Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Een feestelijke zaterdagavond: het lenteconcert van Cecilia in de Drie Linden
 

Veel filmmuziek en een gastoptreden van violiste Liesbeth Praat tijdens de Danse Macabre 

Het Opleidingsorkest en het Groot Orkest van de Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage geven zaterdag 31 mei 2008 een gezamenlijk concert in De Drie Linden in Prinsenbeek. Het concert begint om 20:00 uur. De toegang is gratis.
De beide orkesten spelen afwisselend. De werken voor het Opleidingsorkest staan hieronder schuingedrukt; die voor het Groot Orkest staan rechtop. Dirigent: Geert Schrijvers

Port Royal Overture: John O’Reilly, arr. Geert. Schrijvers
Port Royal was een historische havenstad in Jamaica. In de 17e eeuw was het een belangrijk economisch centrum in het Amerikaanse werelddeel. Dit kwam voor een groot deel doordat het een belangrijke uitvalsbasis was voor piraten in de Caribische Zee. Mede door hun aanwezigheid kreeg de stad de reputatie van "Rijkste en zondigste stad ter wereld." Op 7 juni 1692 zakte een groot deel van de stad na een aardbeving in zee. Daarna zijn er verschillende pogingen geweest om het weer op te bouwen. Zo heeft in de buurt van de oude stad nog lange tijd een Engelse marinebasis gefunctioneerd. Tegenwoordig worden er toeristische activiteiten ontplooid. Ook worden er archeologische opgravingen gedaan naar de oude stad. Geert Schrijvers heeft de Port Royal Overture voor het Opleidingsorkest gearrangeerd. 


<-- De orkesten staan onder leiding van Geert Schrijvers

Rushmore: Alfred Reed
Dit indrukwekkende werk van de Amerikaanse componist Alfred Reed is een eerbetoon aan de vier grote, onaantastbare gezichten, gehouwen uit de bergwand van Mount Rushmore, een Nationaal Park in South Dakota. Tussen 1927 en 31 oktober 1941 hebben zo'n 400 arbeiders onder leiding van Gutzon Borglum de 18 meter hoge busten van de presidenten van de Verenigde Staten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln uitgehakt. Het symboliseert de eerste 150 jaar van de geschiedenis van de Verenigde Staten. De statige rust ademt aan sfeer van onverzettelijkheid uit; een sfeer die prachtig verklankt wordt in de partituur van Alfred Reed. 

Danse Macabre: Camille Saint-Saëns, arr. Gerhart Drijvers
Eén van de bekendste schrijvers aller tijden is ongetwijfeld Stephen King; een Amerikaanse schrijver die het meest bekend is door zijn horrorverhalen. Zijn boeken zijn zeer populair en komen voor op lijsten van best verkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie. De verhalen van King gaan vaak over onopvallende karakters die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile met Tom Hanks in de hoofdrol. Ook The Stand werd na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie. Een van zijn mooiste werken is echter onbekend: het in 1981 geschreven non-fictie werk Danse Macabre, gebaseerd op een oud Frans gedicht geschreven door Henri Cazalis. Ongetwijfeld zal hij daarbij vaak geluisterd hebben naar de muziek van Camille Saint-Saëns, die zich door precies hetzelfde gedicht liet inspireren tot het schrijven van één van zijn meest beroemde werken: de Danse Macabre voor viool en orkest. 

Het gaat over de Dood die om middernacht een danslied speelt op zijn viool. Witte geraamten in ruime lijkwaden lopen en springen in het donker. Maar dan kraait de haan en moet iedereen snel terug in zijn graf duiken. De Dood blijft alleen achter en treurt eenzaam op zijn viool. Is er leven na de dood? Volgens Stephen King en Camille Saint-Saëns in ieder geval wel! Luistert u naar de betoverende klanken van de Danse macabre, met als soliste Liesbeth Praat op viool! 

