Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Eindeloos mooi lenteweer ..... (bron: knmi De Bilt)
 
Mooiste Pinksteren in decennia
09 mei 2008 - Het warme en zonnige weer houdt voorlopig aan. Ook volgende week verandert er weinig al wordt de lucht later in de week wel vochtiger. In de eerste tien dagen van mei is nog nooit zoveel zon gemeten. Ook het temperatuurgemiddelde zit in de top tien.

Neerslagtekort over de eerste meidagen, in het NW is het droog
Zaterdag, na tien meidagen, komt de zonneschijnduur uit op ongeveer 125 uur, zowel in De Bilt als gemiddeld over het land. Volgens klimaatdeskundige Rob Sluijter van het KNMI komt de teller lokaal (o.a. in De Kooy bij Den Helder) tot circa 135 uur. De zonnigste eerste meidecade stond op naam van 1909 toen de periode 1-10 mei in De Bilt 110,4 uur zon opleverde. De Pinksterdagen worden dit jaar zomers en in elk geval de warmste van de laatste vijf jaar maar waarschijnlijk de warmste sinds 1985. Pinksteren 2003 (8 juni) leverde in De Bilt een maximumtemperatuur op van 25,4 graden, Pinksteren 1985 (26 mei) 28,5 graden. In dat jaar zijn in ons land zowel op 26 als 27 mei ook tropische temperaturen gemeten met Pinksteren, maar leidde de warmte tot onweer. 

Met het aanhoudend warme weer gaan de IJsheiligen (11-14 mei) dit jaar ongemerkt voorbij. De eerste twee data van de IJsheiligen vallen samen met een zeldzaam vroege Pinksteren. Tien jaar geleden was er ook sprake van een IJsheiligenzomer en kwamen de temperaturen in deze tijd zelfs rond de 30 graden uit.

Zomerse dagen

De meimaand telt gewoonlijk 3 zomerse dagen maar soms zijn het er meer dan 10. De meimaanden van 1992 en van 2000 telden in De Bilt zelfs 12 zomerse dagen. De 7e, 8e en 9e mei zijn dit jaar in De Bilt de eerste drie zomerse dagen geworden van een reeks die tot zeker midden volgende week duurt.

Droogte (nog) niet opvallend
Deze maand heeft nog geen neerslag opgeleverd en voorlopig blijven de neerslagkansen klein. In de tweede helft van de maand neemt de kans op een bui wel wat toe maar veel wordt er de komende tien dagen niet verwacht, zodat de droogte verder toeneemt.

Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart door te kijken naar het tekort aan neerslag, het zogenaamde potentieel neerslagtekort. Dat wordt berekend uit het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping tussen april en september. Dankzij het droge, zonnige en warme weer van de afgelopen dagen is het neerslagtekort sterk gestegen, met ongeveer 4 mm per dag. Gemiddeld over het land is het momenteel droger dan gewoonlijk in deze tijd van het jaar, maar uitzonderlijk is de situatie nog niet. Vooral de zeer natte maart en de normale hoeveelheid neerslag van afgelopen winter heeft het vocht in de bodem goed op peil gebracht. April was echter al vrij droog met redelijk wat zon zodat het neerslagtekort de afgelopen anderhalve maand geleidelijk is opgelopen. Vooral in het noordwesten van het land is het tekort sterk opgelopen en hier is al wel sprake van droogte.

Overige nieuwsberichten