Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Laatste kans om te stemmen op Rinie Maas

 ^ Rinie Maas
Deadline 1 maart a.s. De Publieksprijs der Brabantse Letteren nadert zijn ontknoping. Inmiddels hebben ruim 2500 mensen gestemd op de Brabantse schrijver van hun voorkeur. Aan de kop van de ranglijst blijft het ongemeen spannend. Marie-José van der Linden voerde lang de lijst aan, maar na een formidabele inhaalrace van Ad Hoofs met Gevangene van de gele draak is zij nu gezakt naar de tweede plaats. Stemmen kan nog tot en met zaterdag aanstaande. De verschillen in de top van het klassement blijven klein, zodat in de laatste fase veel kan veranderen. Jeanine Hoedemakers, Rinie Maas en Rien Broere behoren zeker tot de favorieten, terwijl ook Beitske Bouwman en Hulya Cigdem nog bepaald niet kansloos zijn.

Het beslissende moment is nu daar. Heb je nog niet gestemd, stem dan nu direct! via het digitale stemformulier op www.libralink.nl. Daar is ook de complete lijst met kandidaten te vinden. De winnaar van de Publieksprijs ontvangt een cheque t.w.v. € 1.000,- en wordt bekendgemaakt op 15 maart 2009, in het Chassé Theater in Breda. Naast de Publieksprijs worden dan ook twee juryprijzen uitgereikt: de Schrijversprijs, t.w.v. € 5.000,- en de Wentelprijs, t.w.v. € 2.500,-. De genomineerden voor de Schrijversprijs zijn Leon de Winter, Vrouwkje Tuinman, Marco Kamphuis, Gerry vander Linden en Tania Heimans. De Wentelprijs gaat dit jaar naar een kinder-/jeugdboek. Genomineerd zijn Ted van Lieshout, Rob Ruggenberg en Leny van Grootel. Boeken die in aanmerking komen voor de Prijzen der Brabantse Letteren zijn geschreven door een auteur die geboren of woonachtig is in de provincie Noord-Brabant en die in 2007/2008 een zelfstandig literair werk uitbracht bij een uitgeverij. De Prijzen der Brabantse Letteren worden georganiseerd door LiBra, het Literair Informatiepunt Brabant. Meer informatie is te vinden op de website.

RINIE MAAS BIJNA FAVORIET VOOR PRIJS
BRABANTSE LETTEREN VAN HET PUBLIEK
“NOG ENKELE STEMMEN KOM IK TEKORT”

BREDA- “Honderden mensen hebben op me gestemd; de laatste weken tientallen. Ik hoop dat de lezers nog even volhouden de waardering over mijn werk kenbaar te maken”. Met deze reactie reageert Rinie Maas op het bericht van Libra van 18 jan. dat hij één van de favorieten is voor de felbegeerde publieksprijs der Brabantse Letteren.

Door onze redactie

“Ik kom nog enkele stemmen tekort”, zegt Rinie Maas. Hij hoopt er nog plus minus 50 binnen te halen. “Ik heb het gevoel dat ik er dan ben! Van meet af aan zit ik vooraan. Daaruit kan worden geconcludeerd dat de lezers me consequent stemmen: dat is erg mooi mee te maken”.

Publiek stemt totaal anders!
Nog nooit is in Nederland een letterenwedstrijd zo zinderend spannend verlopen als dit jaar in Brabant. “Het blijft ongemeen spannend”, meldt Libra Maar liefst 2500 mensen brachten hun stem uit op hun Brabantse auteur van hun voorkeur. “Marie-José van der Linden voerde lang de lijst aan. Maar is verdrongen door kinderboekschrijver Ad Hoofs met ‘gevangene van de gele draak’. De wentelprijs gaat al naar een kinderboekenschrijver. Het publiek blijkt deels voor een ander genre te kiezen. Een sterke voorkeur blijkt er ook te zijn voor het historisch vertelde verhaal dat Rinie Maas en Marie-José van der Linden in Brabant vorm geven. Zeer krachtig stemde vorige week David van Duuren op Janske, haar wonderlijke leven door Maas.

Janske invoelend geschreven
Hij schrijft: “In mijn favoriete boek Janske Gorissen beschrijft de Bredase journalist Rinie Maas de opkomst en ondergang van een kortstondige Brabantse Mariadevotie-cultus uit de voorbije eeuw op een wijze die door een professioneel historicus nauwelijks verbeterd kan worden, althans wat de invoelende benadering van de hoofdpersoon Janske betreft. Je moet geworteld zijn in het katholieke zuiden des lands om de psychische omzwervingen van deze vrouw - een door goddelijke stigmata geteisterde (of gezegende ?) zieneres die van Maria boodschappen ontving via twee aartsengelen - te kunnen beschrijven en te begrijpen, maar ook te voorzien van kritische kanttekeningen wat betreft de echtheid van haar ervaringen.

“Maas waardevrij socioloog”
Met betrekking tot deze door het Vaticaan veroordeelde en neergesabelde dorpscultus stelt Maas zich mededogend op, weliswaar relativerend maar nooit cynisch en veroordelend. De schrijver toont zich in zijn boek een waardevrije socioloog met een scherp oog voor lokaalhistorische tradities. Het meeslepende Janske Gorissen, het eerste en totnogtoe enige boek over haar, inspireerde mij tot het schrijven van een artikel in de digitale encyclopedie Wikipedia, vanzelfsprekend getiteld: Janske Gorissen. Op www.libralink.nl is de complete lijst met kandidaten te vinden. Daarop kunt u stemmen op ùw favoriete Brabantse auteur. Favoriet is óók Rien Broere. Beitske Bouwman en Hulya Cigdem volgen op enige afstand.

Overige nieuwsberichten