<--Liesbeth Praat, viool

 

Danger Zone! uit de film Top Gun: Giorgio Moroder, Tom Whitlock, arr. Geert Schrijvers.
Top Gun is een Amerikaanse actiefilm uit 1986 met Tom Cruise, Anthony Edwards, Kelly McGillis, Val Kilmer en een klein rolletje van Meg Ryan. Het idee voor de film kwam uit California Magazine waarin een artikel stond met de naam Top Gun, dit inspireerden producent Don Simpson en Jerry Bruckheimer om Top Gun te maken. 


De eerste recensies waren gemengd, de actiescènes kwamen hierin als beste uit de bus. Later bleek dat de film een grote invloed had op nieuwere actiefims. De film bracht ongeveer 350 miljoen dollar wereldwijd op, en nadat de film was uitgebracht stegen de rekruteringscijfers van zowel de Amerikaanse marine als de Amerikaanse luchtmacht. Ook de Koninklijke Luchtmacht profiteerde van dit zogenaamde 'Top Gun-effect'. Ook dit werk heeft Geert Schrijvers voor het Opleidingsorkest gearrangeerd.


Armenian Dances Part II: Alfred Reed.
Cecilia kiest vaak voor Alfred Reed. De muziek voor symfonisch blaasorkest van de in 2005 overleden Amerikaanse componist Alfred Reed blijkt goed te bevallen. Zowel muzikanten als publiek genieten van Reed’s muziek met stevige symfonische klanken, pittige ritmes en emotionele melodieën. In 2007 is Armenian Dances, part II op het repertoire gezet. Het is het in Nederland nagenoeg onbekende vervolg op zijn eerste suite van Armeense volksliederen.
Het werk bestaat uit drie delen: Hov Arek, Khoomar en Lorva Horovel. Hov Arek betekent zoveel als “Kom, wind!” en verbeeldt de smeekbede van een jonge man aan de bergen, om een storm naar hem te sturen die hem moet verlossen van al zijn ellende. Het is een diep emotioneel werk, vol lyrische passages in klarinet en hobo. Khoomar (een Armeense meisjesnaam) gaat over een vrolijk bergdorp in Armenië, dat zich opmaakt voor de festiviteiten rondom een trouwerij van twee lokale geliefden. Het is een vrolijke dans die soms ingetogen is dan weer uitbarst in vreugde. Lorva Horovel is een lied van de boeren, die het land moeten ploegen. Het is een energieke dans vol leven en vuur, die de diepe spirituele verbondenheid uitbeeldt die de boeren met hun land hebben, en de grond waarop zij werken. Na een stormachtige opening vormt zich een prachtige melodie, ingezet door de fluiten, die uitnodigen tot overpeinzen. Na dit expressieve intermezzo keert de oorspronkelijke woeste levenskracht weer terug, die leidt tot een zinderende finale!

Dr Dixieland: John Edmondson. .
Dixieland of New Orleans-jazz is een vroege stijl jazzmuziek die aan het begin van de twintigste eeuw in New Orleans ontstond. Tot de opkomst van de swing en de bebop stond het vaak kortweg bekend als jazz. Dixieland onderging invloeden van ragtime en blues. Dankzij de invloed van de muziekkorpsentraditie van New Orleans was een hoofdrol weggelegd voor de koperblazers. Ook hier bij het Opleidingsorkest van Princenhage zult u horen dat de trompetten en de trombone een spetterende solopassage ten gehore zullen brengen.

Let Me Entertain You: Robbie Williams, arr. Geert Schrijvers.
Via Dr. Dixieland zijn we aangekomen bij het lichtere gedeelte van ons programma. Dit wordt ingezet door Robbie Williams, een wereldberoemd fenomeen uit de pop- en rock wereld. Zijn roem nam pas echt een hoge vlucht nadat hij in 2001 de cd “Sing when you’re Winning” uitbracht, met daarop covers van bekende Amerikaanse nummers; voornamelijk Sinatra-covers. Met de toepasselijke titel Let me Entertain You willen we u op een bijzondere manier vermaken en laten zien dat een Cecilia van alle muziekmarkten thuis is.

