Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nieuwe tentoonstelling in het Museum: Princenhage op de kaart (13-9)


Princenhaags Museum zet Princenhage op de kaart
Het Princenhaags museum sluit zich met de nieuwe expositie aan bij het thema van de open monumentendag: Op de kaart. Het gebied van Princenhage strekte zich vanaf 1200 tot 1 januari 1942, toen de gemeente Princenhage werd opgeheven, uit van Etten en Leur tot aan de rivier de Mark en van Rijsbergen tot Terheijden. In de 19de eeuw paste het vestingstadje Breda met gemak 25 keer op het grondgebied van Princenhage! Breda groeide pas na de sloop van de vestingwerken in 1870 en zocht en vond de groeiruimte in de omliggende gemeenten zoals Princenhage, Teteringen en Ginneken. 

Tijdens de 80-jarige oorlog was Princenhage vaak het hoofdkwartier van de Spaanse troepen die Breda wilden veroveren. De vestingwerken van Breda lagen ook gedeeltelijk op Princenhaags grondgebied. De militaire kaarten op de tentoonstelling geven o.a een beeld van de situatie van Princenhage en Breda tijdens de 80-jarige oorlog. Op de kaarten uit de 17de eeuw van de bekende cartograaf Snellius is het dorp te vinden. Een bijzondere kaart is die van het Bisdom Breda, die is gemaakt bij gelegenheid van de ontwikkeling van het Heuvelkwartier en de r.k. parochie van Altijd Durende Bijstand. Verder zijn er historische kaarten, schoolkaarten, ontwikkelingskaarten van het gebied, waaronder ook de nieuwbouw in Effen. Ook zijn er wandelkaarten en stafkaarten te bekijken. Hengelliefhebbers kunnen zien waar gevist kan worden met en zonder vergunning. 

Het museum laat u opnieuw kennismaken met een gerestaureerde maquette van Princenhage die speciaal door de gemeente is ontwikkeld toen Princenhage werd uitgebreid met het woongebied rondom de Ambachtenlaan.
De tentoonstelling In het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis, is geopend op zaterdag 12 september van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag 13 september van 13.00 tot 17.00 uur.


Overige nieuwsberichten