Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Politie, gemeente Breda ontmoedigen opzetten van hennepkwekerij
De politie heeft woensdag op twee adressen in de wijk Haagse Beemden hennepkwekerijen ontdekt. Het gaat om woningen aan de Gouddonk en de Elzenbroek In totaal werden 453 planten aangetroffen. De planten en de benodigde kweekapparatuur werden in beslag genomen en worden vernietigd. De politie was de plantages op het spoor gekomen na meldingen via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

In een flatwoning aan de Gouddonk trof de politie in de woonkamer 210 vrijwel oogstrijpe planten aan. De agenten spraken van een gevaarlijke situatie ter plaatse. De stroom was op een 'knullige' manier afgetapt. De stroomdraden waren met tape aan elkaar gemaakt en lagen vrijwel tegen een gasleiding aan. De bewoner was niet thuis. Hij zal nog nader worden verhoord. Ook in een woning aan de Elzenbroek werd een plantage aangetroffen. In twee slaapkamers stonden bij elkaar 242 hennepplanten, in verschillende groeistadia. Ook hier werd niemand aangetroffen. Opvallend detail was dat in deze woning een geavanceerde inbraakbeveiliging was aangebracht.

De politie stelt ook in deze zaak nog een onderzoek in naar de bewoner en vermoedelijke exploitant. Deze hennepruimdag vond in de gemeente Breda plaats op basis van nieuwe afspraken. Deze vloeien voort uit het convenant Districtelijke aanpak hennepkwekerijendat een groot aantal partners in april 2008 tekende om gezamenlijk de strijd aan te gaan met hennepkwekerijen. Hierin wordt samengewerkt door de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert, de politie Midden en West Brabant, het Openbaar Ministerie, de woningcorporaties WonenBreburg, Laurentius, Singelveste, ZorgvoorWonen, de woonstichtingen Woonwel en Leyakkers, Meeùs Vastgoedmanagement en Essent Netwerk B.V.

Tot voor kort draaide de overheid op voor de kosten van het ruimen van de hennepkwekerij, maar nu is dat gewijzigd. Onder de noemer bestuursdwang is het voortaan de eigenaar van de kwekerij die de rekening gepresenteerd krijgt, volgens het principe: de vervuiler betaalt. Gemiddeld bedragen die kosten enkele duizenden euro's per kwekerij, afhankelijk van de grootte ervan. Deze bestuursdwang is een nieuw middel om het opzetten van een kwekerij nog verder te ontmoedigen. In geval van een huurwoning volgen er al ingrijpende maatregelen vanuit de woningcorporatie zoals een procedure tot uitzetting. Ook presenteert de energiemaatschappij vaak een torenhoge boete wanneer er sprake is van illegaal aftappen (diefstal) van stroom. De politie kan in het kader van het strafrechtproces beslag leggen op luxe goederen als auto's, motoren, plasma-tv's en andere gebruiksgoederen. Ook het OM heeft diverse mogelijkheden om de winst uit hennepkweek te ontnemen. De Belastingdienst kan op haar beurt ook nog vorderingen doen die grote financiële gevolgen hebben.

Een hennepkwekerij zorgt in een woonomgeving voor veel brandgevaar. Bij kortsluiting en oververhitting van bijvoorbeeld de afzuiginstallatie kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan, zeker als de kwekerij op een zoldertje is ingericht en het huis bewoond wordt. Daarbij komt dat de pakkans groot is door onder andere de stankoverlast in een buurt. De politie krijgt steeds vaker (anonieme) tips van buurtbewoners over een hennepkwekerij. Samen met een zogeheten warmtemeting geven die de politie bruikbare informatie in handen waarna actie ondernomen wordt. Bovendien ziet de politie de laatste tijd dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband houden met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt.

Overige nieuwsberichten