Saturday Night Fever: Bee Gees, arr. Geert Schrijvers.
Uit de fenomenaal succesvolle Amerikaanse muziekfilm Grease spelen we een tweetalnummers die nog steeds vaak gedraaid worden op radiostations in de gehele wereld: Stayin’Alive en Night Fever. De film vertelt het verhaal van Tony Manero, gespeeld door John Travolta, een probleemjongere uit Brooklyn die om zijn problemen te vergeten, de plaatselijke discotheek induikt, waar hij zich ontpopt tot de koning van de dansvloer. Zowel de muziek en de film zijn nog immens populair en dat zal wel altijd zo blijven. Onvergetelijke beelden gekoppeld aan ijzersterke muziek. Herleef opnieuw de Saturday Night Fever!!

It’s Raining Men: The Weathergirls, arr. Geert Schrijvers.
Nog meer entertainment uit het land van de onbegrensde mogelijkheden. In Nederland was de plaat van de Weathergirls een doorslaand succes. Het zal moeilijk zijn om in uw stoel te blijven zitten met deze bewerking van It’s Raining Men.

Slapstick Show: Ivo Kouwenhoven.
Een slapstick is een soort komedie waarin lichamelijke acties de hoofdrol spelen. Een klassiek voorbeeld van een slapstick is de onvermijdelijke glijpartij over een bananenschil, aldus Wikipedia. Het volgende werk dat het opleidingsorkest ten gehore gaat brengen is een echt slapsticknummer, dus laat u verassen met dit ludieke werk van Ivo Kouwenhoven.

Doina: traditionele Joodse Volksmuziek, arr. Geert Schrijvers.
In Amerika woont een van de grootste populaties aan Joden ter wereld. Ze zijn van grote invloed op de cultuur, het geldwezen, het eten en de taal in de Verenigde Staten. Grote componisten als Copland en Bernstein maakten furore over de hele wereld, en in hun muziek zijn vaak nog trekjes te horen van de “Klezmer-muziek”, de traditionele Joodse volksmuziek.
Het werk Doina is een suite van klezmer-melodieën, geschreven voor de klarinet met begeleiding van orkest. Via een geïmproviseerde inleiding gaat het werk over in een vijftal klezmer-songs, die in een steeds toenemend tempo uitmonden in een wervelende rondedans, met een centrale rol voor de klarinet; gespeeld door Geert Schrijvers. Het orkest staat bij deze bijzondere gelegenheid onder leiding van Tonny de Roos.

Rollercoaster: Otto M. Schwarz.
Een van de meest geliefde werken voor harmonieorkest van de laatste tijd stamt van de hand van de Amerikaanse componist Otto M. Schwarz. Het verhaalt over een dollemansrit in een achtbaan. Na de langzame rit omhoog, stort de trein met het zich daarin bevindende orkest zich naar beneden, om via een serie scherpe bochten, loopings en steile afdalingen weer ter arriveren bij het beginstation. De Python is er niks bij!

New York, New York: Fred Ebb – John Kander.
New York City is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en is gelegen in de staat New York. Ze vormt een centrum van internationale handel, politiek, communicatie, film, muziek, mode en cultuur. Met een grote hoeveelheid aan kwalitatief hoogstaande musea, galerieën, podia, media, internationale corporaties en groothandels geldt New York City, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de belangrijkste vier wereldsteden.
New York, New York is een film uit 1977 van regisseur Martin Scorsese en met in de hoofdrol Robert De Niro en Liza Minnelli. Fred Ebb schreef de teksten hiervan. New York, New York werd de laatste grote hit van Frank Sinatra.
New York, New York zal vanavond als gezamenlijke afsluiting met het Grootorkest en het Opleidingsorkest gespeeld worden o.l.v. Geert Schrijvers.


Overige nieuwsberichten