsberichten