Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Oud-pastoor Piet Berende is overleden

Pastor Berende tijdens zijn ambtsperiode in Princenhage, 1970-1978. Het Eerste Communicantje is Peter Schoenmakers, nu adjunct-directeur van basisschool De Eerste Rith.

Pastoor Piet Berende (78) is overleden. Hij was pastoor in Princenhage van 1970 tot 1978 en in september van dat jaar ging hij naar Wouw. Bijna twintig jaar lang was hij er pastoor in de Lambertusparochie en de laatste twee jaar van zijn pastoraat kreeg hij er ook de parochies Heerle en Moerstraten bij. 

Piet Berende werd in 1931 in Wagenberg geboren. In 1955 werd hij priester gewijd en benoemd tot kapelaan in Welberg, de parochie van 'Janske' waar de Princenhaagse schrijver Rinie Maas een opzienbarend boek over schreef. Daarna volgden benoemingen in Bergen op Zoom, Roosendaal en Princenhage. Op 1 september 1978 kwam hij naar Wouw en 10 mei 1998 nam Berende afscheid van de drie parochies. Regelmatig was hij nog actief binnen de parochie en in het centrum voor Zorg en Wonen Leonardushof.

Donderdag om 11.00 uur is de uitvaartdienst in de Lambertuskerk. Moge hij rusten in vrede.

Petrus Berende

Geschokt door zijn vroegtijdige overlijden, naar huidige maatstaven, wil ik van Petrus Berende getuigen als buitengewoon goed priester. Hij was dat en bleef dat. Hij was een stuur voor de kleingelovigen die we zijn. Petrus Berende was een zeer goed, menselijk en diepvroom priester. Ik wil daarvan gewag maken. De parochie Princenhage werd door zijn werklust gedragen. Over kerkelijke schandalen merkte hij zuchtend tegen mij wel eens op "dat het kwaad in de wereld was maar evengoed in de kerk. En dat het zo jammer was dat de mensen in de veronderstelling verkeerden dat door haar bedienaren geen (grote) fouten konden worden gemaakt. Het vele goede van de kerk was er ook; de bouw van ziekenhuizen, scholen door het ideaal van de naastenliefde overal ter wereld naar het voorbeeld van Jezus Christus, de levende Heer". Zijn blijde boodschap en het feit dat de kerk, dit evangelie mocht overbrengen waren tijdloos van het grootste belang. Door Jezus Christus konden wij geloven in het wezen der dingen: dat er een God van liefde is die ons in alle dagen van ons leven nabij is. Over de geschiedkundige ontwikkelingen van de islam en het christendom konden wij een boom opzetten. Het christendom had een einde gemaakt aan het slaventijdperk en andere barbarij al had Bonifatius misschien niet in Dongeradeel gepredikt - omdat het door transgressies 3 meter onder water stond - maar elders in Europa. Maar is dit van belang? Neen, want zowel de H. Bonifatius als de H. Willibrordus zijn de grote apostelen van dit werelddeel. Voor het boek Janske maakte pastor Berende mij duidelijk hoe Rome "denkt". En uit het leven van Janske zette hij een aantal punten, niet in haar nadeel, op de "I". Hij was de zuivere bron die op de dorpscultus - in de context van die tijd - objectief het licht liet schijnen. Naar zijn verhalen luisterde ik ademloos. Het waren heerlijke gesprekken! Altijd een beminnelijke toon en allereerst gesteld op juistheid van feiten. Ik zou de pastor weer willen horen. Zijn gezichtspunt was voor mij richtinggevend. Het boek kon, dankzij zijn inbreng, een literaire vorm krijgen. In Princenhage was hij een bemind en geliefd priester.

Rinie Maas

Overige nieuwsberichten