Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Brass meets Brass op 21 juni a.s. in De Koe

Brassband Borderbrass. Fotografie: René van Loo

Zondag 21 juni a.s. verzorgen twee gerenommeerde streekbrassbands een zomerconcert in De Koe te Princenhage. Beide bands nodigen belangstellenden uit voor een gevarieerd programma van een goed niveau. Aanvang 14.30 uur – zaal open 14.00 uur. Toegang: gratis

In de grensoverschrijdende regio tussen Breda en Turnhout is een streekbrassband van een goed niveau actief met muzikanten –brassbandliefhebbers- uit zowel Belgisch –als Nederlands Brabant: de Brassband Borderbrass. Repetities zijn wekelijks in Wortel nabij Hoogstraten. Regelmatig verzorgt de band optredens in deze regio en 21 juni vind een zomerconcert plaats in de zaal van De Koe in Princenhage. Als gast ontvangen zij Altena Brass. Altena Brass is in 1999 opgericht eveneens als een regio-orkest uit Het land van Heusden en Altena, een gebied ingeklemd tussen  Den Bosch en Gorinchem. Al snel werd het ledenbestand uitgebreid met musici uit een wijdere omgeving. Ongeveer een derde deel van de band is nu afkomstig uit andere gebieden in Nederland, variërend van de regio's Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle tot Rotterdam. Altena Brass acteert op het hoogste niveau in Nederland: de Concertdivisie.

De brassband is een orkestvorm die ongeveer 150 jaar geleden in Engeland is ontstaan. Hij bestaat uitsluitend uit koperen blaasinstrumenten, aangevuld met slagwerk. Deze bezetting heeft een zeer praktische achtergrond: veel van de eerste brassbands waren verbonden aan de talrijke (Noord) Engelse kolenmijnen. Om de hardwerkende mijnwerkers wat afleiding te bezorgen werden vanuit de mijnen muziekgroepen opgericht. En voor de gemiddelde mijnwerker, meestal toch vrij stevige lui, is een koperen blaasinstrument geschikter dan bijvoorbeeld een viool of een klarinet. De bedrijfsband was meteen ook een uitstekend visitekaartje voor de mijn. Dat idee leidde al snel tot een fenomeen dat tot op de dag van vandaag de brassband-sector beheerst: Brass Band Championships. 

Overige nieuwsberichten