Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Herfstige Bokbierdag bij het Bierreclamemuseum (28.10)



De laatste zondag van oktober, de 28e, is traditiegetrouw gereserveerd voor de Bokbierdag in het Bierreclame Museum, met ook een bijzonder folkoptreden van Navenant. 

Bokbierdag betekent, dat er veel verschillende (bijzondere!) bokbieren te verkrijgen zijn, zowel van de fles als van het vat. Met een glas mooi donker bier in de hand kun je genieten. Ook zijn er natuurlijk de verschillende oude reclames te bewonderen die met het Bokbier te maken hebben! Buiten waait het en is het koud, maar niets aan de hand als je binnen een lekker bockbiertje vasthoudt!

Einbeck was al in de vijftiende eeuw een beroemde bierstad. Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen geëxporteerd, onder andere naar de hoven van de Beierse hertogen. Daar viel het bier zeer in de smaak, maar het Einbecker bier had één nadeel: het was duur vanwege de hoge importkosten. Het was aan het hof van Hertog Wilhelm V dat werd besloten om een eigen brouwerij op te richten en het Einbecker bier na te maken. In 1591 werd daarmee begonnen in het Münchener Hofbräuhaus. Het Beierse bier bleek aan te slaan en al snel werd het ook naar leden van het hof buiten de stad verstuurd. Het werd zelfs buiten het hof aan de man gebracht. Maar hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier. De hertogen zagen zich dan ook genoodzaakt tot drastische maatregelen. En zo werd in 1612 (volgens andere bronnen 1614) een brouwer uit Einbeck naar Beieren gehaald om het Einbecker bier te brouwen. Die brouwer was Elias Pilcher en het lukte hem wél om een bier "nach Einbecker Art" te brouwen. In het Beierse dialect heet "Einbecker Bier" als snel "Ainpöckisch Bier", vervolgens "Ainpöck" en tenslotte "Ein Bock". Die naam gebruiken wij -en de Duitsers- nog steeds. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.

Er zijn nog meer verhalen over de oorsprong en naamgeving van het bokbier, waarin wél een verband met de bok wordt gelegd. Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar (soms afgebeeld als half mens, half bok) die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking (mouten) worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok. (Bron: Wikipedia)

Zoals altijd begint het optreden rond 17:00 en is de entree gratis. Vragen? Bel met ons of 076-5220975 of kijk op www.bierreclamemuseum.nl 

Lekker genieten van heerlijke Bokbieren en geweldige folkmuziek in een bijzondere omgeving, zondag 28 oktober a.s. !!!! Bierreclame Museum Haagweg 375 4813 XC Princenhage




Navenant tijdens een eerder optreden
Navenant 

Folk met een vette knipoog naar plezier. Het plezier dat de muzikanten hebben als zij hun instrumenten beroeren en als zij hun kelen schrapen. Het plezier dat het publiek heeft als de aanstekelijke deuntjes weer klinken, als de tranentrekkende ballades, zoute zeezangen en druipende drankliederen elkaar weer afwisselen. Navenant speelt polka’s, jigs, gigues, reels, valses, andro’s en foxtrots chinoises. Het repertoire vindt zijn oorsprong in landen als Ierland, Frankrijk, België, Lichtenstein en de rest van de wereld. Navenant is een ode aan drank, liefde, vrouwen, andere mensen en vooral kroonkurken van flesjes Bokbier.

De instrumenten die tijdens de optredens worden gekastijd: accordeon, trekzakken, doedelzak, whistles in soorten en maten, basgitaar, gitaren, bodhrans, lepels en ander bestek, handen- en voetenwerk, kelen, slagwerk, bouzouki en alles wat verder voorhanden is. Navenant is 6 mannen sterk,  Het zijn: John Hop/Hoppo (trekzakken), Kees Schoone/Kenny McKleenex (accordeon), Motell Rijnen/Motello, the voice of Zealand (stem en snaren), Gerlach Hoogers/Gerlachio (doedelzak en whistles), Gorie Hendrikx/de Griek (percussie en zang) en Ger Dinissen op de snarenbas.

Overige nieuwsberichten